Добивът на криптовалути в Казахстан се увеличи рязко през последните

...
Добивът на криптовалути в Казахстан се увеличи рязко през последните
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан иска по-високи данъци за криптоиндустрията

Добивът на криптовалути в Казахстан се усили внезапно през последните няколко месеца.

В момента страната е вторият по величина биткойн "миньор " в света след Съединени американски щати, написа електронното издание Inside Bitcoins.

Президентът на Казахстан Касим Жомарт Токаев упорства криптоиндустрията са бъде обложена с по-високи налози.

Тези планове обаче могат да повлияят негагивно върху развиването на този бранш в страната, предизвестяват специалистите.

Казахтанският президент счита, че сегашната такса от 1 казахстанско тенге, еквивалентна на 0.0023 щатски $ за киловат електрическа енергия, е прекомерно ниска. Токаев е инструктирал съответните държавни организации да покачат цената на тока за "копачите " на криптовалути допустимо най-скоро.

Ако предлагането му бъде признато, казахстанските криптокомпании ще би трябвало да заплащат да пет пъти по-високи цени. Освен това заместник-министърът на финансите Марат Султангазиев разгласи, че ще бъдат въведени и нови мита върху оборудването за рандеман на криптовалути.

Президентът акцентира, че стопанската система на страната има малко изгоди от дейностите за копаене на биткойн. По думите му, този бранш не основава претовареност и употребява огромно количество електрическа енергия.

Правителството на Казахстан планува и по-стриктна регулаторна рамка за криптоиндустрията. Дейностите, които не са регистрирани и лицензирани, ще бъдат прекъснати. Токаев инструктира Агенцията за финансов мониторинг да ревизира всички компании в криптосектора и да подсигурява, че те съблюдават данъчното и митническото законодателство.

След като Китай ограничи добива на криптовалути предходната година, доста от китайските компании от бранша се реалокираха в Казахстан. Дотогава националната енергийна мрежа е имала остатък на електрическа енергия, само че това към този момент не е по този начин.

Поради непрекъснатите спирания на електрозахранването, националният мрежов оператор спря достъпа до електричество до всички компании за рандеман на криптовалути на 21 януари. Според представители на бранша в някои райони зареждането към момента не е възобновено, макар уверенията на страната, че прекъсването ще продължи до края на януари.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР