Добре знаем какъв голям проблем е разхищението на храна, но

...
Добре знаем какъв голям проблем е разхищението на храна, но
Коментари Харесай

Мухлясалите храни - кое може да ядем и кое не

Добре знаем какъв огромен проблем е разхищението на храна, само че на всеки се е случвало да не помни един или различен хранителен артикул в хладилника или в шкафа и той да се скапе. Тогава се замисляме дали не може да отрежем негодната за консумация част и да оползотворим останалото, вместо всичко да отиде на боклука, следвайки правилото, че щом има плесен, значи към този момент е негодно. В някои случаи това е допустимо, а в други - по никакъв начин не е целесъобразно.
 Горски плодове, плесен, влага и по какъв начин да ги предпазим от повреждане
Как да предпазим горските плодове от повреждане

Раз, два, три потребни съвета

Д-р Кейт Шнайдер, специалист по сигурността на храната от Университета във Флорида, ни дава уточнения кои храни може да консумираме, даже да имат признаци на повреждане, и с кои е по-добре да не рискуваме, тъй като може да стигнем даже до болница. Тя изяснява, че главната опасност е невидима - бактерията ешерихия коли, която може да докара до съществени здравословни проблеми.

Мухълът е тип гъбичка, която пораства естествено върху и играе значима роля в разграждането на материята или гниенето. Размножава се посредством произвеждане на спори, които могат да се популяризират във въздуха, и вирее най-добре в топла и влажна среда. Но не всички типове плесен са патогенни.
 Снимка 654019

Някои са безвредни и могат да бъдат отстранени дейно посредством изрязване на засегнатия сектор. Други обаче водят до производството на микотоксини, които в най-хубавия случай могат да причинят стомашни неразположения, а в най-лошия - да доведат до увреждане на органи или развиване на рак.

Тези типове плесени най-често се популяризират бързо и елементарно в меките и полумеките сирена, когато не са съхранявани на задоволително ниски температури. Тъй като имат по-високо водно наличие, токсините елементарно завладяват цялата повърхнина, даже това да не е видимо извън.

Затова забележим ли и най-малката диря, че са тръгнали да се скапват, не трябва да вършим опити със здравето си. Същото предписание важи и за киселото мляко - има ли плесен, изхвърляме го. Най-често меките сирена устоят до към седмица след отваряне на опаковката при предпазване в ледник. 
 Снимка 654017

При твърдите обстановката е малко по-различна - можем да изрежем единствено засегнатия от плесен сектор и по този начин ще спрем разпространяването на рисковите субстанции. Този вид сирена можем да съхраняваме до три-четири седмици при подобаващи условия.

Внимание би трябвало да обърнем и на плодовете и зеленчуците, по които постоянно се развива рискова, черна мухъл, наречена Stachybotrys chartarum. Тя се появява в резултат на микотоксини при предпазване във влажна среда. Те могат да провокират разнообразни здравословни проблеми, в това число респираторни, алергични реакции, раздразнение на кожата и в тежки случаи увреждания на органи или на нервната система.

Затова в случай че забележим черни петна по плодовете и зеленчуците, най-често по доматите, би трябвало незабавно да ги изхвърлим. При тях още веднъж поради високото съдържание на вода е налице елементарно разпространение на патогените. Изключение вършат може би единствено морковите и ябълките, тъй като с обелването можем да премахнем рисковите субстанции.
 Снимка 654018

Мекият самун също не трябва да се консумира при първи признаци на мухлясване. Най-често срещаният тип плесен върху него се назовава Rhizopus stolonifer. Той се появява като бели или сивкави петна, сходни на четина, по повърхността. Може да създаде спори, които да причинят алергични реакции или респираторни проблеми, написа Daily Mail.
 Хляб, плесен и за какво не трябва да ядем никаква част от хляба, когато мухляса
Защо е рисково да ядем даже чистата част от мухлясалия самун

С мухъла смешка не трябва

Вероятно ще се изненадаме, само че сготвеният ориз и към този момент сварените яйца би трябвало да съхраняваме за не повече от 24 часа, и то в ледник. Затова е добре постоянно да си правим сметката при извършване на покупки и готвене, с цел да не се окаже по-късно, че повечето храна отива в кофата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР