Договорът между държавния газов доставчик Булгаргаз и турската държавна енергийна

...
Договорът между държавния газов доставчик Булгаргаз и турската държавна енергийна
Коментари Харесай

Парламентът дава на прокуратурата кабинета Донев заради договора за газ с турската фирма Боташ

Договорът сред държавния газов снабдител " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ " да бъде даден на прокуратурата и Държавната организация " Национална сигурност " ( ДАНС ).

Това е заключението на краткотрайната комисия в Народното събрание, която проверява договорката за транспорт на газ, споделиха пред публицисти в Народното събрание двама от нейните членове - Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия и Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ).

Комисията, която в края на предходната година, в четвъртък е завършила работата си. Тя разследваше контракта сред " Булгаргаз " и " Боташ ", който беше, когато на власт беше назначеният от президента Румен Радев длъжностен кабинет на Гълъб Донев .

Всеки ден българската енергетика и в частност " Булгаргаз " би трябвало да заплаща от 500 хиляди $ такса за достъпа до нейната инфраструктура, сподели в четвъртък Рибарски. Освен това газът, за който България заплаща закрепена такса, в действителност не се употребява. " Имаме потенциал що се касае за 14 танкера с полутечен газ, само че през 2023 година сме употребявали за един и половина и все пак плащаме като за цялостна натовареност ", добави той.

По думите му договорът също така разрешава на " Боташ " да употребява българската газопреносна мрежа и това е довело до загуба на 27% пазарен дял за " Булгаргаз " за 2023 година

Следващата седмица отчетът на комисията ще влезе в пленарната зала за разискване и приемане дружно с предложение да бъде изпратен на държавното обвиняване и на ДАНС.

Комисията упорства новият енергиен министър Владимир Малинов да предоговори договорката. Преди да влезе в служебното държавно управление на Димитър Главчев, Малинов беше изпълнителен шеф на държавното сдружение " Булгартрансгаз " и участник в диалозите с " Боташ ".

Борислав Гуцанов сподели, че Българска социалистическа партия ще предложи в пленарната зала да бъдат освободени шефовете на " Булгаргаз ". " Как по този начин година и половина по-късно те не престават да извършват тези функционалности и по какъв начин те ще предоговарят изискванията, когато са подписали този чудноват контракт ", сподели той.

Според съглашението, подписано от кабинета " Донев ", България се задължава да заплати на Турция 3,8 милиарда лв. за идващите 13 години , без значение дали внася газ или не. През октомври предходната година и Европейската комисия договорката - поради вероятни нарушавания на разпоредбите на Европейския съюз за конкуренцията. На няколко пъти членове на кабинета на Николай Денков в подписване на неблагоприятен контракт с Турция.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР