Добре, че някои от кандидатите за кмет или пък самият

...
Добре, че някои от кандидатите за кмет или пък самият
Коментари Харесай

"Фейсбук" не е медия и Борисов може да си агитира там на воля

Добре, че някои от претендентите за кмет или пък самият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов творят предизборни кавги, че да се сетим, че сме в акция. 

Едва ли ще доживеем Централната избирателна комисия да наложи някакво свястно наказване за нарушаването на законодателството, защото през годините ЦИК се доказа като дисциплиниран и раболепен орган на властта. Решенията за изборните нарушавания нормално са увъртени в съвсем нищо незначещи изрази, а най-после се оказва, че процедурата е толкоз комплицирана, че наказването - на Волен Сидеров за присъединяване му в " Референдум " по Българска национална телевизия и обществените му изстъпления да вземем за пример, действително може да се случи и откакто локалният избор е отминал.   

А поради пропагандата за един от претендентите си от прословутия си джип Борисов още веднъж въобще няма да бъде глобен, защото директното му включване на страницата му във Facebook предишния петък не е в прорез с изборните правила. Според решението на общинската изборна комисия (ОИК) " събеседването " онлайн и онлайн с претендента за кмет на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов не е предизборна демонстрация на Борисов, защото обществената мрежа не е " медия по смисъла на закона ". Така е, не е медия, само че има по-голяма мощ и тежест от много издания. Особено на фона на все по-затвърждаващата се наклонност - в случай че нещо го няма във Facebook, то не съществува или пък не се е случило... На всичкото от горната страна по същото време ръководещото болшинство в Народното събрание провали кворума, за кой ли път, и по този начин даде опция на Борисов да не дава отговор на депутатски питания.  

Бойко Борисов действаше по сходен метод и по време на акцията за евроизборите през май, когато еднолично изнесе с джипката си партийната акция и още веднъж " би " съперниците си. От време на време за многообразие качваше в нея някой и различен министър, що се касае за " оправдание ", че не прави акция, а се е заел с решаването на държавни каузи. И тогава, и в този момент опозицията в лицето на Българска социалистическа партия видя пропаганда с държавен запас и изиска съответното наказване. И тогава, и в този момент нищо значително не се случи. Не тъй като няма Изборен кодекс или текстове в него, по които да се организира акцията. Изборни правила има. Видно е, че никой не ще да ги съблюдава - или просто не се плаши от санкции. Ама по какъв начин да ги съблюдава елементарният жител, като този, който ги " кове ", не го прави. В много от случаите освен това - демонстративно. Защото " няма кой да го накаже " (по Цветан Цветанов), или " единствено Господ е над него " - по израза на някогашен основен прокурор. 

Не че в предходни ръководства и по времето на държавното управление " Станишев ", както и преди този момент, министър председатели и министри не са употребявали всеки един комфортен случай, с цел да пропагандират в интерес на избран претендент или партия. То си стана традиция у нас - я някоя лента ще прережат предизборно, я някой завод или цех ще открият и така нататък Засега Борисов не може да се похвали със завода на " Фолксваген ", само че пък ще притеглим различен авто колос - корейската " Хюндай ". Дали ще се случи, ще поживеем и ще забележим.

Но евентуално въодушевени от скорошните воаяжи на Борисов из азиатски страни, тези дни съпартийците му в Копривщица се престараха и създадоха за участниците в партийната предизборна колекция фланелки с лика му. Не че са създали изборно нарушаване. Ама проявата им, като се изключи че стана мотив за осмивания и насмешки, подсети към отминали времена на фетиш към личността на вожда. В случая към премиера и водач на ГЕРБ. Не стана ясно дали и какъв брой от деятелите на партията в Копривщица са пременили с тишъртките. 

Предизборен гаф ГЕРБ обаче направиха в Елин Пелин, където преди 10-ина дни без утвърдена скица от основния проектант, без подписан контракт и без платена такса бяха инсталирани агитматериали с облика на издигнатия от партията претендент за кмет на общината. Според локални интернет издания депутатът Васил Цветков, съпроводен от цяла група претенденти за кметове от места в района, са " набивали " с чукове и други подръчни средства " грозни рекламни табели " из Елинпелинско. На всичкото от горната страна дървените табели, на които са били залепени плакатите, са били поставени и на детски площадки, и наоколо до съображения за игра, което също е в прорез със закона. 

Табелите, наподобяващи на лопати за снегопочистване, освен загрозили зелените площи, върху които са сложени, само че и тук-там затруднявали придвижването на пешеходци в Елин Пелин, възмутили се локалните поданици. Някои от опънатите над улици транспаранти застрашавали пътната сигурност. Затова и от общинската изборна комисия се задействаха и бързо излязоха с решение " греблата за сняг ", употребени за пропаганда, да бъдат отстранени и конфискувани. От комисията приканиха ГЕРБ " към способи на пропаганда, които не замърсяват, не загрозяват и не попречват свободното прекосяване на хора и транспортни средства, спазвайки законите на страната и наредбите ".

Не по този начин бързо обаче ще се позволи заплетеният проблем към скандалното присъединяване на водача на " Атака " Волен Сидеров в качеството му на претендент за кмет на София в предаването " Референдум " по Българска национална телевизия и последвалото му ампутиране от присъединяване в " Панорама " от страна на управлението на публичната телевизия. Въпреки публичността и очевадното неспазване на изборното законодателство и на " положителните нрави и морала " - по ЦИК, от комисията ще тупат топката за глобата на Сидеров. Административният акт към момента не е публикуван, след това той може да го апелира пред Върховен административен съд и по този начин, до момента в който нещата се потулят и не помнят. " Всяко знамение за три дни! " Сега - за 30 дни, до момента в който тече изборната конкуренция, в която по традиция Волен Сидеров бе задействан, с цел да отклонява вниманието от значителните проблеми, а и евентуално и гласове. Те надали ще са доста поради резултата му на евроизборите - към 1 %.

Важното е, че макар напрежението и шума към себе си, поради и последните му провокации към съперника му от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки за " физически двубой ", отправени още веднъж през Facebook, за атакиста надали ще има основни последици. Втръснал ни е, омръзнал ни с обикновените му и груби прояви, имаше и правосъдни каузи против него, само че все някак съумява да излезе " изсъхнал " от свадите. Без сделки и споразумения с властимащите, част от които в този момент е и самият той, надали би се осмелил да ги прави. Едва ли ще излезе печеливш от актуалната акция, мъчно към този момент се намират хора, които да му се връзват. А и на самия Борисов не му би трябвало към този момент, има си останалите от така наречен патриоти - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Вероятно и по тази причина тези дни в припадък на яд Сидеров съобщи пред партийната си телевизия, че " ГЕРБ ще паднат от власт, в случай че стъпчат " Атака ".        

Сгромолясването на ГЕРБ от ръководството надали ще се случи поради партията на Сидеров или други сходни популистки маргинали. Ще се случи точно поради преяждането с власт, поради неспазването на законите, поради задушаването, поради буксуването на стопанската система и така нататък Колкото и ръководещите да ни пропагандират, увещават, че пред нас " са блеснали житата ", хората надали към този момент имат вяра - и това ще проличи на 27 октомври.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР