Добрич. Драматизмът и героизмът на въстаниците на север от Балкана

...
Добрич. Драматизмът и героизмът на въстаниците на север от Балкана
Коментари Харесай

Пламен Николов, РИМ-Добрич: Драматизмът и героизмът на въстаниците на север от Балкана през бунтовния април на 1876 г. са не по-малки от тези в центъра на историческите събития

Добрич. Драматизмът и героизмът на въстаниците на север от Балкана през бунтовния април на 1876 година са не по-малки от тези в центъра на историческите събития - Четвърти революционен окръг. Това съобщи на конференция във връзка формалното разкриване на краткотрайна галерия „ Пред олтара на свободата. Априлското въстание на север от Балкана ” Пламен Николов, организатор в отдел „ История на българските земи в интервала 15-ти - 19-ти век “ в Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Изложбата ще бъде открита на следващия ден - 20 април.

По думите на Пламен Николов, който е основател на изложбата, страниците от Априлското въстание в Северна България са не толкоз известни и въпреки в обособени региони, изолирано, въпреки множеството дейности да са били под формата на обособени чети, те също носят заряда на историческите събития. Затова в изложбата акцент е точно случилото се на север от Балкана. На фокус е и приносът на Добруджа. Експозицията включва артефакти от шест исторически музеи в нашата страна, с изключение на РИМ - Добрич, което е голяма по размер предварителна работа. В изложбата са включени експонати от районните исторически музеи във Велико Търново, Габрово, Шумен, Варна, от историческите музеи в Севлиево и Бяла Черква, от Къща-музей „ Панайот Волов “, Музей „ Възраждане “ - Варна и Регионален клуб „ 46-и пехотен Добрички полк “.

Особен акцент в изложбата е подложен върху документи и персонални движимости на участници в Априлското въстание. Те са и най-ценните от историческа позиция. В една от витрините може да се види пушката, с която е умрял Панайот Волов. В друга - револверът на Стефан Стамболов, пушката и сабята на Сидер Грънчаров, пушката на Георги Бочаров, писарят на Габровската чета, също неповторима инкрустирана шашка, принадлежала на въстаник на Таньо челник, умрял при последния пердах. Това е шашка „ Златоуст “, наградно, парадно оръжие.

Сред забавните експонати е също хладно българско оръжие, което се среща само в интервала на това въстание. Това са по този начин наречените саби „ Априлки “. Това са саби, изковавани от аграрни сечива, най-често от коси, плугове и други От такива сечива са били изковавани и ножове. Голяма част от показаното в изложбата оръжие от Априлското въстание принадлежи на персоналната сбирка на доктор Добрин Добрев, ръководител на Регионален клуб „ 46-и пехотен Добрички полк “. Освен оръжие, също снаряжение и униформи от интервала са предоставени за експозицията от Добричкия клуб. По думите на Пламен Николов посредством тази галерия са изведени от забвение и имената на добруджанци с принос към въстанието. Около 15-20 индивида от района се включват в революционното придвижване. Един подобен образец е Спас Соколов, който е в щаба на Ботевата чета. Той доживява освобождението. Изпратен е бил на изгнание на остров Родос. В четата на Христо Ботев вземат участие общо към 10 добруджанци. Това е документирано посредством архивни фотоси. Изложбата е подредена в зала „ Възраждане “ на Художествена изложба - Добрич ще бъде открита публично на следващия ден - 20 април, в 17.00 часа.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР