Доброто настроение, самоувереността, приливът на енергия, депресията и дори щастието…

...
Доброто настроение, самоувереността, приливът на енергия, депресията и дори щастието…
Коментари Харесай

8 научно доказани методи за постигане на истинско щастие

Доброто въодушевление, самоувереността, приливът на сила, депресията и даже щастието… Според учените – тези, а и множеството други страсти са резултат от химически процеси в мозъка ни, за които е виновен серотонинът (известен като хормон на щастието). Представяме Ви 8 метода той постоянно да е в достатъчно количество с цел да се усещаме добре.

1. Не се крийте от слънцето

Лятното слънце оказва помощ на мозъка да създава повече серотонин. Ето за какво учените поучават всеки ден да се разхождаме най-малко по 10-20 минути на слънце.

2. Не се отхвърляйте изцяло от захарта

Глюкозата е нужна за синтеза на серотонина. Тя освобождава инсулина, което, от своя страна, води до производството на серотонин. Поради това желанието да се яде сладко може да приказва за това, че тялото не разполага с задоволително от този хормон. Медът, плодовете, зелето, морковите и зърнените култури са извънредно потребни за синтеза на серотонина.

3. Приемайте витамини B6 и B12

Витамините B6 и B12 са потребни за серотонина. Проучвания демонстрират, че той оказва помощ да излезем от меланхолия. Яйцата, картофите, портокалите, зърнените храни, месото, млечните артикули и рибата са богати на тези витамини. Нормата за витамин В6 за възрастен е 2 мг/ден, а за В12 – 2,4 мкг.

4. Бъдете позитивни и оптимистични

Ако си повтаряте, че сте щастливи, можете да се почувствате в действителност по-щастливи. Учените са открили, че съзнателните проводници на позитивното настроението покачват равнищата на серотонин. Ако поддържате връзка с другари, слушате успокояваща музика, четете ободряващи книги и не мислите за проблемите и тяхното решение, сами ще съумеете да повишите серотонина си.

5. Не забравяйте за протеините

Протеинът съдържа триптофан – аминокиселина, която дефинира синтеза на серотонина. Липсата на триптофан в организма пречи на произвеждането на серотонин. За да се избегне това, си набавяйте всекидневно протеин – за възрастни е 1,5-2,5 гр. на 1 кг. тегло. Ядките, сиренето, халвата, пуешкото и пилешкото са богати на протеини.

6. Ходете на масаж

Масажът понижава равнищата на кортизола – стресов хормон, който блокира синтеза на серотонин. Колкото по-нисък е кортизолът, толкоз повече серотонин има в тялото ни. Изследванията демонстрират, че масажът понижава равнището на кортизол приблизително с 31%.

7. Правете извършения

Според изследвания, по време на подготовка се създава триптофан. Нивата му в организма остават високи, даже и след физически извършения. Ето за какво след подготовка дълго време сме в положително въодушевление.

8. Медитирайте постоянно

Когато тялото е уплашено не може да създава серотонин. Проучвания споделят, че когато медитираме, се отпускаме и потискаме интензивността на стресовите участъци в мозъка. Медитацията е един добър метод да се освободим от напрежението и да помогнем на организма по натурален метод да синтеза серотонин.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР