Добрич. Пленер Хартията 2021“ е новото събитие в календара на

...
Добрич. Пленер Хартията 2021“ е новото събитие в календара на
Коментари Харесай

Пленер „Хартията 2021“ е новото събитие в календара на Художествена галерия – Добрич

Добрич. Пленер „ Хартията 2021 “ е новото събитие в календара на Художествена изложба – Добрич. Това заяви нейният шеф Недко Недков, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Пленерът „ Хартия и цвят “ ще се организира от 1до 10 септември.

След дълго спиране галерията възражда традицията да се организират интернационалните пленери и изложения, отдадени на работата с финия, само че богат на благоприятни условия материал. „ В началото на тази година екипът ни създаде план със заглавие „ Хартия и цвят “, който в идното си издание подчертава върху колажа. Проектът получи утвърждение и финансова поддръжка от Община град Добрич. Галерията дава работно пространство и съществени материали на участниците, които ще бъдат настанени в хотел „ Вила ди Полета “ – наш сътрудник в начинанието. Екипът ни изготви и план за издаване на азбучник от събитието, който бе утвърден от Министерството на културата и финансиран в границите на конкурсната сесия на тематика „ Събития, проведени от музеи и художествени галерии в региона на движимото културно завещание и образните изкуства “ за тази година “, уточни Недко Недков.

Пленерът ще бъде проведен на фестивален принцип, като обгръща доста и разнородни действия. В него ще вземат участие 10 художници, които се изявяват в разнообразни креативен посоки, само че са изкушени от богатия капацитет на хартията като еластичен материал. Тази година това са Дона Стоянова, Красимира Дренска, Жени Адамова, Цветелина Максимова, Николина Джановска, Венета Велева, Веселин Дамянов - Вес, Кольо Мишев, Иван Велчев, Валери Чакалов. На правилото на отворените порти работният развой в ателието ще може да се следи в действително време от фенове и гости. Предвидени са занимания с деца в „ Работилница за въображение “, свързани с процеса на ръчно леене на хартия и колажиране.

Вечерната стратегия включва самостоятелни представяния на създателите, които ще срещнат посетителите със своите интернационалните участия, концепции и креативен търсения. Събитието ще приключи с галерия на творбите, основани по време на пленера, а в границите на месец след приключването ѝ ще бъде публикуван и азбучник. Художниците ще дарят свои работи, с които ще се обогати фондът на галерията.

Жулиета НИКОЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР