Договорът за построяването на нови кораби за българските Военноморски сили

...
Договорът за построяването на нови кораби за българските Военноморски сили
Коментари Харесай

Каракачанов: Договорът за строеж на нови кораби за ВМС може да бъде сключен до август

Договорът за построяването на нови кораби за българските Военноморски сили може да бъде подписан до празника на флота през август, сподели през днешния ден във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов, заяви Българска телеграфна агенция. Той напомни, че състезанието за избор на фирма-изпълнител към този момент завърши. Предстои министър председателят да дефинира работната група, която да посочи последните елементи по плана с утвърдената компания. Уточненията би следвало да приключат за най-много 3 месеца, уточни Каракачанов. Той добави, че неговата информация демонстрира, че корабите ще бъдат строени във Варна.

В развой на доставка са двата нови минни ловци за Военноморски сили, добави командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов. По думите му, когато дойдат, ще бъде направена оценка на техническото им положение. Корабите са втора употреба, те са консервирани и първо би трябвало да бъдат въведени в строя.

Водят се диалози с държави-партньори, с цел да придобием и две подводници за Военноморски сили, добави министър Каракачанов. По думите му и тези плавателни съдове ще бъдат втора употреба, а въпросът е дали планът може да бъде осъществен в интервала сред 2024 и 2027 или не.

Във Варна през днешния ден министърът на защитата награди екипа на Висшето военноморско учебно заведение /ВВМУ/, което зае второто място в класацията на Асоциацията на морските университети. В тази организация членуват 67 от най-хубавите морски университети от всички континенти, в някои от които преди години изпращахме български военни да се образоват, уточни Каракачанов. Той добави, че с достиженията на ВВМУ би трябвало да се гордеят освен варненци, а и всички българи.

Заслугата за постигнатите резултати е на управлението на учебното заведение, на военния флот, на локалната власт и на курсантите, сподели още министърът. Той добави, че в този момент началникът на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров ще бъде претрупан с още работа, с цел да помогне с неговия опит и на другите военни образователни заведения в страната и изключително на новооткритото военновъздушно учебно заведение.

На публична гала министърът връчи награди на учебното заведение, на флотилен адмирал Медникаров и на 12 мичмани и старшини.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР