Добър 4. Добър 4.20. Добър 4.14... Можем да се върнем

...
Добър 4. Добър 4.20. Добър 4.14... Можем да се върнем
Коментари Харесай

Матура 2021: А вие знаете ли какво иска да каже лирическият герой?

Добър 4. Добър 4.20. Добър 4.14... Можем да се върнем поне години обратно и резултатите от зрелостния изпит по български и литература ще са все едни и същи. Правим промени, променяме образователни стратегии, махаме автори, увеличаваме и понижаваме часове по разнообразни предмети, сменяме подходи. Но най-после българските възпитаници още веднъж крепко държат средно, криво-ляво равнище. " Резултатите са съизмерими с тези от предходната година " - е познатото до болежка резюме на просветното министерство, с което се парират нелицеприятните въпроси и заключения. Какво остаряло ни припомнят и какво ново ни споделят тазгодишните матури?

 

Твърде лесни или прекомерно сложни?

Многобройни са мненията, че и тази година изпитът е бил обидно лесен и че с него може да се справи дори седмокласник (дори четвъртокласник знае, че " падна камък от гърба ми " не значи " изпитвам мощен боязън " ).  " Във въпросите по български език имаше само най-често срещаните неточности и общите случаи, нямаше нито един частен случай нито в правописа, нито в граматиката, нито в пунктуацията ", споделя преподавател. Друг възпитател от София признава, че и най-посредствените му ученици са се справили от малко малко обичайно. Не такова обаче е мнението на учител на възпитаници от професионална гимназия или на такива от уязвимите групи, за които матурата е била задоволително комплицирана, че да не могат да вържат тройка. Полярните отзиви не са нещо извънредно, само че са удостоверение за голямата ножица в българското обучение, която няма изгледи скоро да се затвори - елитните гимназии все така подготвят отлични възпитаници, а дребните учебни заведения в страната едвам ги избутват. Разговорът за качеството на образованието пък постоянно остава на назад във времето.

Причините за представянето на учениците постоянно се търсят в нивото на компликация на матурата, без обаче да си задаваме въпроса каква всъщност би трябвало да е тя - лесна или сложна. Миналата година МОН най-накрая прогледна, че прагът от 23 т. за тройка е прекомерно невисок, затова реши от следващата година да го вдигне на 30 точки. В новата общоообразователна матура по български обаче дилемите, посредством които ще се правят оценка компетентностите по литература, ще са и върху изучавани произведения, и върху невключени в образователните стратегии художествени текстове. Имайки поради предизвестията на редица учители и специалисти, че измененията в стратегиите, направени през 2016 година, са били по-скоро козметични и те са останали обемни, без задоволително време за извършения, че междупредметните връзки все още са нежни и че самите учители не знаят по какъв начин тъкмо да развиват и преподават умения, картината следващата година по същото време не се обрисува по никакъв начин розова. 

 

Коя е лирическата героиня на Елисавета Багряна?

Няма спор, че е добре българската литература да се познава. Въпросите от рода на " Какво е желал да каже лирическият воин " обаче отблъскват до безспир днешните младежи, които не виждат смисъл от това да преповтарят нечии чужди разсъждения. Бърз обзор на матурите от последните години демонстрира, че литературната част от изпита не е мръднала от клишето. Друг е въпросът, че съгласно педагози матурата може умерено да бъде взета, без ученикът да е чел заложените произведения.  " Положението по БЕЛ и едно време, и в този момент е необяснима досада, все по-неадекватна и безинтересна досада ", обобщава родител. Щом по този начин мисли един родител, какво ли би споделил неговият наследник или щерка? 

Учител споделя, че в новите образователни стратегии по български има фактически  нов жанр и метод на показване на знанията с фокус върху разбирането, а не върху зазубрянето на информация. Според негови оценки обаче това се случва едвам в 11-и клас, докато 9-и и 10-и клас са доста типичен по конструкция на програмата и акцентиращи върху информацията. Как се прави ефикасен преход от наизустяването към мисленето за една година, е реторичен въпрос.

 

Буквояди

" Коя от посочените произведения не е поема? ",  " В кое произведение е употребена ретроспекция? ", " В кой ред създателят на всички произведения е Иван Вазов? "...Вече и учителите си мечтаят да доживеят времето, в което буквоядските въпроси, изискващи четенето на тъкмо избрани творби и запаметяването на цитати от тях, ще изчезнат един път вечно от българското обучение. Твърде евентуално е обаче те да останат, защото и в новата общообразователна матура по БЕЛ от 2022 година от дванадесетокласници ще се иска да свързват " изучените произведения от българската литература с имената на техните създатели, с жанровете, с героите, със сюжетите, с претекстовете и с главните им тематики ".

Новата профилирана матура по български език, която ще държат единствено зрелостниците, избрали този предмет като профилиращ, дава известна заявка да отстрани съответния създател, върху който се написа текст, а учениците да разсъждават върху чужд текст, както е в някои западни страни. Това обаче изисква напълно друг метод при преподаването, повече планове, независими работи и разсъждения, за които времето все не доближава. И нищо чудно новите стратегии дружно с преподаването постарому да усилят двойките с 3-4%.

 

Сложно съставно или комплицирано подчинено?

" Да помислим защо им е този синтетичен анализ до такива дълбочини. Винаги съм се чудила какво значение има дали едно комплицирано изречение е комплицирано подложно, комплицирано определително или някакво си друго комплицирано. Това познание в никакъв случай в живота не ми е трябвало ", споделя родител. Според него, а и съгласно доста други граматиката и лексикологията са важни до степен, която да ни научи кое изречение е комплицирано и къде тъкмо да сложим запетая в него. Както наподобява, надалеч по-смислено е да знаеш какво тъкмо значи нарушител и за какво не трябва да ставаш подобен, в сравнение с да можеш да определиш думата от непознат генезис ли е, от уличния диалект ли е, или пък е с експресивно значение. Децата отдавна се развиват в нов свят, само че не престават да учат принудително неща, които не харесват или не ги интересуват. Прекалената доктрина и неналичието на практическа устременост в матурите, които не съумяват да догонят действителността, са все неща, които сякаш са видяни от специалистите и набелязани за смяна. Корекции обаче се чакат чак следващата година.

 

Каква е тази система, която не съумява да научи едно дете на родния му език?

 

На съществени размишления навежда въпросът на родител, чийто наследник е изкарал 4.43 на матурата по български и 5.84 на тази по британски език, без в никакъв случай да е ходил на школи по български, а знанията му по английски са само от школа, която е посещавал в предучилищна възраст. " Голямото ми чудене е каква е тази просветителна система, която не съумява да научи едно дете на родния му език, само че в това време други системи отвън учебно заведение му разрешават да научи съвършено непознат език? ", пита се майката.

Според дамата британският е преподаван по метод, който е разрешил на сина й да го усвои единствено от работа в клас - без спомагателни старания и без да се занимава с домашни. " Учебният проект по български в учебно заведение обаче е толкоз безразсъден, че същото дете, което не отсъства от часове, само че не работи в допълнение (както и по английски), не съумява да усвои нещата на същото равнище. Защо? Защото се учат ненужни неща, обяснени по безразсъден, неясен метод ", разсъждава тя. Това се вижда и от равнището на въпросите в матурите по двата предмета. Докато в раздела за четене с схващане в българската матура има най-малко два въпроса, които са прекомерно обикновени за един абитуриент - от коя сфера е включеният текст, то в тази по британски и текстът е по-сложен, и въпросите - по-комплексни.

Учители опонират, че основният проблем не е в образователните стратегии, а в организацията на образователния развой - прекомерно огромните класове, в които е непостижимо да се обърне внимание на всеки възпитаник, големият норматив за учителите, неналичието на мотивация при всички участници в просветителния развой и други Други виждат проблем в невъзможността образованието да се провежда съгласно равнището, както е в доста страни, а не съгласно възрастта. Истината явно е някъде по средата. А за преобърщането на трендовете са нужни сложни промени, най-важните измежду които е квалификацията на учителите. Но действителна такава, а не проформа.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР