Добромир Живков, социолог и управител на агенция Маркет линкс коментира

...
Добромир Живков, социолог и управител на агенция Маркет линкс коментира
Коментари Харесай

Обществото ще преглътне създадената управленска коалиция

Добромир Живков, социолог и шеф на организация " Маркет линкс " разяснява по постоянното държавно управление и вероятността пред него.

 " С " Честито " -то! свършихме, гърбина да ни я яка ": новият кабинет встъпи в служба

Трудно е да предвиждаме в сегашната обстановка какъв брой тъкмо може да продължи съществуването на новото постоянно държавно управление. Дори 9 месеца, погреждайки обратно, ми се костват мъчно достижими. Това е една доста нежна структура, която ще би трябвало да понася удари от разнообразни направления, а и вътре в себе си. И би трябвало да потвърждава, че ще издържи на всевъзможни премеждия, през които ще би трябвало да мине.

Надявам се да възвърне естественото действие на парламентарната ни република. Очевидно нашата страна не може да работи добре в обстановка на служебни кабинети, колкото й президентът и някои други да прокламират какъв брой са добре нещата. Може и да е по този начин в някои области, само че в други, и то доста значими в сегашната обстановка, в този геополитически подтекст ми се коства, че България реализира по-скоро отрицателни резултати. И се видя по какъв начин президентът отхвърля да се преценява с решения на Народното събрание. Това демонстрира от една страна неговите упоритости, от друга - предпочитание за властова агресия.

Какво може да реализира кабинетът - несъмнено, това са непосредствените задания. Всички си даваме сметка, че този кабинет би трябвало да взема решение оперативни задания. Те са свързани с бюджета, само че и са определящи стратегическата посока на страната - точно там към този момент означаваме намаляване на позициите, изключително в пътя ни към еврозоната.

Мисля че нещата ще се възстановяват - президентът ще би трябвало да одобри сегашната обстановка, колкото и явно той да се пробва да влияе срещу това политическо придвижване, на което се взеха решение " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

Общественото напрежение чакам да спадне, само че въпреки това " слонът в стаята " остава търсенето и възобновяване на възприятието за правдивост у българските жители . Защото по-голямата част от тях към момента чакат ясни отговори от правораздавателната система във връзка с разнообразни обвинявания, записи, кавги от последните най-малко 10 години. Това ще се трансформира в главен въпрос, изключително като се стартира с по - съществено реформиране на прокуратурата и правосъдната система. Този развой може да провокира напрежение в бъдеще.

Друга линия, по която може да възникне напрежение в новосъздаденото държавно управление, са локалните избори. Но там ще се играе на локална почва, ще има обвинявания към претенденти за кметове и към настоящи кметове за корупция и така нататък Няма по какъв начин да чакаме в борбата за локалната власт ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България да сключат помирение. Ще станем очевидци на доста съществени борби и резултатите от локалните избори ще преначертаят в някаква степен политическата карта.

Очаквам, че българското общество ще преглътне основаната коалиция. Защото това си е формат на коалиция. Имайки постоянна власт, започвайки работа по бюджета и възстановявайки работата на институциите, обществото ще го одобри и ще стигне до извода, че е неизбежно решение.

Това е тежък компромис, само че той единствен подсигурява ясния път към по-висока европейска интеграция и към геополитическото ни позициониране като съдружник в НАТО.

Не чакам съществени вътрешни брожения в ГЕРБ по линия на държавното управление. В партията има едно ядро, което съществено отстоява евроатлантическата ни ориентировка и което беше склонно и даже настояваше да се търси коалиция с ПП-ДБ. Част от тези хора чисто биографично произлизат от българската десница - дали от ДСБ, дали от Съюз на демократичните сили. Там има шерване на обща идеологическа основа. ГЕРБ взеха решение да тръгнат самоуверено в тази посока. Тази политическа линия се разпростра през последните няколко месеца. Виждаме един ГЕРБ и един Борисов, които са доста склонни да вършат отстъпки и взаимни отстъпки. За момента наподобяват склонни да бъдат по-предвидим сътрудник.

Цялото изявление можете да чуете в.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР