Добре познатите слънчогледови семки у нас са питателен хранителен източник

...
Добре познатите слънчогледови семки у нас са питателен хранителен източник
Коментари Харесай

Полезни ли са слънчогледовите семки?

Добре познатите слънчогледови семки у нас са засищащ хранителен източник на здравословни мазнини, потребни растителни съединения и разнообразни витамини и минерали. Тези съставни елементи имат капацитета да понижат риска от постоянно срещани здравословни проблеми като сърдечни болести и диабет вид 2.

Със своя неповторим усет и богат хранителен профил, слънчогледовите семки могат да се употребяват сурови, печени или да се употребяват като съставна част в разнообразни предписания. Също по този начин могат да се намерят в разнообразни артикули, като многозърнест самун и хранителни блокчета.

За да научите повече за слънчогледовите семки, в това число тяхното хранително наличие, изгоди за здравето и разнообразни способи да ги включите в диетата си, продължете да четете.

Какво съставляват слънчогледовите семки?

Слънчогледовите семки, научно известни като Helianthus annuus, механически са плодовете на растението слънчоглед.

Тези семена се получават посредством събиране на слънчогледовите пити на растението, които могат да бъдат повече от 30,5 см в диаметър. Всяка слънчогледова пита може да съдържа забележителен брой семена, от време на време до 2000.

Има два съществени типа слънчогледови култури. Един тип се отглежда особено за консумация на семена, до момента в който по-голямата част от развъждането на слънчоглед се концентрира върху производството на слънчогледово масло (олио).

Слънчогледовите семки, които са предопределени за консумация, се намират в неядливи черупки на черни и бели линии, наричани люспи. От друга страна, семената, употребявани за добиване на слънчогледово масло, имат твърди черни люспи, макар че те също се употребяват за директна консумация.

Слънчогледовите семки имат мек и орехов усет, съпроводен от твърда, само че нежна текстура. Те нормално се пекат, с цел да подобрят усета си, макар че суровите сортове също се употребяват за директна консумация или в миксове с други потребни семена.

Хранителна стойност

Слънчогледовите семки са цялостни с разнообразни хранителни субстанции, макар дребния си размер.

Само в 30 грама или 1/4 чаша обелени, изсъхнало изпечени слънчогледови семки можете да намерите обилие от съществени хранителни субстанции.

Слънчогледови семки грама
Калории 163
Общо мазнини, които включва: 14
• Наситени мазнини 1.5
• Полиненаситени мазнини 9.2
• Мононенаситени мазнини 2.7
Протеин 5.5
Въглехидрати 6.5
Фибри 3

Табл. (Слънчогледови семки калории)

Слънчогледовите семена се отличават с богатото си наличие на витамин Е и селен, два мощни антиоксиданта, които защищават клетките ви от увреждане, породено от свободните радикали, които способстват за разнообразни хронични положения.

Освен това тези семена съдържат скъпи растителни съединения, като фенолни киселини и флавоноиди, които също имат антиоксидантни свойства.

Покълването на слънчогледовите семки може в допълнение да усъвършенства своя хранителен профил посредством повишение на равнищата на потребни растителни съединения.

Покълването на семената също оказва помощ за понижаване на веществата, които могат да попречат на усвояването на минералите. Ако желаете, можете да закупите покълнали, сушени слънчогледови семки онлайн или в определени магазини.

Ползи за здравето от потреблението на слънчогледови семки

Слънчогледовите семки се свързват с евентуални изгоди за понижаване на кръвното налягане, равнищата на холестерола и кръвната захар. Това се дължи на наличието им на витамин Е, магнезий, протеини, линолова мастна киселина и разнообразни растителни съединения.

Освен това, няколко изследвания са изследвали евентуалните изгоди за здравето от слънчогледовите семки и са разкрили асоциации с редица позитивни резултати.

Възпаление

Докато краткотрайното инфектиране е натурален отговор на имунната система, хроничното инфектиране съставлява риск за разнообразни хронични болести.

Например, нарасналите равнища на възпалителния маркер С-реактивен протеин в кръвта са свързани с нараснала възможност от сърдечни болести и диабет вид 2.

В изследване, включващо над 6000 възрастни, човеци, които оповестяват, че употребяват слънчогледови семки и други семена най-малко пет пъти седмично, демонстрират 32% по-ниски равнища на С-реактивен протеин спрямо тези, които не употребяват семена.

Въпреки че този тип изследване не може да откри причинно-следствена връзка, знае се, че витамин Е, който е в обилие в слънчогледовите семки, оказва помощ за понижаване на равнищата на С-реактивния протеин.

Освен това слънчогледовите семена съдържат флавоноиди и други растителни съединения, които способстват за понижаване на възпалението.

Сърдечно заболяване

Високото кръвно налягане е забележителен рисков фактор за сърдечни болести, положение, което може да докара до инфаркти или инсулти.

Слънчогледовите семена съдържат съединяване, което попречва ензима, виновен за свиването на кръвоносните съдове. Този механизъм спомага за отпущането на кръвоносните съдове, което води до намаление на кръвното налягане. Освен това съществуването на магнезий в слънчогледовите семки способства за понижаване на равнищата на кръвното налягане.

Слънчогледовите семена също са богати на ненаситени мастни киселини, изключително линолова киселина. Линоловата киселина се употребява от тялото, с цел да създаде хормоноподобно съединяване, което провокира разпределяне на кръвоносните съдове, като по този метод поддържа по-ниско кръвно налягане. Освен това тази мастна киселина оказва помощ за понижаване на равнищата на холестерола.

В 3-седмично изследване дами с диабет вид 2, които са приемали по 30 грама слънчогледови семки в ежедневното си хранене, са имали 5% спад на систоличното кръвно налягане (горното число при отчитане на кръвното налягане). Участниците също оповестяват за 9% понижение на равнищата на „ неприятния “ LDL холестерол и 12% понижение на равнищата на триглицеридите.

Освен това, обзор на 13 изследвания разкрива, че хората с висок банкет на линолова киселина имат 15% по-нисък риск от сърдечни болести, като сърдечни удари, и 21% по-нисък риск от гибел от сърдечно заболяване, спрямо тези с невисок банкет.

Диабет

Няколко изследвания са изследвали резултатите на слънчогледовите семки върху равнищата на кръвната захар и диабет вид 2, показвайки обещаващи резултати, макар че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се разбере изцяло тяхното влияние.

Според тези изследвания, включването на 30 грама слънчогледови семки в здравословна диета на дневна база може да докара до понижаване с почти 10% на равнищата на кръвната захар на гладно в границите на шест месеца, в съпоставяне със спазването единствено на здравословна диета.

Потенциалният понижаващ кръвната захар резултат на слънчогледовите семки може да се отдаде, най-малко частично, на съществуването на растително съединяване, наречено хлорогенова киселина.

Освен това, изследванията демонстрират, че включването на слънчогледови семки в храни като самун може да помогне за намаляване на въздействието на въглехидратите върху равнищата на кръвната захар.

Съдържанието на протеини и мазнини в семената забавя изпразването на стомаха, което води до последователно освобождение на захар от въглехидрати, като по този метод предизвиква по-добър надзор на кръвната захар.

Потенциални дефекти

Като цяло слънчогледовите семена са здравословни, ни също по този начин те имат и няколко евентуални дефекти.

Калории и натрий

Въпреки че слънчогледовите семки са цялостни с хранителни субстанции, значимо е да се означи, че те са релативно висококалорични.

Яденето на слънчогледови семки, до момента в който са към момента в черупката (добре познатото у нас „ чоплене “ на семки), може да бъде елементарна тактика за закъснение на темпото на хранене и понижаване на приема на калории. Процесът на отваряне на всяка черупка и изплюването й лишава време, което естествено лимитира употребяваното количество.

Въпреки това, в случай че следите приема на натрий, значимо е да сте наясно, че черупките на слънчогледовите семки, които постоянно се смучат, преди да се отворят, могат да бъдат покрити с повече от 2500 мг натрий на 1/4 чаша (30 грама ). Това количество съставлява 108% от целесъобразния дневен банкет на натрий.

Когато четете етикетите за хранителни стойности, наличието на натрий може да не е явно, в случай че дава информация единствено за ядливата част, която се отнася до ядките вътре в черупките.

Някои марки оферират версии на слънчогледови семки с понижено наличие на натрий за тези, които избират разновидности с по-ниско наличие на натрий.

Кадмий

Друг аспект, който би трябвало да имате поради при потреблението на слънчогледови семки, е тяхното наличие на кадмий. Кадмият е тежък метал, който, в случай че бъде изложен на високи равнища за нескончаем интервал от време, може да бъде нездравословен за бъбреците.

Слънчогледите имат податливост да всмукват кадмий от почвата и да го натрупват в семената си, което води до малко по-високи равнища спрямо множеството други храни.

Световната здравна организация (СЗО) предлага седмична граница на кадмий от 490 микрограма (mcg) за възрастен с тегло 70 кг.

В изследване, при което участниците са консумирали 255 грама слънчогледови семки на седмица в продължение на една година, предстоящият им банкет на кадмий се е нараснал от 65 mcg на 175 mcg на седмица. Въпреки това, този по-висок банкет не покачва равнищата на кадмий в кръвта им или пък да предизвиква увреждане на бъбреците.

Следователно, няма потребност да се притеснявате прекомерно доста от потреблението на умерени количества слънчогледови семки, като да вземем за пример 30 грама дневно. Въпреки това е значимо да се заобикаля несъразмерната консумация в границите на един ден.

Покълнали семена

Покълването на семена става все по-популярно като способ за подготвяне семена.

Съществува евентуален риск от заразяване с нездравословни бактерии в семената, като Salmonella, изключително по време на процеса на поникване, защото топлите и влажни условия могат да улеснят растежа на бактериите.

Суровите покълнали слънчогледови семки, които нормално не се нагряват над 48 ℃, са изключително податливи.

За да се понижи бактериалното замърсяване, се предлага слънчогледовите семена да се сушат при по-високи температури. Проучванията демонстрират, че сушенето на отчасти покълнали слънчогледови семки при температури от 50 ℃ и по-високи доста понижава съществуването на Salmonella.

В случаите, когато се открие бактериално замърсяване в избрани артикули, може да се стартира евакуиране, в това число случаи, включващи сурови покълнали слънчогледови семки. От решаващо значение е в никакъв случай да не консумирате артикули, които са били изтеглени заради съображения за сигурност.

Непроходимост на червата

Известно е, че потреблението на огромно количество слънчогледови семки едновременно от време на време предизвиква фекално задръстване, характеризиращо се със запушвания в червата, както при деца, по този начин и при възрастни.

Яденето на слънчогледови семки в техните черупки може да усили риска от задръстване, защото има възможност от несъзнателно усвояване на фрагменти от черупки, които не могат да бъдат усвоени от тялото.

Фекалното задръстване може да докара до затруднено изхождане и може да изисква здравна интервенция под обща упойка за премахване на запушването.

В допълнение към запек, дължащ се на фекално задръстване, могат да участват признаци като коремна болежка, гадене и течни изпражнения.

Алергии

Въпреки че алергиите към слънчогледовите семки са релативно редки, има някои за случаи на алергични реакции. Тези реакции могат да се проявят по разнообразни способи, в това число астма, отичане на устата, сърбеж в устата, сенна хрема, кожни обриви, лезии, повръщане и даже анафилаксия.

Алергените, виновни за тези реакции, са избрани протеини, открити в семената. Маслото от слънчогледови семки, което се прави от печени и смлени семена, може да бъде също толкоз алергизиращо, колкото и задачите семена.

Рафинираното слънчогледово масло е по-малко евентуално да съдържа обилни количества алергенни протеини. Въпреки това, в редки случаи, мощно чувствителни човеци са имали реакции към следи от тези протеини в маслото.

Хората, които постоянно се излагат на слънчогледови растения или семена като част от специалността си, като да вземем за пример производители на слънчоглед и птици, може да са по-податливи на алергии към слънчогледови семки.

В допълнение към питателните алергии, някои хора оповестяват за алергии при контакт със слънчогледови семки. Например, когато боравят със слънчогледови семки по време на приготвянето на самун с квас, те могат да получат признаци като сърбящи и възпалени ръце.

Съвети за хранене

Слънчогледовите семки се оферират в две форми: с черупки или като обелени ядки.

Слънчогледовите семки с черупки нормално се употребяват, като ги начупите със зъби и изплюете черупката. 

Белените слънчогледови семки оферират по-голяма еластичност в метода, по който можете да им се насладите. Ето разнообразни способи да ги включите в диетата си:

  • Смесете ги в микс от семена с кисело мляко.
  • Добавете ги към домашно приготвени мюсли.
  • Поръсете ги върху зеленолистна салата.
  • Разбъркайте ги в топла или студена зърнена закуска.
  • Поръсете ги върху парфетата с плодове или кисело мляко.
  • Разбъркайте ги в салата с риба звук или пиле.
  • Поръсете ги върху сотирани зеленчуци.
  • Добавете ги към вегетариански бургери.
  • Използвайте ги като сурогат на кедровите ядки в песто.
  • Смелете семената и ги използвайте като покритие за риба.
  • Включете ги в печива, като самун и мъфини.
  • Потопете ябълка или банан в масло от слънчогледови семки.

Обърнете внимание, че слънчогледовите семена могат да станат синьо-зелени, когато се пекат заради безвредна химическа реакция сред хлорогенната киселина на семената и содата за самун. За да сведете до най-малко тази реакция, можете да намалите количеството употребена сода за самун.

И най-после, значимо е да имате поради високото наличие на мазнини в слънчогледовите семки, защото те могат да гранясват. За да предотвратите гранясване, съхранявайте ги в херметически затворен резервоар в ледник или фризер.

Заключение

Слънчогледовите семки са вкусни и хрупкави, като могат да подобрят усета на доста ястия.

Тези семена са богати на хранителни субстанции и съдържат потребни растителни съединения, които имат капацитета да се борят с възпалението, да понижат риска от сърдечни болести и да ръководят диабет вид 2.

Въпреки това е значимо да имате поради тяхното калорично наличие и евентуалните странични резултати, които могат да зародят, в случай че се употребяват прекалено.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР