Договорът за икономически съюз между страните от Бенелюкс се сключва

...
Договорът за икономически съюз между страните от Бенелюкс се сключва
Коментари Харесай

Бенелюкс е моделът на европейското обединение

Договорът за стопански съюз сред страните от Бенелюкс се подписва на 3 февруари 1958 година.

Съюзът Бенелюкс е употребен като модел за сключването на трите европейските общности с икономическа устременост. Първата е Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС). Втората е Европейската икономическа общественост (ЕИО, European Economic Community, EEC), основана след Договора от Рим от 1957 година, чиято цел е да докара до икономическа интеграция, в това число до общо пазар междy шестте основополагащи страни членки: Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Нидерландия и Западна Германия. Третата е ЕМРАТОМ.

Институциите на Бенелюкс в контракта от 1958 година включват: Комитет на министрите, Консултативен междупарламентарен съвет (Парламент на Бенелюкс), Съвет на икономическия съюз, Главен секретариат, Комитети и специфични комитети, Икономически и обществен съвещателен съвет, Съвместни служби и Колегия на съдиите.

Договорът сред Белгия, Нидерландия и Люксембург за основаване на Бенелюкс е подписан на 5 септември 1944 година, само че е конкретизирано, че той ще влезе в действие от 1 януари 1948 година. Името му най-вероятно е въведено през 1946 година и идва от първите букви на страните членки. Официалните езици са нидерландски (заради Нидерландия и Фландрия) и френски (заради Белгия и Люксембург).

В контракта се планува основаването на митнически съюз, като заложената последна цел е постигането на цялостен стопански съюз - свободно придвижване на артикули, услуги, капитали и хора в границите на съюза.

Главните цели на контракта са продължение и разширение на съдействието сред страните от Бенелюкс в необятния европейски подтекст. Освен това се планува усилване на съдействието на Бенелюкс с други европейски страни или районни структури на тези страни. Основните тематики, върху които се концентрира съюзът, са стопански съюз и вътрешен пазар, правораздаване и вътрешни работи, и стабилно развиване.

Държавите от Бенелюкс са тясно свързани - имат близки културни, географски и обществени връзки от стотици години. Те са и монархии. Териториите им са били поредно под испанско и австрийско притежание. Историческите връзки обуславят и последвалото икономическо съдействие. През ХХ век Белгия и Люксембург получават своята самостоятелност и бързо схващат, че имат потребност да бъдат стопански съдружници. На 25 юли 1921 година е подписано Белгийско-Люксембургското икономическо обединяване. То се смята за предвестител на Бенелюкс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР