Добра реакция е създаването на антикризисен щаб с ясен лидер

...
Добра реакция е създаването на антикризисен щаб с ясен лидер
Коментари Харесай

По кой път вървим в лабиринта на кризата

Добра реакция е основаването на антикризисен щаб с явен водач ген. Венцислав Мутафчийски, който пое тежестта на координацията и връзката към обществото за взиманите решения

© Надежда Чипева Изобилието от информация за това какви ограничения подхващат другите страни разрешава да се създадат няколко извода: Българските управляващи нямат явен, проигран авансово с резултатите му във времето и крайния резултат проект. По-скоро се движат след събитията и с несигурни стъпки. Пролича и друга основна разлика: в развитите европейски страни в приемането на здравните антикризисни ограничения е мобилизирана научната общественост, в България като се изключи двама здравни представители - хирург и епидемиолог, дебатът продължава да е затворен сред политиците и опитващия се да не изпадне от челното място в публичното внимание основен прокурор Гешев. Другите европейски страни следват ясна, въпреки и друга тактика. Повечето от тях отпред с Италия избраха да приложат радикални ограничения за възпиране на болестта - със затваряне напълно на обществени места и обществено разграничаване, а Англия заложи на в началото по-мек ограничаващ режим с поетапно въвеждане на по-строги ограничаващи ограничения. (Повече по тактиките на страните прочетете тук.) И за двата метода управляващите показаха научни учредения и причини. Българският метод наподобява някъде по средата - комбиниране сред строги и хлабави ограничавания, и задачата му от позиция на научния опит остава неразбираема. Примерно възбраната за скупчването на хора, надлежно на комерсиална активност (извън магазините за хранителни артикули, аптеките, бензиностанциите, банките), се случи още при няколко десетки доказани случаи на инфектирани с вируса. Но това не беше съпроводено с навременни ограничения за уединяване на евентуалните вирусоносители, идващи от други страни. Впечатлението е за механично преместване на дейности, които се подхващат другаде, само че без цялостна идея, а на парче. Ограниченият потенциал на здравната система да одобри пиковата вълна от нуждаещи се от профилирана помощ евентуално е повода да се одобри бързо жертване на стопанската система - целесъобразно от позиция на спасяването на животи, само че и показателно за готовността на страната да реагира на рецесии. Дали от политически боязън или поради неверна професионална преценка, връзката се обрисува като едва звено, оставайки в познатите рамки на политическия PR. Миналия петък следобяд беше оповестено изключително състояние - на фона на скромната до тогава статистика за откритите случаи, два от които летални, това сътвори предстоящо суматоха. И преди разпоредбите в новия режим да бъдат оповестени, хората нападнаха супермаркетите. Складовите им наличия понижиха фрапантно, което натовари и веригата за доставки.

Струпването на толкоз доста хора на едно място компрометира възбраната точно за това в заповедта на министъра. Не е ясно по какъв начин пазарната суматоха е повлияла на разпространяването на болестта, само че сигурно е затруднила следенето й до така наречен огнища - част от тактиката на Националния спешен щаб за преодоляване на епидемията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Самото изключително състояние беше компрометирано след това в допълнение - първичният непоколебим режим за комерсиалните обекти потегли към намаляване и няколко дни по тематиката се разиграваше пинг-понг от спорни послания, идващи от антикризисния щаб и от държавното управление. На репликата на премиера дали да продължат да работят магазините отвън моловете и обектите от бранша на услугите началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски опонира с гледище за най-твърдите ограничения с аргумента, че " към нас се задава зараза, която е с невиждана гняв в човешката история ", и въпросът е за оцеляването на хората. Борисов се съгласи с позицията му, само че съвсем се скара на въпроса ясно ли е кои обекти ще работят, препращайки към телефон 112.

Въпросът продължи да виси, в това време затворили магазини още веднъж отвориха, а импортираният в Народното събрание закон за изключителното състояние затвърди това състояние. Така отговорността за разпространяването на болестта остана в ръцете на търговците и жителите, от чиято почтеност зависи прецизното съблюдаване на разпоредбите.

На предния фронт

Ситуацията в здравната система остава неразбираема, в случай че съдим по формалната информация за нея, и евентуално доста сериозна, в случай че съдим по неофициалните сведения от хората в нея. В аптеките няма маски и препарати за стерилизация за жителите, тестванията за ковид явно не стигат, държавното управление не съумява да обезпечи отбрана на лекарите (вижте повече тук). На този декор да излезеш с наказателни закани към лекарското съсловие е, доста меко казано, гаф. С разрастването на болестта, която към момента не е достигнала пика си, ще пораства и напрежението в нереформираната и недофинансирана от години система и сходен метод може да направи необратимо счупването й. Последиците всеки може да си показа.

На " котка и мишка " с хората и бизнеса Твърде е допустимо България да заплаща по едно и също време с брой на жертвите и с заличаване на голяма част от дребния и междинния бизнес.

Другата огромна тематика - по какъв начин изключителното състояние се отразява на засегнатите компании и какви обезщетения на загубите им обмисля страната, се развива по сходен метод. Управляващите дълго време избягваха този въпрос, само че образците от други страни с ясни и съответни ограничения станаха толкоз доста, че се принудиха да разгласят някаква стратегия в тази тенденция.

Първата по-ясна обявена мярка е за период от три месеца страната да поеме 60% от разноските за заплати на компании, чиято активност е директно наранена от ограниченията против ковид. Другото показано в доста общ проект решение е за ликвидна поддръжка през Българската банка за развиване, за която скоростно бяха отделени половин милиард лв.. През цялото време несигурността измежду хората с бизнес пораства също експоненциално. В обществените мрежи се слагат разнообразни въпроси, които към момента нямат явен отговор: " Ако страната постанова детето ми да не върви на детска градина, би трябвало да има метод да компенсира обстоятелството, че по същото време би трябвало да работя. От работодателска позиция е още по-лошо. " Или: " Какво ще стане примерно с компании, които работят, само че не получават заплащанията, които им се дължат от клиентите? " И тъй наречените

Притесненията на хора от търговията заключи пред " Капитал " притежател на дребен бизнес с единствен предмет търговия на дребно: Имаме няколко магазинчета в София, два от които в мол. Затворихме ги в петък вечер в сходство със заповедта на Министерство на здравеопазването. Впоследствие научихме, че заповедта е била изменена и магазините отвън мол още веднъж са изключени от ограниченията. Непосредствено преди тях платихме Данък добавена стойност, фактури на непознатите снабдители за получена към този момент стока и предплатихме друга. Платихме си и наемите, които у нас не са по никакъв начин ниски. В дните преди затварянето оборотите към този момент се сриваха. Като търговци на дребно нашият паричен поток се образува единствено от продажби в магазини. Един от тези на улица ще затворим, тъй като няма задоволително отдалеченост сред съветник и клиент. В другите ще оставим единствено по един съветник на промяна. Тоест за 7 души от магазините работа няма да има. Отделно при намалелия паричен поток няма по какъв начин да платим заплати. Нито осигуровки. Нито наеми. Не можем да посрещнем никакви настоящи разноски.
Чета, че бизнес, дето не можел да остане затворен няколко седмици, по-добре да го нямало. В търговията на дребно облагата, когато въобще я има, отива за заплащане на настоящи разноски и стока. Само че в края на месеца чиновниците ще си чакат заплатите в пари, не в стока. Както и всички снабдители. Как ще се помогне на тези бизнеси, с цел да не банкрутират и да не освободят чиновници? И различен доста значим въпрос - банките ще отсрочат ли обслужването на заеми за бизнеса и ще смъкват ли лихвите? " Г-н Борисов сподели, че страната разчита на налози. Не, страната разчита на хора, които работят, с цел да заплащат тези налози. "
Радан Кънев, евродепутат от " Демократична България "

Във фейсбук Радан Кънев, евродепутат от " Демократична България ", разяснява: " Точно в този момент държавният бюджет би трябвало да отбрани служащите и работещите притежатели в услугите, търговията, превоза, туризма - с цел да могат да внасят още веднъж налози и осигуровки, а не да разчитат на обществената система месеци или години след банкрутите. Г-н Борисов сподели, че страната разчита на налози. Не, страната разчита на хора. Хора, които работят, с цел да заплащат тези налози. Ако се грижим за хората, в случай че сме солидарни с тях, когато са в потребност, ще разчитаме на налози на следващия ден. И в противен случай - в случай че ги изоставим в този момент, тe ще разчитат на помощи. "

Това, което не се вижда в антикризисната политика на държавното управление, е по какъв начин са разпределени сред страната и другите публични групи напъните за превъзмогване на всички и все по-тежки аспекти на рецесията. В надалеч по-богати и разполагащи с доста по-големи запаси страни проектите минават през такова съдействие. " Щастлив съм, че работих в тясно съдействие с бизнес групите и синдикатите, с цел да схвана от какво ще има максимален смисъл ", сподели в сряда английският финансов министър Риши Сунак, представяйки държавния пакет за вредите от ковид. " Това е бюджет, който подсигурява сигурност през днешния ден, само че е и проект за на следващия ден ", сподели още той.

Гледайки малките екрани, затворени в домовете си, не оставаме с усещане за подобен метод. По-скоро противоположното - виждаме напрежение сред едни, които " дават ", и други, които " желаят ". Вероятно от политическа ревнивост, че работодателите се срещнаха с президента Радев във вторник, министър председателят Борисов извика вечерта телевизионни камери, с цел да каже пред тях: " Гледах ги на срещата с президента. Ако бяхте снимали паркинга, в случай че всеки си продаде по една от колите, ще си заплати заплатите на служащите, а не да споделя страната непрестанно. " Подобна борба в този миг е изцяло непотребна. Едва ли министър председателят не знае или не схваща, че " страната ", за която приказва, съществува с помощта на действителната стопанска система. Това, което Борисов ръководи, е администрацията, също издържана от хората в частния бизнес. И не тя, а те понасят загуби и са принудени да закриват работни места или да банкрутират. А още по-неуместно е целият бизнес да се поставя под знаменателя на скъпите лимузини - тъй като е разминаване с действителността.

Прозрачност или неуспех

Проектозаконът за изключителното състояние, който урежда новите процедури и правила в другите сфери, е признат на първо четене. На пръв взор множеството от предлаганите ограничения са общоприети за страните, които минават през същото бедствено състояние. Рано е да се каже до каква степен ще са съответни и ефикасни, предстоят доста промени до окончателното гласоподаване. Ключов фактор обаче за какъвто и да било триумф ще е доверието в институциите и във връзка с лимитираните права, и във връзка с финансовата помощ, с която страната се ангажира. Прозрачността в изразходването й ще е решаваща.

Правителството е насила да взима чувствителни в доста огромна степен решения и не би трябвало да позволява никакво подозрение в тях. Например България ще разполага с 1.358 милиарда евро от Европейски Съюз, пренасочени от разнообразни оперативни стратегии, с цел да ограничи последствията от епидемията. В законопроекта са записани мощно облекчени правила за разпределянето на тези пари, в това число без издание на покана за планове, без състезания и с одобрение посредством неприсъствени решения. Не бива да си вършим илюзии какво може да стане с тези пари, в случай че не се отпускат при цялостна бистрота.

Другият стеснителен в този смисъл сигнал е решението ликвидната поддръжка от 500 млн. лева за фирмите да минава през държавната банка за развиване. Ниският престиж, с който се употребява основаната за да подкрепя дребния и междинния бизнес ББР, и практиката й да финансира компании като тези на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски или на Румен Гайтански-Вълка дават провал на антикризисната стратегия. Не инцидентно и работодателските организации настояха тези пари да се отделят в специфичен фонд, както по същото време беше решено в Австрия, а и в други страни. Не е късно да се одобри подобен вид, стига държавното управление да има лична политическа воля, а не подчинена на външни фактори. И стига да желае, ще откри хора с будеща доверие известност, които да ръководят този фонд. В противоположен случай може да сътвори действителни условия за мародерски " гуляй по време на чума " и да заложи на карта освен властта си.

Комуникацията прави нацията Бизнесът и университетските среди би трябвало да оказват помощ на спешния щаб, в случай че правител- ството канализира такава помощ.

Добра реакция, несъмнено, е основаването на антикризисен щаб с явен водач, който пое тежестта на координацията, връзката към обществото и отговорността - на чисто човешко равнище, за взиманите решения. Но надали трябваше да стартира с прекомерно успокоителни послания за опасността от ковид и да се стигне до обвиняванията в " незаконна безнаказаност " като цяло към нацията, която подценява опасността. В спешния щаб без подозрение са събрани хора със неустрашимост и положителни планове. Те ще са водачите в интервала на рецесията и заслужават поддръжка.

Но явно е, че в отражение на качеството на институционалната среда щабът оперира при притеснителни дефицити, за попълването на които бизнесът и университетските среди би трябвало да оказват помощ, в случай че държавното управление канализира такава помощ. Преди всичко с включване на специалисти от разнообразни области. В обстановка, в която решенията би трябвало да се вземат бързо, сериозно значимо е да има информативен канал в посока щаба, където да се структурират и филтрират познание, положителни практики от други страни, математически модели, екстраполации и оценка на резултата от вземаните решения. Недопустимо е в цифровия свят връзката към обществото да е в еднолични живи брифинги на началника на щаба, а въпросите на жителите да се насочват към няколко телефона.

" Властта би трябвало изрично да покаже, че има работеща страна, а освен ограничавания, арести, санкции и впрочем ", сподели в сряда президентът Румен Радев при срещата си с премиера Борисов

[Пресслужба на президентството]
Добрата вест към този момент е, че рецесията принудително ще запълни част от дългогодишните дефицити на ръководството. Ще бъде ускорено въвеждането на електронното ръководство, най-малко в бранша на обществените услуги. А българските учебни заведения ще прескочат в цифровата среда.

Връзката на доверие сред жителите и хората, които са натоварени да ръководят другите стадии на рецесията, е извънредно значима, когато се лимитират персонални права. И не би трябвало да бъде компрометирана с нездравословен звук в системата като лансираното от основния прокурор Иван Гешев военно състояние и сходни антидемократични тежнения, излизащи отвън функционалностите му.

" Властта би трябвало изрично да покаже, че има работеща страна, а освен с ограничавания, арести, санкции и впрочем ", сподели в сряда президентът Румен Радев. Същия ден на въпрос дали ще се стигне до ограничение на права английският министър председател Борис Джонсън, не даде съответен отговор, само че категорично съобщи, че британците живеят в свободна страна и това е висша полезност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР