Добри новини за почитателите на , която стои зад любимите

...
Добри новини за почитателите на , която стои зад любимите
Коментари Харесай

Изложба с непоказвани досега картини на Туве Янсон

Добри вести за феновете на, която стои зад обичаните детски книги за Мумините. Изложба от картини на финландската писателка ще бъде открита през лятото в град Хамина. Ще бъдат показани няколко десетки творби на Янсон от сбирката на фамилията й и на компания " Мумин Керъктърс ", измежду които и произведения, които до момента не са били показвани в галерия.

За пръв път ще могат да бъдат видени две платна от 1952 година с широчина над пет метра, които били поръчани на Янсон от Хамина във връзка честването на 300-годишнината на града. Едното от платната изобразява историята на града-крепост, а другото демонстрира баснословен град на морското дъно. Изложбата ще може да се прегледа от 10 юни до 13 август.



Туве Янсон е родена в фамилията на финландския ваятел Виктор Янсон и шведската илюстраторка Сигне Хамарстен-Янсон. От ранна възраст Туве демонстрира интерес към писането и рисуването. Голямата фантазия на Туве е да стане художник. Затова и се записва да учи изкуство в Стокхолм и Хелзинки, а по-късно и в Париж. Тя рисува карикатури за сатиричния вестник Гарм.

Сянката на Втората международна война обаче прави по този начин, че Янсон да отстъпи крачка обратно от изкуството. Дълго издирван вътрешен мир открива в приказния свят на мумините, където всичко е най-малко една концепция по-красиво и умно. Първата й книга „ Мумините и огромното наводняване " е оповестена през 1945 година, като по силата на вдъхновението я следват още дванадесет.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР