Добре знаем, че пътуването със самолет е най-безопасният възможен превоз

...
Добре знаем, че пътуването със самолет е най-безопасният възможен превоз
Коментари Харесай

Има ли най-безопасно място в самолета и кое да изберем, за да не усетим турболенция

Добре знаем, че пътуването със аероплан е най-безопасният вероятен транспорт и опцията да загинем в самолетна злополука е в пъти по-малка от тази в автомобилна да вземем за пример. Въпреки това всички сме гледали филми с разрушени самолети и няма по какъв начин да не ни минават сходни мисли през главата, когато сме на хиляди метри надморска височина.

Сигурно си мислим, че при възможна злополука шансът ни за оцеляване е много дребен, където и да седим в кабината. Но, става известно, има някои места, на които той е една концепция по-висок. И това се дължи на редица фактори.

Има ли най-безопасно място в самолета

На този въпрос е мъчно да отговорим малко, тъкмо и ясно. Според Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати, няма сходни места. А разнообразни проби и опити демонстрират, че въпреки всичко в случай че седим най-отзад в кабината има малко по-голям късмет да оцелеем при акцидент. Но още веднъж доста зависи каква тъкмо е тя и дали не визира точно тази част на летателната машина.

В множеството случаи обаче предната част на самолета, където и билетите са най-скъпи, се оказва най-уязвима и поема с най-голяма тежест конфликта със земята или водата, както и цялата кинетична сила. Затова и шансът да загинем в сходна обстановка, в случай че се намираме на предните редове, се прави оценка на доста по-голям.
 Снимка 662781
Източник: iStock

Задната част, макар че може да се отдели от самолета при злополука, е по-вероятно да остане непокътната, в сравнение с предната и междинната, които ще си останат закрепени за моторите. А и в средата се намират горивните кафези, което значи, че в случай че възникне пожар в резултат на удара, ние ще сме първите починали.

Ако пък по никакъв начин не обичаме турболенцията (то кой ли я обича), по-добре да си запазим места в средата на кабината. Да, там може да е малко по-шумно поради моторите, само че пък центърът на тежестта, който също се намира там, прави тази част от кабината по-устойчива на външните въздействие. С две думи - по средата по-малко друса.
 Снимка 662780
Източник: iStock

Тези места имат и едно друго преимущество - по-бърз и елементарен достъп до спешните изходи, което може да е от значително значение при обстановка, която изисква евакуация. От тази позиция е по-добре и да избираме места до пътеката, само че там може да се окажем затиснати от паднал багаж. Ако пък сме до прозореца, ще можем да виждаме какво се случва на открито, което ни дава стратегическо преимущество, само че прави напускането на кабината по-бавно и мъчно, изяснява Wired.

Всички тези догатки обаче не биват да ни карат да се чудим дълго, когато резервираме билети. Защото преди всичко не трябва да забравяме, че злополуките със аероплан са наистина голяма необичайност и би трябвало да са ни последната грижа. Според данни от Международната асоциация за въздушен превоз, която съставлява световната авиоиндустрия, през 2023 година е имало единствено един авиоинцидент, довел до смъртни случаи, от общо 37.7 милиона осъществени полета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР