Дочакахме! Точно такава е реакцията на всеки фен на линията

...
Дочакахме! Точно такава е реакцията на всеки фен на линията
Коментари Харесай

Ревю на Samsung Galaxy Note8

Дочакахме! Точно такава е реакцията на всеки почитател на линията Galaxy Note, при срещата си с новия флагман. През тази година, Samsung събра сили и поработи над грешките от предходния неуспех, представяйки Galaxy Note 8. Устройството наподобява тъкмо такова, какъвто го чакахме: нов “безкраен” дизайн, най-хубавите на пазара механически характерности и несъмнено, стилус, който е запазил всички остарели функционалности и е получил нови. Думата, Galaxy Note 8 наподобява идеална. Но не наподобява ли единствено по този начин на пръв взор? Това ще разберем в този момент в днешното ни ревю.



Технически характерности на Samsung Galaxy Note 8 (SM-N950F):
Екран: Super AMOLED, 6,3″, 2960×1440, 521 ppi, HDR10;Процесор: Samsung Exynos 8895 Octa, 2,3 Ghz;Графичен ускорител: ARM Mali-G71 MP20;Операционна система: Android 7.1 Nougat;Оперативна памет: 6 GB;Вградена памет: 64/128/256 GB;Поддръжка на карти памет: microSDXC, до 256 GB;Връзка: GSM 850/900/1800/1900 Mhz || UMTS 850/900/1900/2100 Mhz || LTE 1/2/3/4/5/7/8/12/13/17/18/19/20/25/26/28/32/66;SIM: nano-SIM;Безжични интерфейси: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, ANT+, WPC, PMA;Навигация: GPS, GLONASS, BDS, Galileo;Камера: съществена — 12+12 Mp (светкавица, автофокус, OIS), предна 8-Мегапикселова (с автофокус);Сензори: за доближаване, за осветяване, акселерометър, жироскоп, барометър, дигитален компас, екран на сърдечната активност, SpO2, дактилоскоп, ирис скенер, наличие на стилуса;Батерия: 3300 mah, Li-Ion, несваляща се;Размери: 162,5×74,8×8,6 мм;Тегло: 195 грама.Комплект
Новият Note е опакован във към този момент ставащата обичайната картонена кутия в черен цвят.



Първото нещо, което ще видите — самият смарт телефон. Всички аксесоари са ситуирани под него: пликчето с документите и “кламера”, за отваряне на тавата за SIM-картата, AKG слушалките, набора от сменяеми оплътнители, пинцети за евакуиране на върха на стилуса и набора от сменяеми накрайници, зареждането с поддръжка на бързо зареждане, USB-кабела Type A-A <=> USB Type-C и два преходника с конектори USB Type-A и micro-USB към конектора USB Type-C.



Комплектът се оказа нетипично огромен, само че той би трябвало да бъде подобен за топ-смартфон.
Външен тип
Galaxy Note 8 е показан в три цвята: наследник сапфир”, “жълт топаз” и “черен диамант”. Пластмаса в апарата, като се изключи дребни детайли, липсва — предният и заден панел са напълно покрити със стъкло, а рамката по периметъра на корпуса е направена от метал. Принципът на “безкрайния” дизайн от момента на стартирането на предходния флагман не е претърпял промени: Galaxy Note 8 наподобява все едно е другоземец от бъдещето, а при включването на екрана, усещането се ускорява. Корпусът на смарт телефона е предпазена от навлизане на влага и прахуляк по стандарта IP68, което му разрешава да се намира на дълбочина от един и половина метра и повече, без да получи никаква щета.



От огромната повърхност на предния панел на апарата, екрана заема цели 83%. Над него има доста компактно скупчване на датчици за приближение и светлина, разговорния представител, LED-индикатора, предната камера и Iris датчика, състоящ се от инфрачервен светодиод и сензитивна към този набор камера. Под екрана в центъра се намира системата за тактилна реакция на виртуалния бутон “Home”.



В задната част от горната страна са ситуирани двата обектива на главната камера, LED-светкавицата, монитора на сърдечната активност, съчетана със датчика за засищане на кръвта с О2 (SpO2) и скенера за пръстови отпечатъци. Стърчащи детайли в Galaxy Note 8 няма и се надяваме, че няма да се върнат в никакъв случай — към този момент страхове за надраскването на стъклото на камерата не би трябвало да има.

В лявата граница на смарт телефона е ситуиран бутона за силата на звука и този за извикване на цифровия асистент Bixby, а върху дясната — бутонът за включване.



Горната част на апарата е заета от микрофона, слотът за SIM-картата и картата с памет, а на долната са ситуирани представителя, още един микрофон, USB Type-C врата, с поддръжка на стандарта USB 3.1, 3.5 мм аудио-жак и гнездото за стилуса.
Ергономичност
След поредицата от опити с извитостта на екрана, южнокорейският производител най-сетне откри съвършената композиция. Сега, по флагманите на Samsung се употребяват дребни извивки, които дружно с тънката рамка основават невероятното усещане за смарт телефона. Поради това, ергономията повече не страда: едни и същи извивки на стъклото на предната и задната част, вършат смарт телефона оптимално комфортен за потребление, страничните ръбове не се врязват в дланта, а корпуса не се плъзга.



Въпреки това, за потреблението на устройството с една ръка можете да забравите: големият екран с необикновеното съответствие на страните 18,5:9, не оставя за това нито един късмет. С палеца на ръката, с която държите смарт телефона, можете да достигнете едвам до половината на екрана. Разбира се, смарт телефонът поддържа режим за ръководство с една ръка, посредством смяна размера на екрана, само че надали този вид ще се хареса на всички и на всеки.
Екран
В Samsung Galaxy Note 8 се употребява Super AMOLED-дисплей, с резолюция 2960х1440 точки (WQHD+) и компактност от 521 ppi. Неговият диагонал е към 6,3 инча. Защо към? Както и в Galaxy S8, в Galaxy Note 8 се употребява екран със заоблени ъгли. Площта на изображението в тази ситуация леко понижава, само че подобен екран наподобява оптимално естествено и органично се вписва в “безкрайния” дизайн.



Въпреки впечатляващите числа, огромната разграничителна дарба в тази ситуация се употребява за гладкост на картината, само че не и за свръх-яснота. Става дума за това, че по дифолт, в системата е открита понижената резолюция от 2280х1080 пиксела (Full HD+), с цел да се удължи живота на батерията. Ръчно обаче можете да зададете оптималната WQHD+ резолюция. Това дава опция да се получи по-ясна картина, при потребление на смарт телефона с VR-очила, когато на екрана по едно и също време се извежда картината за дясното и лявото око. При нормалния сюжет, с просто око разлика не забелязахме.

Що се отнася до останалите характерности на екрана, като цветовете, оптималната бляскавост или контраста — за тях може да не се притеснявате. По субективни чувства, това е най-хубавият екран на мобилния пазара, и на него можете да гледате фотоси или филми на драго сърце. За отбрана от надрасквания, и двата панела на апарата са предпазени със стъклото Gorilla Glass 5 от Corning, а начело също по този начин има отличен олеофобичен пласт.



Сред останалите екстри на екрана, имайте поради съществуването на филтър за синята светлина с автоматизирано активиране след залез Слънце, обичайна опция за контролиране на цветовата гама и температурата на изображението, а също и функционалността Always On с изменчив жанр на часовника и опция за включване по график.
Интерфейс
Galaxy Note 8 работи под ръководството на Android 7.1 Nougat и няма подозрение, че е един от първите, които ще получат актуализация до Android 8.0. Върху операционната система е конфигурирана фирмената обвивка на производителя – Samsung Experience 8.5. За първи път, обвивката бе показана дружно с Galaxy S8 и от този момент съвсем не се е променяла. Едно от дребното забележителни нововъведения е появяването на четвъртия бутон, върху лентата за навигация, двойното натискане върху който скрива този панел.



В противоположен случай, пред нас е познатият интерфейс. В него към момента липсва бутон за извикване на приложенията — за задачата се предлага да се употребява суайп нагоре по работния плот. Впрочем, в случай че желаете да я върнете, можете да го извършите с две кликвания. Сред останалите настройки на лаунчера — има опция за деактивиране на панела с приложенията и пренасяне на връзките върху работния плот, както и смяна на решетката на работния плот и лентата с приложения, чак до размера 5х6 на иконите.

Екранът в ляво от началната страница, още веднъж е трансформирал името си. Сега това не е Day Lite, а Hello Bixby, в чест на едноименния дигитален асистент. Дизайнът и функционалността обаче, не са се трансформирали: панелът се състои от набор от джаджи, предоставяни от другите приложения. В това число — напомняния, събития в календара, времето, вести, музика и други. Ако панелът не Ви хареса, то както и преди, можете да го изключите.



Като цяло, дизайнът на Samsung Experience наподобява “безкрайно” в дизайна на самия смарт телефон, свежо и модерно. Същото може да се каже и за всички общоприети приложения на Samsung, всички в обединен различим жанр, който е доста сходен на Material Design, само че въпреки всичко е малко по-различен.
Апаратът в деяние
Както и предходните флагмани на компанията, Galaxy Note 8 се появи в две доста отличаващи се една от друга модификации. В Съединени американски щати и Китай, смарт телефонът е оборудван с чипсет на Qualcomm, а в европейските пазари, моделът е с фирмения процесор на производителя – Samsung Exynos 8895 Octa. Чипсетът е създаден по 10-нм софтуерен развой, с потребление на FinFET технологията и разполага с осем ядра. Четирите ядра, лична разработка на Samsung, могат да работят на тактова периодичност до 2.3 Ghz, а останалите четири ARM Cortex-А53 на периодичност 1,7 Ghz. В качеството на графичен ускорител се употребява ARM Mali-G71 MP20.

Обемът на оперативната памет във флагмана е 6 GB, която е по стандарта LPDDR4. Вътрешната памет, според от модификацията, може да бъде 64, 128 или 256 GB, само че в каквато и да е форма, това ще бъде най-бързата мобилна памет все още – UFS 2.1. При модела с 64 GB да вземем за пример, от кутията за вас ще бъдат налични към 50 GB. Има опция за разширение на паметта благодарение на microSDXC карти с размер до 256 GB, само че в моделите с две SIM-карти, вторият слот към момента е смесен, тъй че би трябвало да избирате.

Какво може да се каже за продуктивността на устройството? Достатъчно е, че Galaxy Note 8 — това е един от най-мощните смарт телефони към днешна дата, а запасът е задоволителен за няколко години напред. За да се убедите в това, задоволително е да погледнем резултатите от бенчмарковете AnTuTu и 3DMark Sling Shot Extreme.



Разбира се, Galaxy Note 8 сподели отлична продуктивност и в игрите. Такива разновидности, като Modern Combat 5, Real Racing 3 или World of Tanks: Blitz работят в смарт телефона с оптимални настройки на графиката при 60 fps. Въпреки това, заради ексцентричното съответствие на страните на екрана, някои игри имат черни ленти от двете страни: пред такава обстановка бяхме изправени в World of Tanks. Това държание обаче не може да се назова значителен минус.



Основният представител на апарата, по стандартите на смарт телефоните, се оказа доста мощен и първокласен. Той е подобаващ за слушане на музика или гледане на филми вкъщи.
Безопасност
Galaxy Note 8 предлага цели три фирмени метода за биометрична идентификация за отключване на смарт телефона или потребление на услугите на Samsung. Първо — потреблението на скенера за пръстови отпечатъци. В най-хубавите обичаи на производителя, датчикът работи безотказно: сработването се случва незабавно, а грешките при различаване се срещат извънредно рядко.

И всичко щеше да е отлично, в случай че нямаше едно “но” — поради местоположението на датчика и по-големите размери на апарата, потреблението му е извънредно неприятно. Трябва непрекъснато да протягате показалеца си в опитите да намерите скенера, да не приказваме за невъзможността за отключване на смарт телефона, когато той е на масата или в калъф. Но при потребление на скенера на пръстовите отпечатъци, не е належащо предварителното включване на смарт телефона, а е задоволително единствено едно допиране на датчика с пръста.

Вторият метод — Iris скенера. Този метод на отключване работи толкоз бързо, колкото и скенера за пръстовите отпечатъци, само че изисква разположението на очите, тъкмо против смарт телефона. Нито неналичието на осветяване, нито очила за промяна на зрението са спънка за ирис датчика — задейства се безпогрешно и съвсем при всевъзможни условия. Могат да попречат единствено тъмните слънчеви очила.

Най-накрая се появи и трети метод за отключване — разпознаването на лицето. Отключването по този метод се случва толкоз бързо, колкото и при потребление на Iris-сензора, само че за това не се употребява профилиран датчик, а предната камера.

От това следва, че с цел да работи този способ е належащо положително осветяване на лицето. От фотоси, функционалността за различаване на лица не реагира. Общият минус на последните два метода — невъзможността за отключване на апарата в портретен режим, тъй че доста почитатели на Samsung към момента скоро няма да простят на компанията за преместването на дактилоскопа на задния панел.
S Pen
Ако в първите смарт телефони от продуктовата линия Galaxy Note, стилусът е единствено един спомагателен инструмент за въвеждане на ръкописни бележки, то в този момент за изложение на опциите на писалката е належащо цяло ревю: с излизането на всеки нов модел на Samsung идва и стилус с нови “екстри”. И този път обаче не е минало без потребни нововъведения, защото в този момент основаната на екрана записка може да се прикачи към екрана посредством Always On. След това тя ще остане на изключения екран, до момента в който не решите да я премахнете. Новата функционалност ще бъде потребна за запис на незабавни случаи или да вземем за пример, като лист за извършване на покупки.

Бутонът на стилуса, както и преди, извършва разнообразни функционалности според от работещата стратегия. Едно натискане на бутона във всяка стратегия се отваря контекстно меню на стилуса с бързи команди за достъп. В стратегиите с ръкописно въвеждане (например, приложението “Бележки”), докосването на екрана с натиснат бутон, изтрива написаното.

За основаване на записи и бележки посредством смарт телефона, е предоставено приложението Samsung Notes. Програмата е с извънредно богата функционалност и разрешава в границите на една бележки да се запази печатен и ръчно написан текст, рисунки, основани благодарение на стилуса, както и фотоси и аудио-записи.

Разбира се, на никое място не са изчезнали и другите функционалности на S Pen, като редактиране на скрийншоти или превода на думи при задържане на върха на писалката.

Малко за характерностите на S Pen: перото към този момент има реакция от 20 ms, разпознава 4096 равнища на натискане и е предпазен по стандарта IP68, което му дава опция за пълноценна работа даже и под вода.
Bixby
От момента на анонса, концепцията на цифровия помощник Bixby претърпя обилни промени. Сега това не е съответно характерно приложение, а набор от услуги във вашия смарт телефон, достъпността и функционалността на които зависят от района. Този метод повече ни впечатлява, от разпространяването на услугата на правилото “всичко и наведнъж”. Към момента налични са две функционалности на Bixby. Първият това е панела Hello Bixby, за който говорихме нагоре. Това е аналог на Асистента на Гугъл, надълбоко интегриран в услугите на Samsung. Именно за откриването на този панел дава отговор бутона Bixby в Galaxy Note 8.

Втората функционалност — камерата Bixby, в която има голям брой режими за различаване, ръчно избирани от потребителя. Например, при работа с текст, Bixby може да го разпознава и незабавно да го превежда, а при работата с изображения — да търси други. Също по този начин, Bixby сканира QR-кодове и намира разнообразни артикули. Използването на Bixby е допустимо освен посредством приложението на камерата, само че и на всички фотоси от галерията и даже скрийншотите.
Камера
Galaxy Note 8 стана първият смарт телефон на Samsung с двойна камера. Матрицата е с идентична резолюция — 12 Мегапиксела, само че останалата част от характерностите се разграничават. Едната от камерите е с апертура f/1,7, фокусно разстояние 26 мм, физически размер на датчика 1/2,55″, пикселите са с размер 1,4 микрона и поддържа фазов авто-фокус. Другият датчик е с апертура f/2,4, фокусно разстояние 52 мм, датчик 1/3,6″, величина на пикселите – 1 микрон и противоположен авто-фокус.

Тази композиция от характерности дава опция на смарт телефона да прави фотоси, освен с художествено размит декор, само че и с двукратно оптично нарастване. Освен това, регулирането на размазването е допустимо, както по време, по този начин и след основаването на фотосите, а при включен режим “Двойно заснемане” избирате и зума. А режимът за снимане с постфокусиране, изненадващо не участва в новия флагман.



В останалите случаи, нямаме никакви искания към камерата на Galaxy Note 8. Модулът снима чудесно, както денем, по този начин и през нощта, съвсем при всякакво осветяване. На работата на HDR-режима при снимане можете просто да не обръщате внимание. Именно в този режим е тествано устройството.

Денем, приемането на некачествени фотография със смарт телефона е просто невероятно: фотосите са постоянно ясни и наситени, без преосветление и недоосветени области, даже и при задно осветление.

В пространства с добра изкуствена светлина, обстановката е една и съща: фотосите не губят яснотата си, даже и при оптимално нарастване, а от звук няма и диря.

При нощно снимане обаче, шумът въпреки всичко не може да се избегне. Но той се появява единствено в тъмните сектори (например нощното небе) и не се вижда без особено вглеждане в фотографията. Общото качество на нощните фотоси със смарт телефона, зависят от осветяването на обекта: ярко-осветените здания наподобяват на фотосите, не по-лошо, в сравнение с денем.



Светкавицата оказва помощ за основаването на по-ясни фотоси на намиращия се близо обект, а сянката — детализирана, само че прави задния декор съвсем неразграничим.

Резолюцията на панорамите, направени със смарт телефона, са 35.8 мегапиксела — те са толкоз ясни, както и елементарните фотоси. Грешки при лепенето на бързодвижещи се обекти не се срещат.

Текстът от сниманите книги и документи е явен, а илюстрацията — цветна. Всъщност, друго и не чакахме.

Максималната резолюция на видео-записа със смарт телефона — Ultra HD (със скорост 30 fps), а оптималната скорост – 235 fps (HD-резолюция). Въпреки това, тези функционалности, като HDR и следене на фокуса, са вероятни единствено при снимане на видео с Full HD-резолюция и със скорост 30 fps.

Предната камера на флагмана има характерности, надали не по-добри, в сравнение с главните камери на топ-смартфоните от преди няколко години. Нейната резолюция е 8 Mp, само че при физически размер на датчика от 1/3,6″, дава размер на един пиксел от 1,22. микрона. Апертурата на обектива е f/1,7 и има автофокус. Отличните характерности на самата камера, съчетано с вградената функционалност за “подобряване на лицата”, Ви разрешава да получите посредством смарт телефона положителни селфита в съвсем всевъзможни условия.
Безжични интерфейси
При нас за тестване дойде моделът на смарт телефона с една SIM-карта, само че публично се продава двусимовия модел. При прекачване на устройството в режим на точка за достъп, телефонът освен обезпечи връзка посредством мобилните мрежи, само че работеше и в режим на Wi-Fi повторител.

Както прилича на флагман, Galaxy Note 8 разполага с всички модерни безжични интерфейси. В това число — Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac с поддръжка на диапазоните от 2,4 и 5 Ghz, режимът МU-MIMO и модулация 1024-QAM, Bluetooth 5.0, ANT+, MST, нужен за потреблението на Samsung Pay със остарели терминали и NFC. Всички интерфейси работят безупречно, като не се сблъскахме с някакви проблеми през времето на тестванията.

В апарата също по този начин и ма и поддръжка на системите за навигация GPS, GLONASS, BDS и Galileo. “Студеният” старт при всевъзможни условия, не лишава и 20 секунди, а “горещият” става съвсем незабавно.


Автономна работа
Капацитетът на несменяемата Li-Ion батерия в Galaxy Note 8 е 3300 mah, само че изненадващото е, че това е с 200-мАч по-малко, в сравнение с батерията при Galaxy S8+. При възпроизвеждането на филми с Full HD резолюция на цялостна бляскавост на екрана, в режим “Полет”, апаратът устоя към 12 часа, а в игрите на междинна бляскавост — малко повече от шест часа. Това е малко по-малко, от резултатите в същите режими на работа, при по-малкия флагман на компанията, само че към момента е по-добър, в сравнение с доста други. А в ежедневния режим, разлика въобще няма: Galaxy Note 8 може с лекост да работи до два дни при 5-7 часа работа на екрана.

Апаратът поддържа бързо зареждане, както кабелно, по този начин и безжично. За потребление на първия сюжети, в комплекта участва зарядно устройство с поддръжка на технологията Adaptive Fast Charging, а за зареждане без кабели е нужно да купите съвместимото зарядно устройство, с поддръжка на стандарта WPC (Qi) или PMA. И двата разновидността ще подсигуряват зареждане на батерията до 100% за по-малко от час и половина.

Една от забавните функционалности в Note 8 — опцията за работа, като външна батерия. За задачата е нужно да свържете към смарт телефона каквото и да е устройство посредством преходник от USB Type-C към USB Type-A и да включите съответния режим в настройките.
Обобщение
Samsung Galaxy Note 8 се оказа не толкоз еднопосочен, колкото бихме желали. От една страна, устройството не се отличава прекомерно от Galaxy S8+: същият “пълнеж” при малко по-голям екран и по-малък батерия. От друга старана, това е този флагман на Samsung, който ние толкоз дълго чакахме: с двойна камера и стилуса S Pen, който може да се употребява при дъжд или даже под вода. Но в случай че се съпоставят цените, за спомагателни 2 GB памет и стилус, би трябвало да платим много. Това прави флагмана много самобитно предложение, тъй че покупката би била удачна единствено в случаите, в случай че това е решителен фактор за вас — съществуването на писалката S Pen.

Плюсове:
висока производителност;двойна камера с високо качество;писалката S Pen;няколко метода за биометрична идентификация.
Минуси:
по самостоятелност отстъпва на Galaxy S8+;трудно ръководство с една ръка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР