Добрич. Документът за постъпването на Петър Габе в редиците на

Добрич. Документът за постъпването на Петър Габе в редиците на ...

Водачът на листата на ГЕРБ - СДС за Добрич Деница Сачева дари копия на ценни документи за живота на Петър Габе на Регионалната библиотека


Добрич. Документът за постъпването на Петър Габе в редиците на опълчението, удостоверението, с което той става български гражданин, телеграмите за избора му на народен представител от Балчик, за касирането му и закъснялата телеграма на добруджанци в защита на депутата. Копия на тези и още много други документи дари водачът на листата на коалиция ГЕРБ - СДС за Добрич и областен координатор на ГЕРБ Деница Сачева на Регионална библиотека "Дора Габе". Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ - Добрич.

"Впечатлих се от живота и делото на Петър Габе. Признавам, доскоро не знаех много за него, освен че е баща на Дора Габе. Нося любовта към историята от моите родители историци и с интерес се порових в информацията на Държавен архив. Надявам се тези копия на документи да представляват интерес за читателите на библиотеката", каза Деница Сачева.

"Те ще обогатят нашия фонд. Документите ще влязат в нашата колекция "В света на Дора Габе", обяви директорът на библиотеката Невяна Христова.

Дарението е втора част от инициативата на съветниците на МК ГЕРБ (СДС) в Добрич за възраждане на паметта на видния публицист и общественик Петър Габе. В началото на срещата председателят на групата съветници Иво Пенчев припомни, че през месец май беше поставен барелеф на Петър Габе на мястото, където се е намирала къщата му в Добрич. Паметният знак беше създаден с изцяло лични средства на съветниците и Деница Сачева. Днес Иво Пенчев дари документите за изграждането на барелефа на общината, музея и библиотеката.

"Ще се грижим за барелефа и всеки път, когато има обществен повод, на него ще има цветя", обяви зам.-кметът на Добрич д-р Емилия Баева и благодари за доброто дело. От името на музея експертът Живко Марков пое ангажимент документите да влязат във фонда на Регионален исторически музей – Добрич. Марков разказа, че доцент д-р Кремена Митева е изпратила снимки от откриването на барелефа на потомците на Петър Габе в Канада и е получила благодарствено писмо от тях.

Източник: focus-news.net