До събитието на десетилетието - коронацията на крал Чарлз остават

...
До събитието на десетилетието - коронацията на крал Чарлз остават
Коментари Харесай

Байдън, Путин, Радев и Меган няма да присъстват на коронацията на крал Чарлз III

До събитието на десетилетието - коронацията на крал Чарлз остават броени часове. 

 

На 6 май на историческа гала синът на най-дълго управлявалия английски монарх Елизабет II публично ще седне на британския престол.

 

И до момента в който детайлите към мероприятието се прецизират до най-малката детайлности, описът с публични посетители и лица е от дълго време прочут. 

 

На коронацията няма да участват двама знакови президенти - водачите на Съединени американски щати и Русия, Джо Байдън и Владимир Путин.

 

Церемонията няма да почете персонално и българският държавен глава Румен Радев. 

 

А от кралското семейство ще липсва херцогинята на Съсекс Меган Маркъл.

 

Причините

 

Съединени американски щати ще бъдат показани от първата дама Джил Байдън и нейната внучка, който към този момент са в Лондон.

 

Никога американски президент не е участвал на коронясване на английски монарх, тъй че в този момент никой не трябва да възприема отсъствието на Джо Байдън като демонстрация на разграничаване на Съединени американски щати от Англия.

 

Заради войната в Украйна предложения не получиха представители на Русия и Беларус. По същата причина съветският държавен глава Владимир Путин не е мечтан в Лондон.

 

Заради разнообразни спорове, нарушаващи човешките права, предложения не са изпратени и в Мианма, Иран, Сирия и Венецуела. Покани обаче са били пратени до дипломати от Северна Корея и Никарагуа.

 

Българският президент Румен Радев също е предпочел да не пътува до Острова. От българска страна ще участва служебният министър председател Гълъб Донев, който отпътува за Англия през днешния ден, 5 май. 

Страната ни ще бъде представлявана и от Н.В. Симеон Сакскобурготски, който е братовчед на починалата кралица Елизабет II.

 

Освен изброените дотук международни водачи, които ще пропуснат събитието, в листата има и някои любопитни посетители, които ще участват на коронацията на Чарлз III.

Сред тях е Денис Шмигал, министър председателят на Украйна, ще участва на церемонията по коронацията на английския крал Чарлз Трети в Лондон, дружно с първата дама на Украйна, Олена Зеленска.

Те ще имат срещи с значими представители на Англия за да укрепят връзките сред двете страни.

 

Олена Зеленска е измежду гостите на церемонията, като ще съставлява брачна половинка си. Тя към този момент е пристигнала в Лондон.

 

И въпреки всичко. 

Над 2200 посетители ще участват на церемонията по коронацията на английския крал Чарлз Трети в Уестминстърското абатство на 6 май.

 

Ще има висши представители на 203 страни, както и на благотворителни организации, религиозни и етнически общности. Сред гостите ще има и носители на Нобелови награди.

 

Ще има и 400 млади представители на благотворителни организации, които ще могат да гледат церемонията и последващата кралска върволица от църквата " Сейнт Маргарет ", която е покрай абатството.

 

От обществено оповестените имена знаем, че на коронацията ще участват представителите на европейските монархии, кралските фамилии на Бутан, Йордания, Тонга, Тайланд, както и такива от императорския дом на Япония.

 

На събитието ще са поканени и представителите на някогашните царски династии на Румъния, Гърция и България, представлявана от Цар Симеон II, който е братовчед на починалата кралица Елизабет II.

 

Нещо, което ще забележим за първи път на събитие от сходен сан, е точно наличието на крале и кралици, които до момента не са се изявявали на коронацията на собствен " сътрудник ”. Това е част от новостите, въведени от Чарлз III като монарх. По традиция на тези събития участват членове на кралското семейство. Като престолонаследник Чарлз представляваше английското кралско семейство на тържествената гала по вдишване на трона от император Нарухито в Япония през 2019 година.

 

От страната на краля

Всички членове на фамилията на краля ще бъдат там, в това число принц Хари, само че самичък, без брачната половинка му Меган, която, както е известно, ще остане в Калифорния дружно с щерка си Лилибет и сина си Арчи, който навършва 5 години на 6 май.

 

Разбира се, ще участва и принцеса Ан, най-голямата щерка на Елизабет и Филип, дружно с втория си брачен партньор адмирал Тимъти Лорънс. Принц Андрю от Йорк без някогашната си брачна половинка Сара Фъргюсън, и принц Едуард от Единбург със брачната половинка си Софи.

 

След това племенниците на краля или децата на братята - принцеса Юджини от Йорк със брачна половинка си Джак Бруксбанк и принцеса Беатрис от Йорк със брачна половинка си Едоардо Мапели Моци, Лейди Луиз Уиндзор и Джеймс, херцог на Уесекс (синове на принц Едуард), Зара Филипс със брачна половинка си Майк Тиндал. Ще забележим и децата на принцеса Ан, които не носят благородни трофеи по гледище на своята майка.

 

По светлините на прожекторите ще попаднат и най-малките деца от кралската фамилия - принцовете Джордж (който ще играе ролята на паж), Шарлот и Луи и техните братовчеди Савана и Айла Филипс, Миа и Лена Тиндал.

 

Крещящо неявяване

 

На събитието, както към този момент е известно, няма да участва Меган Маркъл.

Покана въпреки всичко е стигнала до нея, само че съгласно спекулациите в английските таблоиди тя е щяла да реши да не взе участие, защото нейният тъст или кралят не бил дал отговор изчерпателно на изпратено от нея писмо, в което тя напомнила за расистките мнения по нейн адрес от страна на членове на кралското семейство.

 

Семейството на кралицата

 

За да поддържат кралица Камила, ще дойдат и нейните две деца - Том и Лора Паркър Боулс в Лопес, надлежно на 48 и 45 години, и петима внуци, някои от които ще бъдат нейни почетни пажове: Гюс, Луис, Фреди и Артър.

 

Сред почетните посетители ще бъде и някогашният брачен партньор на кралицата Андрю Паркър Боулс, с който тя се разведе през 1995 година, само че двамата останаха положителни другари.

 

Политици

Официални лица на коронацията ще са министър-председателят на Англия Риши Сунак (42) със брачната половинка си Акшата Мурти (43), както и министри и представители на Камарата на лордовете. Вероятно ще се появят и някои някогашни министър председатели, в това число Тони Блеър и Лиз Тръс.

 

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън няма да участва на церемонията, само че ще изпрати делегация, предвождана от първата дама Джил Байдън (71 г.).

 

Президентът Серджо Матарела ще съставлява Италия, а Франция президентът Еманюел Макрон. Ще участват и полският президент Анджей Дуда и филипинския Фердинад Маркос.На събитието ще забележим още министър председателите на Австралия Антъни Албанезе, на Пакистан Шехбаз Шариф, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и представители на религиозните общности.

 

Крале и кралици

 

От Дания ще дойдат престолонаследникът принц Фредерик и принцеса Мери, които ще заместят кралица Маргрете II, която неотдавна претърпя интервенция.

 

От Испания ще пристигна елегантната кралица Летисия - брачна половинка на Фелипе VI. От Монако принц Албер със брачната половинка си Шарлен, които бяха измежду първите, които потвърдиха наличието си.

 

Крал Вилем-Александър и кралица Максима от Холандия ще участват дружно с някогашната кралица Беатрикс, от Швеция Карл XVI Густав с най-голямата си щерка и наследница принцеса Виктория. От Норвегия престолонаследникът принц Хокон и брачната половинка му престолонаследникът принцеса Мете-Марит. Крал Филип и брачната половинка му кралица Матилда от Белгия.

 

Престолонаследникът принц Павлос от Гърция със брачната половинка си Мари-Шантал. Великият херцог Анри и Великата херцогиня Мария Тереза ​​от Люксембург.

 

От крал на Йордания Абдула II със брачната половинка си Рания.

 

Равносметката

 

За съпоставяне коронацията на кралица Елизабет Втора преди 70 години събра 8200 посетители в Уестминстърското абатство. Но Чарлз Трети изиска по-скромна гала.

 

Елизабет Втора умря през септември на 97 години.

 

Дрескод

 

Церемонията е с дрескод, който не включва проявление на тиари и корони, само че държавни глави и кралски особи, облечени в обичайни облекла, ще изпълнят Уестминстърското абатство.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР