До този момент програмите на партиите, които влизат в парламента

...
До този момент програмите на партиите, които влизат в парламента
Коментари Харесай

Явор Сидеров: За Северна Македония ни трябва разказ пред света, който да бъде продаваем и приет

" До този миг стратегиите на партиите , които влизат в Народното събрание не са изключително подробни, те са по-скоро една обща поръчка за планове, в сравнение с за съответни политики ", разяснява в " Хоризонт до обед " Явор Сидеров , историк, анализатор, учител и някогашен консултант на двама вицепремиери с сектор " Антикорупция и миграция "   за външнополитическите ориентири на партите в новия състав на Народно събрание.

" А външната политика по принцип е много неглижирана от нашите политически партии, тя се изчерпва с едни заклинания за нашата евроатлантическа принадлежност. Но съответни външонополитически цели аз не виждам последните години аз не виждам. По принцип външната политика е неглижирана при нас и доказателство за това е положението на българската дипломация ", съобщи още Сидеров.

По мотив изявлението на водача на партия " Възраждане " за предоговаряне на връзките ни с Европейски Съюз анализатърът уточни:

" Мисля, че партиите, които евентуално ще създадат кабинет нямат желание да влизат в диалози или диспути въобще с партия " Възраждане ", и че там се цели изключително сериозен разговор. Самата партия влиза в Народно събрание като антисистемна партия с явно популистки уклон, антиевропейска , само че изключително поле за взаимоотношение с тази дребна партия една ли ще случи ", съобщи Явор Сидеров.

Според Сидеров най-важните тематики на новото Народно заседание в региона на външната политика би следвало да са на първо място свързани с района:

" Като да вземем за пример какво става в Черно море , където напрежението пораства, където има избран съветски боен защитителен превес и където НАТО се старае да противостои. Но в този смисъл обаче в платформите на новите водачи не се вижда нищо съответно.

Друга тематика, с изключение на за сигурността в Черноморския басейн, е  тематиката какво става на Западните Балкани , която е от непосреден и първокачествен интерес за България.

Проблемът със Северна Македония е толкоз бездънен и толкоз назрял, че въпросът не е даже до това какво ще реализиран като консенус главните партии по него, а какво желаеме ние и по какъв начин считаме да излезем от обстановка, в която сами се вкарахме . Една извънредно неприятна обстановка, в която ние се намираме в тотална външнополитическа изолираност по въпрос, който е от първостепенно значение за нас.

По тази тематика не чакам особени вътрешно политически раздори , по-скоро мисля, че страдаме от безпринципност. Това е мотив да се отвори тематиката за това по какъв начин би трябвало да бъде съживена българската дипломация , по какъв начин би трябвало да се финансира външното ни министерство. Как би трябвало да се построи Институт за обществена дипломация, какъвто България няма , който да показва българския интерес по света, ние просто нямаме глас на този стадий. А инструментите, с които разполагаме не използваме задоволително добре ", сподели още анализаторът.

Според него въпросът за РСМ би трябвало да се изземе от ръцете на историците , по този начин както счита и Кирил Петков, като се заложи с изключение на на развиването на икономическите връзки, само че и на по-дълбока дипломатическа политика на терен.

Трябва ни имидж пред света, роман, който да бъде продаваем , с цел да ни схванат какво желаеме,  да бъде признат този наш роман, тъй като до момента не ни схващат... ", съобщи историкът.

Спорде него външната политика е сирачето на българското ръководство.

" Тя е редовно недофинсирана. Тя има остра потребност от грижа и кадруване.... ", сподели още Сидеров.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР