Договорът беше подписан днес в централата на АПА във Виена

...
Договорът беше подписан днес в централата на АПА във Виена
Коментари Харесай

БТА и националната новинарска агенция на Австрия АПА подписаха договор за обмен на новини

Договорът беше подписан през днешния ден в централата на АПА във Виена (Австрия) от основния изпълнителен шеф на АПА Клеменс Пиг и генералния шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев преди изключителното общо заседание на Европейския алианс на новинарските организации (ЕАНА) за разискване на промени в устава на организацията.

Снимка: БТА

АПА и Българска телеграфна агенция ще си дават право на прилагане на свои излъчвания на британски език, на немски език (на АПА) и на български език (на БТА) като всяка организация ще може да разгласява до 10 вести на ден на другата организация в личните си излъчвания.

Договорът планува и опция всяка от двете организации да дава на другата всеки ден една значима вест от страната си с текст на британски език и фотография, която другата организация да разгласява, прибавя Българска телеграфна агенция.

Договорът влиза в действие от датата на неговото сключване и ще се възобновява автоматизирано безсрочно всяка година.

Последният контракт сред АПА и Българска телеграфна агенция е подписан през 2001 година

" Подписването на това съглашение повече от две десетилетия след предходния контракт сред АПА и Българска телеграфна агенция става във значим миг, тъй като директната замяна на вести сред националните осведомителни организации на Австрия и България може да помогне по-добре да се познаваме и това да се окаже потребно двете страни по-скоро да бъдат дружно без спънки за свободното придвижване в Шенгенското пространство на Европейския съюз ", сподели за Българска телеграфна агенция генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Той напомни, че Българска телеграфна агенция към този момент има сходно съглашение за замяна на вести с националната новинарска организация и на другата страна в Европейския съюз, която има възражения против българското участие в Шенген - Нидерландия.

Договорът с АНП (Algemeen Nederlands Persbureau - ANP) беше подписан през октомври тази година в Торонто (Канада) по време на 35-ата конференция на MINDS International (Media Innovation Network) - съдружие на 25 водещи осведомителни организации от целия свят за съдействие в региона на осведомителните услуги, в което членуват АНП и Българска телеграфна агенция.

АПА е правоприемник на учредено през 1849 година кооперативно съдружие на австрийски вестници. През 2021 година организацията означи 75 години от основаването под сегашното си име на без значение обединяване на австрийските вестници и Австрийската радио- и телевизионна корпорация ORF.

Главният изпълнителен шеф и ръководител на Борда на шефовете на АПА Клеменс Пиг подари на Вълчев книгата си " Демокрацията умира в мрачевина ", отдадена на ролята на подправените вести, огромните технологии и изкуствения разсъдък в бъдещето на същинските и безпристрастните вести.

Пиг е роден през 1974 година в Инсбрук и приключва политология като има докторска степен по специалността. През 1996 година основава медийната компания MediaWatch - Institut fur Medienanalysen GmbH, която по-късно е включена в APA Group (дъщерни сдружения на организацията в региона на осведомителното обезпечаване, ръководство и осведомителни технологии). Работи в APA от 2008 година, а от 2016 година е ръководител на Борда на шефовете на организацията.

АПА е притежател за 2023 година година на премията " Максим Минчев ", връчвана от ЕАНА за качествена агенционна публицистика. По този мотив на 14 септември 2023 година генералният шеф на Българска телеграфна агенция връчи по време на есенната сесия на ЕАНА в Париж Франция) почетен орден " 125 години Българска телеграфна агенция " на Верена Краварик, която оглавява отдела за нововъведенията в АПА.

През 2010 година АПА беше главен сътрудник на извършената във Виена Шеста международна среща на българските медии на тематика " Новите Изток и Запад ", която беше открита в тържествената зала на двореца Хофбург, в наличието на над 150 публицисти, посетители и публични лица.

След 2021 година, когато Народното събрание направи достъпът до новините на Българска телеграфна агенция със свободен достъп, националната осведомителна организация уреди с нови контракти с световните организации, от които купува информация, опция всички български медии безплатно да препубликуват преведени на български език техни вести.

След подписания през днешния ден контракт българските медии към този момент могат да употребяват безплатно и вести от 40 национални организации от 4 континента, с които Българска телеграфна агенция подписа сходни съглашения за съдействие.

Такива контракти за ежедневен безплатен продан на вести Българска телеграфна агенция има с националните новинарски организации на Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Аржентина, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гана, Гърция, Израел, Индия, Иран, Испания, Италия, Йемен, Камбоджа, Кипър, Косово, Кот д`Ивоар, Латвия, Либерия, Ливан, Молдова, Монголия, Нигерия, Нидерландия, Обединените арабски емирства, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Саудитска Арабия, Сенегал, Словакия, Турция, Украйна, Филипините, Хърватия, Черна гора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР