Догодина няма да се пипат основни данъци, но за сметка

...
Догодина няма да се пипат основни данъци, но за сметка
Коментари Харесай

Максималният осигурителен праг се вдига с поне 450 лв., минималната заплата става 700 лв.

Догодина няма да се пипат съществени налози, само че за сметка на това ще бъдат направени куп други промени, които засягат бизнеса. Такива са нарастването на минималната работна заплата (на най-малко 700 лева при 650 лева сега) и на оптималния застрахователен предел (с най-малко 450 лева.), унищожаване на налог уикенд и на налога върху депозитите. Около това се споразумяха договарящите за държавно управление в частта финансова политика от Българска социалистическа партия, " Демократична България ", " ИТН " и " Продължаваме промяната ".

По време на дебата стана ясно още, че най-вероятно 2022 година ще стартира без признат бюджет на страната, тъй като актуалната финансова рамка ще би трябвало да се преработи, с цел да отрази и измененията в новото държавно управление (най-малко беше контрактувано министерство за е-управление). Така бъдещите съдружни сътрудници си дадоха обещание да опитат да одобряват бюджет най-малко до края на януари. Дотогава страната ще работи по плановете от миналата година.

Освен това в средата на годината ще бъде направена и актуализация, включваща резултатите от анализите на другите експертни групи за финансиране на разнообразни промени и обществени заплащания.

В дебата проличаха и разликите сред Българска социалистическа партия, които упорстват за повече държавни разноски и увеличение на недостига, и Демократична България и Има Такъв Народ въпреки това, които пък желаят страната да харчи в рационални граници още от следващата година. В последна сметка партиите се сплотиха към задачата Бюджет 2022 да се изготви с недостиг в границите на 3.5-4.5% от Брутният вътрешен продукт.
Реклама Спорът за оптималните осигуровки
Напрежение в залата се увеличи към тематиката за нарастване на оптималния застрахователен предел от следващата година. В момента той е 3000 лева, а покачването му ще засегне самоосигуряващите се с високи приходи и браншове с висока добавена стойност за стопанската система, като да вземем за пример осведомителните технологии. Първоначално срещу концепцията се оповестиха от Има Такъв Народ и " Демократична България ", само че в следствие от Има Такъв Народ се съгласиха компромисно с предлагането на Асен Василев оптималният приход всяка година да се дефинира като коефициент (2.3) от размера на междинната работна заплата за миналата година. От Политическа партия, които дадоха концепцията, пресметнаха, че това значи от следващата година прагът да се вдигне с към 450 лева, което е нарастване от 15%.

Срещу концепцията възрази остро икономистът от " Демократична България " Георги Ганев. Cпopeд нeгo ĸoлĸoтo пoвeчe cpeдcтвa ocтaвaт в paбoтeщитe, тoлĸoва пoвeчe тe щe мoгaт дa инвecтиpaт c пo-виcoĸa дoxoднocт и тaĸa дa имaт пo-виcoĸ cтaндapт нa живoт cлeд пeнcиoниpaнe. А и не се съблюдава съотношението пронос към системата - пенсионно заплащане, тъй като сега се подвига прага, с цел да се финансират обществени заплащания.

В последна сметка договарящите одобриха концепцията на Василев, само че и записаха изискване бъдещи промени в метода на образуване на пенсии да са съобразени с действителния самостоятелен принос към системата. Да се вкара системата с самостоятелните партиди в Национален осигурителен институт.
Данъчни промени
При налозите се спазваше правилото да не се оферират нараствания. Така се стигна да отпадане на два типа налог, заричане за децентрализация от 2023 - част от данъчните доходи да отиват в общините и евентуално въвеждане на необлагаем приход.
Реклама
Какво съответно се одобри от всички:

Отпада налог " Уикенд " Отпада данъкът върху лихвите по депозитите За 2022г. Данък добавена стойност остава каквото е (това значи по-ниските ставки за заведения за хранене, книги, детски храни остават). Анализ на резултата на Данък добавена стойност с фокус диференциране на ставки, назад начисляване, общо понижаване на ставката, като той би трябвало да е подготвен до септември 2022 година Вдигане на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност на 100 хиляди лева от 2023 година И на 160 хиляди лева 2024 година Това да е придружено със непоколебим надзор за съгласуваност сред компании и налагане на наказания. В месечните Данък добавена стойност заявления ще се подава информация и дали фактурата е платена (напълно или частично) Софтуерната фискализация да бъде въведена до март 2022 година Сумите на ваучерите за храна ще порастват по отношение на междинната работна заплата Ще се прегледат ставките по налог завещание Национална агенция за приходите да получава данни от банките за всички еднократни тегления в брой от жители и компании. Да се усили необлагаемата част на вноските за спомагателна пенсия в доброволния трети дирек, само че след координиране със обществените сътрудници. Контрол над всички входящи и изходящи акцизни артикули.
Договореното в други области
Всички се съгласиха, че би трябвало външен одит на процеса по неплатежоспособност на КТБ и работата на синдиците, с цел да се откри има ли вторично плячкосване, както и на държавната ББР. Ще се запълнят мандатите и проучват изцяло регулаторите (БНБ, КФН, КЗК)

Ето и някои по-конкретни обещания:
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Образование 2 Медиа и реклама 3 Медиа и реклама 1 Медиа и реклама 2 Образование 3 Медиа и реклама 1 Медиа и реклама 2 Образование 3 Медиа и реклама Реклама
Безплатни ясли и детски градини, което ще коства 200 млн. лева годишно. Публичност и надзор по възлаганията инхаус. Преглед и разбор на концесионните контракти и на концесионните такси. Създаване на споделени центрове за държавни услуги и цел от 15% съкращения в администрацията с решение на Министерски съвет. Увеличаване на опцията пенсионните фондове да могат да влагат по-рисково при засилен надзор.

Няколко въпроса останаха за работни групи. Нямаше цялостно единодушие за приватизация на миноритарни дялове от държавни компании на борсата, като тук съпротивана е най-много за фирмите в енергетиката. Но пък ще се сътвори работна група за разбор, която да цели развиване на финансовия пазар. По същия метод ще се подходи и за споразумяване на режима за дарения, меценатство, спонсорство.

Окончателно контрактуваното ще стане очевидно откакто париите обсъдят по е-мейл листата от през днешния ден и върнат дефинитивни редакции.
На масата на договарянията Българска социалистическа партия: Орлин Ваташки, Драгомир Стойнев, Румен Гечев Георги Ангелов, Минчо Казанджиев Има Такъв Народ: Любомир Каримански, Пламен Данаилов, Деляна Иванова Демократична България: Георги Ганев, Венцислав Бенов, Мартин Димитров, Владислав Панев Политическа партия: Асен Василев, Кирил Петков, Андрей Гюров, Георги Клисурски Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР