Добрич. Етнографска къща - Добрич продължава виртуалното представяне на своите

...
Добрич. Етнографска къща - Добрич продължава виртуалното представяне на своите
Коментари Харесай

Етнографска къща - Добрич продължава виртуалното представяне на своите колекции, тази седмица на фокус е керамиката

Добрич. Етнографска къща - Добрич продължава виртуалното показване на своите сбирки, тази седмица на фокус е керамиката, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Любопитни обстоятелства разкриват музейните експерти за грънчарски поминък, необятно публикуван в Добруджа още от интервала на османското господство.

Основният материал е била черната глина, която при изпичане става алена. За декорация са били употребявани оловни глазури, цветни бои, бял кварцов пясък, манган, бяла хума и други Колекцията на Регионален исторически музей - Добрич съдържа красиви и практични, разнообразни по форма и предопределение съдове – трапезни (паници, стомни, чинии, кани, гърнета и др.), икономически (делви, кюпове, ръкатки и др.) и обредни (крондири, стомни, купи и др.).

„ Представени са добре познатите в района черни жетварски стомни с тънка шийка и една ръкохватка, неглеждосани, с цел да остава водата в тях студена. Значително място в сбирката заемат типичните за Добруджа гърнета с ръкохватка над отвора, употребявани за преместване на храна – ръкатки, гаванози – „ съдини “ за подквасване и запазване на мляко, тенджери с две уши, бърдуци за ракия и други Тънки хоризонтални и зигзообразни линии – чазии, релефна декорация с агнешко кокалче, пъстри капки, направени с рог и хума, са част от спестовната, само че изискана украса, която придава на съда художествена комплектност “, описват от екипа на Етнографска къща - Добрич.

Любопитни обстоятелства в текст и красиви, цветни снимки ще зарадват феновете на културната история на Добруджа посредством фейсбук профила на музея.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР