До ректора на Софийския университет в сряда са подадени три

...
До ректора на Софийския университет в сряда са подадени три
Коментари Харесай

СУ проверява три сигнала за плагиатство срещу Петър Илиев

До ректора на Софийския университет в сряда са подадени три сигнала по случая със подозренията за плагиатство от страна на номинирания от " ИТН " за вътрешен министър Петър Илиев, заяви, като цитира пресцентъра на СУ. От университета потвърдиха пред " Сега ", че са подадени три сигнала. Те не са анонимни, само че от вуза не разкриха от кого са. Според вътрешните правила на СУ сигналите ще бъдат прегледани по допустимост в 7-дневен период и по-късно се препращат на етичната комисия.

Доц. Наталия Киселова, от която се твърди, че е преписвал Илиев, засега отхвърля коментар. Неофициално се твърди, че в средите на Юридическия факултет за случая се знае от дълго време, само че до момента е желано да се мълчи и не е правена публична инспекция, с цел да се резервира имиджа на катедрата по конституционно право.

Според правилника на СУ плагиатството е причина за преустановяване на трудовите правни отношения със съответния учител. Доказано плагиатство може да докара и до лишаване на адвокатските права на Илиев. Плагиатството е и закононарушение от частен темперамент по член 173 от Наказателния кодекс. За задачата би трябвало да се внесе просба в съда от засегнатото лице. В този случай това не е направено в законовия период от 2 години.

Скандалът към Илиев се развихри, когато Facebook групата " Правна полуда ", в която членуват студенти по право, разкри, че книга на проекто-министъра от 2015 година съдържа към 40 страници съвсем еднакъв текст с този в докторската дисертация от 2008 година на работещата също в Юридическия факултет на СУ доцент Наталия Киселова.

Трудът на Киселова, който след това е публикуван в книга, е на тематика " Парламентарен надзор ". Съмненията на студентите за плагиатство по отношение на адв. Петър Илиев са свързани с книгата му " Компетенцията на Народното събрание ", издадена от " Нова звезда " през 2015 година В момента тя не може да бъде открита по книжарниците.

Илиев бе номиниран за правосъден министър в държавното управление, стартирано от Има Такъв Народ незабавно след изборите с министър председател Николай Василев. След като партията на Слави Трифонов отдръпна тази си концепция, Илиев даже се спрягаше за индивида, който ще бъде посочен да получи мандата за сформиране на кабинет. Вместо него обаче в президентството се яви Петър Николов. Илиев още веднъж е номиниран за министър, само че този път - вътрешен.

ПРОЦЕДУРА 

Вътрешните правила на СУ не разрешават формиране на инспекция за плагиатство по анонимни сигнали. Всеки сигнал се ревизира за допустимост в 7-дневен период от приемането и в случай че се реши за подобен, се насочва към етичната комисия. Засегнатото лице има 7-дневен период на собствен ред да се запознае със сигналите. Процедурата разрешава да се изискват мнения от трима посочени от декана специалисти в съответната област. Те имат период от 14 дни от датата на възлагане да дадат мнение. Това на процедура значи, че инспекцията ще се протоци най-малко месец. Етичната комисия излиза с финален отчет за съществуване или неявяване на плагиатство и мащаба му. При доказано плагиатство трудовото правно отношение с лицето се приключва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР