Договорът с австрийската компания Капш за поддръжка и надграждане на

...
Договорът с австрийската компания Капш за поддръжка и надграждане на
Коментари Харесай

МРРБ ще ореже договора с "Капш" за поддръжката на тол системата

Договорът с австрийската компания " Капш " за поддръжка и надграждане на тол системата у нас ще бъде понижен, тъй като не откриваме припокриване на услугите, които предлага, и сумите, които се заплащат за тях.

Това разгласи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов по време на парламентарния надзор. Караджов добави, че в случай че не бъде реализирано съглашение с " Капш " държавата ще търси по правосъден път да отбрани ползите на обществото.

Все още в Министерство на регионалното развитие не е завършил детайлният одит на въведената от 1 март 2020 година система за проследяване на трафика на тежкотоварните коли и електронно начисляване на пътни такси съгласно миналите километри. Кабинетът " Борисов " уверяваше, че консорциумът единствено ще построи тол системата, за което получи 180 млн. лева, а по-късно тя ще бъде ръководена напълно от българската страна. Тихомълком обаче пред Коледа на 2021 година предходното управление на Агенция " Пътна инфраструктура " и Министерство на регионалното развитие подписаха контракт за нови 140 млн. лева " Капш " за мониторинг, поддръжка и надграждане на тол системата.

Междувременно Главна дирекция " Национална полиция " разгласи, че изпраща в прокуратурата материали от инспекция на тол системата поради данни за закононарушение, осъществено от предходно управление на АПИ точно по отношение на този контракт.  

Министър Караджов разгласи и за една друга идна смяна - намаляването на комисионите, които получават компаниите медиатори, определени да събират тол таксите.

Става дума за две компании „ Интелигентни Трафик Системи “ и „ Конкорд Смарт Инфраструктура “ - така наречен Национални снабдители на услуга, които още веднъж са свързани с " Капш ", тъй като доставят превозвачите само бордови устройства, създадени от австрийците. За да събират електронно тол таксите, те получават сега по 7% от всяка такса.

След като създадем и второстепенните пътища платени за тежкотоварните коли, ще има и намалание на %, който получат националните снабдители на тол услугата, сподели Караджов от парламентарната естрада. През седмицата той разгласи, че новата цена за тол таксите ще влезе в действие от 1 юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР