Добив на газ в Добруджа няма да има. Това решение

...
Добив на газ в Добруджа няма да има. Това решение
Коментари Харесай

В Добруджа няма да се добива газ

Добив на газ в Добруджа няма да има. Това решение беше взето на съвещание на експертния екологичен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна. В изгода на вложителя са дали своят вот единствено трима от общо 36 екоексперти. Специалистите обясниха, че в отчета за въздействието върху околната среда на компанията „ Русгеоком “ БГ има съществени пропуски, които не подсигуряват, че няма да се допусне замърсяване на водата и почвата в Добруджа, заяви Нова телевизия.

До изключителното привикване на експертния съвет се стигна след голям брой митинги на локалното население против желанието на вложителя да построи 8 площадки за рандеман на газ с 41 сонди.

В началото на месеца Министерството на околната среда и водите разгласи, че чака мненията на 8 институции добива на природен газ в добричкото газово находище „ Спасово ". Това стана ясно след извършена среща в Генерал Тошево на министрите Теменужка Петкова, Нено Димов и Румен Порожанов представители на Асоциацията на зърнопроизводителите с инициативния комитет.

Енергийният министър Теменужка Петкова даде обещание на локалните, че министерството няма да предприеме никакви дейности по издаване на комерсиално открие за добивни действия в блок „ Добрич " преди приемане на екооценката.
Жителите на района са обезпокоени от инвеститорки планове за рандеман на природен газ. По думите им бъдещият рандеман ще е рисков за живота и здравето на хората и ще заплаши земеделският бизнес в Добруджа.

Премиерът също разпореди на тримата министри, провели срещата в Генерал Тошево, в незабавен порядък да намерят решение на въпроса.

Припомняме ви, че в края на предходната година община Генерал Тошево провежда референдум, на който 97% от гласувалите се произнесоха срещу желанията за рандеман на газ в района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР