Добре е да бъдеш готов за тежки дни, например -

...
Добре е да бъдеш готов за тежки дни, например -
Коментари Харесай

Кой е човекът, от когото Google най-много се страхува

Добре е да бъдеш подготвен за тежки дни, да вземем за пример - със спестявания в брой, медикаменти, здрави обувки, няколко консерви, газово котлонче и туба бензин за колата. 37-годишният Сам Алтман отива може би малко по-далеч: " Имам револвери, злато, йодни таблетки, антибиотици, батерии, вода, противогази от израелската войска и огромен парцел в Биг Сур (планински район в Калифорния - б.р.), до който мога да долетя при потребност ". Определено този човек има проект дори и за най-лошото.

Когато Апокалипсисът не се случва, Алтман е един от може би най-важните хора в света на технологиите. Значително по-скромен в общественото си наличие от Илон Мъск или дори Марк Зукърбърг, той е моторът на компанията OpenAI - основател на сензационни артикули с изкуствен интелект като DALL-E и ChatGPT. Именно поради тях сега интернет хегемонът Гугъл се постанова в придвижване да премисля проектите си за оцеляване в изискванията на пазарно злополучие.

Вундеркинд

Сам Алтман се научава да програмира и да сглобява и разглобява фамилния компютър Macintosh още на 8-годишна възраст. Дигиталният свят се трансформира в негово леговище. В чат стаите на AOL той намира с кого да си приказва и е спокоен. " Да растеш като гей в Средния Запад малко след 2000 година не беше най-хубавото нещо ", споделя той пред " Ню Йоркър " (от същата публикация е и цитатът с противогазите - б.р.).

Той " излиза на ярко " на 16 - в отговор на дейностите на християнски екстремисти, които бойкотират събитие в учебното заведение му, отдадено на сексуалността. Целият живот на Алтман е изпълнен със смели решения с огромни последствия надалеч освен за него.
 Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 консуматори за два месеца
Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 консуматори за два месеца

Microsoft стартира да интегрира изкуствения разсъдък в Teams

След две години учене на компютърни науки в Станфорд той и двама негови състуденти приключват образованието си, с цел да основат своето мобилно приложение Loopt за шерване на местоположението с другари. Проектът е един от първите, подкрепени от акселератора Y Combinator с по 6000 $ на създател. В същата " партида " е и Reddit, напомня Business Insider.
 Снимка 605186
Източник:

В последна сметка Loopt е продадена за 43 млн. $ през 2012 година С част от парите Алтман основава капиталов фонд, в който взе участие и милиардерът Питър Тийл. Следват вложения в други стартъпи. През 2014 година 28-годишният тогава софтуерен бизнесмен е определен за президент на Y Combinator. Следват лекции в познатия Станфорд, място в 30 Under 30 на Forbes и сериозна смяна във фокуса на акселератора.

Така финансиране започнаха да получават от ден на ден започващи компании в инженерната и научната сфера. Сам Алтман не крие, че желае един ден да има своя компания в нуклеарната енергетика. Той влага 375 млн. в работещата в областта на термоядрения синтез Helion Energy. Пред TechCrunch той споделя, че това е " повече от инвестиция " за него и има единствено един различен план, който ангажира толкоз от времето му.

OpenAI

През 2015 година Сам Алтман и Илон Мъск основават компания с една не прекомерно бизнес цел - да подсигурява, че изкуственият разсъдък няма да унищожи човечеството. " Обсъждахме какво можем да създадем, с цел да подсигуряваме едно положително бъдеще. Можехме да стоим в профил, да призоваваме за повече регулации или можехме да участваме с вярната конструкция и хора, които са надълбоко загрижение за това AI разработките да бъдат потребни на човечеството ", описа през NYT Алтман.

OpenAI събира 1 милиарда $ от редица известни имена от Силициевата котловина. Сред тях е и Питър Тийл, с който Алтман работи по това време в Y Combinator. След изборите в Съединени американски щати през 2016 година става обществено напрежението посред им - единият (Тийл) е последовател на политиките на Доналд Тръмп, до момента в който другият (Алтман) е с намерено прогресивни възгледи. Спират взаимната си работа през 2017 година

Сам Алтман напуща президентския пост на стартъп акселератора през 2019 година, с цел да се концентрира върху OpenAI, на която в следствие ще стане и изпълнителен шеф. По същото време му задават на събитие въпроса по какъв начин счита, че компанията ще излезе на облага. " Откровено казано, нямаме никаква концепция ", е честният отговор.
 Снимка 605184
Източник:

Естествено, в действителност концепция има. След полет до Сиатъл за среща с боса на Microsoft Сатя Надела идват нова инвестиция от 1 милиарда $, само че и петият най-мощен обществен суперкомпютър, който прави вероятни комплексните езикови модели на компанията.
 Microsoft влага $1 милиард в OpenAI
Microsoft влага $1 милиард в OpenAI

Компанията ще употребява облачните услуги Azure

Най-известните им приложения са DALL-E, която основава изображения по изложение и видимо знаещия всичко чат бот ChatGPT. Той се трансформира в най-бързо натрупващия известност цифров артикул в историята със 100 млн. дейни консуматори месечно единствено два месеца след старта си. И двата са основани на модела GPT-3, който е още от 2020 година Неговият още по-мощен правоприемник - GPT-4, към този момент се задава на хоризонта.
 Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 консуматори за два месеца
Рекорд: ChatGPT събра 100 000 000 консуматори за два месеца

Microsoft стартира да интегрира изкуствения разсъдък в Teams

Сам Алтман не е натруфен в оценките си. През декември той разяснява, че ChatGPT е " извънредно стеснен, само че пък е задоволително добър в някои неща, с цел да сътвори погрешното усещане за великолепие " и не е доста добра концепция да се употребява за инспекция на обстоятелства.

Какво следва?

Явно Microsoft не са доста съгласни с последното. ChatGPT към този момент прави автоматизирани мемоари по срещи в платената версия на Teams, ще задвижва търсачката ChatGPT след броени седмици, а доста други технологии към този момент интензивно се интегрират в облачната платформа Azure за потребностите на бизнеса. В същото време, за 20 $ на месец ChatGPT Plus предлага на всеки напреднал по-бързи отговори, нови функционалности и други
 Гугъл се тормози от нашумелия чат бот ChatGPT - управлението на компанията издаде
Гугъл се тормози от нашумелия чат бот ChatGPT - управлението на компанията издаде " червен код "

Сундар Пичай насърчи голям брой групи в компанията да пренасочат напъните си към справяне със опасността

Възможността да схванеш въпроса, заложен от потребителя и да му дадеш същински отговор - а не 2 страници SEO усъвършенствани линкове, в които няма нищо потребно, е призрачен сън за една компания: Гугъл. Монополистът при онлайн търсенето за първи път от 20 години е в изоставаща позиция в личната си игра.
 Снимка 605185
Източник:

Компанията има свои AI разработки, които обаче отхвърляше да покаже обществено от етични съображения. Сега е под мощен напън от вложителите и потребителите да ги покаже час по-скоро. Даже основателят на Gmail разяснява наскоро, че чат ботовете като ChatGPT могат да унищожат бизнеса на Голямото G безусловно за месеци. Междувременно, като че ли всички софтуерни компании на света сега работят по AI решения.
 Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Гугъл до две години
Създателят на Gmail: чатбот като ChatGPT може унищожи бизнеса на Гугъл до две години

ChatGPT се трансформира в обичано средство за задаване на въпроси измежду милиони консуматори

" Смятам, че това е нещо прекомерно огромно за една компания. Всъщност, уповавам се да има същинска екосистема, това е нещо по-добро. Смятам, че би трябвало да има няколко генеративни изкуствени интелекта по света на някакъв стадий. Радвам се ", разяснява пред Forbes в скорошно изявление Алтман.

Той към момента не счита, че е основал " килъра " на интернет търсачката, само че счита, че един ден AI системите може да я заместят. Гледа и по-далеч: " Това, което в действителност ме вълнува с тези модели е, че нещата не са вид " Как да сменяем влизането в мрежата и търсенето? ", а по-скоро са в посока " Какво тотално друго и доста по-яко да създадем? ".
 Най-мощният обществен чатбот: България има проблеми с корупцията, AI може да помогне
Най-мощният обществен чатбот: България има проблеми с корупцията, AI може да помогне

Поговорихме с ChatGPT за провокациите пред технологиите и обществото в края на 2022 година

Всъщност, по неговите критерии и ChatGPT не е генеративния изкуствен интелект, към който се стреми: " Не сме супер близо (...) Няма да има един кристално явен миг (когато ще сме го постигнали) - ще е еволюционен преход ".

За какво Сам Алтман употребява своя ChatGPT? " Резюмирането е извънредно сполучливо при мен, доста повече, в сравнение с си мислех, че ще бъде. Фактът, че мога да получа дълги публикации или email полемики по този метод е доста по-полезно, в сравнение с си мислех. Освен това опцията да задавам доста странни програмистки въпроси или да получавам помощ за дебъгването ме карат да се усещам като че ли отсреща имам супер надарен програмист, с който мога да си приказвам ", дава отговор той.

Човекът, който е най-голямата опасност за интернет подобен, какъвто го познаваме, не разрешава да бъде сниман за изявлението си във Forbes. И в него, както и в другите изявления, не приказва за персоналното си положение. Знае се, че има две суперколи McLaren и обича да пилотира самолети. Така или другояче, компанията му ще има все по-голяма световна тежест, а, както стана ясно нагоре, дори да пристигна краят на света, Сам Алтман си има укритие. Погрижил се е и да има с кого да си приказва за програмиране.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР