Добър ден, уважаеми радиослушатели, скъпи съучастници! Вие отново слушате “Новини

...
Добър ден, уважаеми радиослушатели, скъпи съучастници! Вие отново слушате “Новини
Коментари Харесай

"Новини с добавена стойност” с Иво Балев: По-добре крадец, отколкото убиец

Добър ден, уважаеми радиослушатели, скъпи съучастници! Вие още веднъж слушате “Новини с добавена стойност ” - един бюлетин, в който крадем малко от времето за ненавист и заличаване.

Крадем го това време, тъй като не знаем какво друго да противопоставим на стихийната мощ на войната. По-добре да крадеш, в сравнение с да убиваш, най-малко по този начин градуирам аз тежестта на закононарушенията, без да съм експерт по наказателно право.

Единственият законен пацифизъм е да не използваш оръжия.

България в това отношение е в двусмислено състояние - въпреки че произвеждаме оръжия, ние имаме някаква смешна войска, която в никакъв случай никому няма да стори зло.

Ще ми бъде тъжно, в случай че някой реши да ни завладява с военни средства - тук всеки агресор ще влезе като у тях си и няма да пукне една пушка. Но най-малко ще знам, че не сме убивали собственоръчно. Българският принос в лудостта на взаимното заличаване е непретенциозен - огромни балалайки има по кръчмите и обществените мрежи, езикът на омразата и дезинформацията свирепства и по нашите земи, само че единствено толкоз.

Макар че омразата и дезинформацията също са оръжия за всеобщо заличаване.

Примерно в този момент е доста съвременно да се завижда на материалната помощ за бежанците. Защо дават пари на бежанците, а не на нас? Ами тъй като имаме пари за кръчми и за интернет, където да плямпаме нелепости, затова не сме на ръба на оцеляването. Както и да е, нека все по този начин да имаме пари за нелепости, нека успеем да помогнем и на клетите бежанци, за които е писал и нашият народен стихотворец Крачолов-Яворов.

В стихотворението “Бежанци ” поетът разказва неволята на македонските прокуденици, които идват в Майка България при започване на предишния век и тук намират своя кей, само че и доста тъга - ориста на бежанците не е цветя, рози и 40 лева за механа.

В това стихотворение на Яворов има един куплет, който по днешните ограничения малко трансферира нотата на съчувствието. Ето какво написа поетът за някоя си безименна бежанка с приятна осанка:

…Сред улицата ей мома,

на свят остала сам-сама,

не знае път нагде да хване;

но и в грубия сукман

тя фея е по стан:

без залък няма да остане…

Такива ги редил господин Яворов, такива някакви рими си вадил от крачолите.

Той е огромен стихотворец и се е изказал лирически, споделил там някаква горчива истина. А какви грозни приказки се приказват за клетите украинки, които бягат от войната. Пазете си, викат, мъжете, че украинките ще ги откраднат! И всякакви от сорта. Такива в действителност заслужават да им откраднеш мъжете, в случай че са свестни - и да им оставиш 40 лева за отплата.

Знаете ли каква е разликата сред това да има война и да няма война? Разликата е, че можем да се занимаваме с нелепости и да водиме война със снежни топки.

Тази седмица водач от Шумен си карал колата край едно учебно заведение и бил бомбардиран със снежни топки. Той се стреснал и напердашил трима от нападателите. Глобили го за тая работа с 200 лева, което се равнява на дневните разноски за петима бежанци. И тук можем да спорим дали си заслужават багра немирниците, а не примерно - дали бомбардираният родилен дом в Украйна е бил скривалище на украински бойци.

С бойци или без бойци, родилният дом беше бомбардиран и от руините му изведоха бременни дами. Печална панорама, не като 40 лева нацяло.

Един различен стихотворец - Роджър Уотърс от Пинк Флойд, вика тия дни - Путин е разбойник, само че такива са и президентите Буш, Клинтън, Обама. Сиреч и американските милитаристи са отговорни за войната, и украинските нацисти са отговорни.

Всички сме отговорни за всичко, само че огромният факт и генералната отговорност за тази съответно война лежи върху Владимир Путин. Той прати войски в Украйна да извършат прецизната интервенция - да бием въшки с чук по главата. Извиняваме се за тая художествена притча, само че в случай че по този начин лекуваш другарчето от въшки, най-вече някоя да прескочи на твоята глава, до момента в който размазваш непознатата.

Путин в исторически проект се съпоставя със Сталин и през днешния ден съветската съпротива приказва за това, че се връща Сталиновата атмосфера на доносничество, боязън и репресии. Същевременно Владимир Путин се дърпа исторически от Владимир Ленин, въпреки че са съименници и въпреки че Путин е надълбоко обвързван с Ленинград - там е роден, там е почнала по-късно и политическата му кариера.

Враговете на Путин настояват, че преди време Путин и като разузнавач, и като новак политик в градския съвет на Ленинград той не бил толкоз свиреп, ами гледал повече да усвоява средства. Дори се цитира някакъв негов девиз от това време - началото на 90-те. Той обичал да споделя като Гьоте: пара, повече пара! Обичал да придобива имущество с способи, близки до закона. И чак след това в огромната политика почнал да се занимава с заличаване на хора, което както споделя Шекспир, е специалността на царете. Няма в този момент да ровим в Шекспир, ами ще се върнем на мисълта си - какъв брой по-малко закононарушение е кражбата от убийството или още по-страшно - всеобщото заличаване.

Кражбата при всички положения е по-леко закононарушение от убийството и насаждането на боязън с измама и репресии.

Затова и ние си откраднахме една остаряла руска песничка за младия Ленин, и си я адаптирахме за Путин!  

Той просто краде в Ленинград,

сърцето обезпокоително тупти…

Володя е толкоз млад

и единствено събира пари,

и единствено събира пари -.

наместо да реже глави!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР