„До-ре-ми-ши-зи“ е не просто представление. Това е мюзикъл, чиято цялостност

...
„До-ре-ми-ши-зи“ е не просто представление. Това е мюзикъл, чиято цялостност
Коментари Харесай

Публиката провокира актьори към висш пилотаж на импровизация

„ До-ре-ми-ши-зи “ е не просто зрелище. Това е мюзикъл, чиято целокупност се сглобява непринудено на сцената и носи това неповторимо чувство за независимост, което единствено избрани актьори могат да дадат на публиката и в този смисъл да бъдат едно цяло. Усещането у фена е и като да е част от шоу, и то в бродуейски жанр.

На сцената излиза Златин. Разказва в резюме какво ще се случва, по какъв начин няма нищо авансово нагласено – сюжет, функции, реплики, реакции от залата, музика. Започва безгрижна, доста занимателна и отпускаща загрявка с аудиторията, която единствено след минути ще ескалира в неукротим смях и този възторг ще продължи още час и половина.

Фотографа: Владимир Томашевич

Заслугата е на Златин Цветков и неговата натрупа, наречена „ ШиЗи импро спектакъл “, които единствени у нас практикуват така наречен лонгформ импровизация по метода на основателите ѝ от Чикаго – изцяло непринудено зрелище по заглавие, препоръчано от феновете.

За първи път нашите артисти протягат ръка към най-сложния сценичен род – мюзикъл с напълно спонтанен сюжет, музика и хореография. Резултатът е повече от впечатляващ и въодушевяващ, тъй като е не просто миш-маш от скечове, съшити с музика онлайн. В „ До-ре-ми-ши-зи “ се срещат сюжетни линии, които през доста смях и дълбочина на прекарванията на героите повеждат фена освен към положителното въодушевление, само че и към мисловна провокация и чувство за съпричастност.

Фотографа: Владимир Томашевич

„ За сходен театър се изисква голямо количество подготовка и работа в екип, а основата, на която стъпваме, е шест години взаимно импровизиране “, изяснява Златин Цветков. По думите му няма по-сложен род за актьорите и по-ефектен за публиката. „ Говорим за цялостно креативно гмуркане в незнайното и върховен пилотаж на импровизационното изкуство “, добавя той.

Звездите на Сатирата трогват с персонални истории (ВИДЕО+СНИМКИ) Актьорът Николай Урумов е в ролята на режисьор, за първи път на софийска сцена
За „ ШиЗи импро спектакъл “

„ ШиЗи про “ е първата в България професионална натрупа, въвела лонгформ импровизацията в България. Основана е през 2013 година oт Златин Цветков. След тримесечен развой на образование, премиерата е на 12 март 2013 година, оттогава шоуто „ Кажи си думата! " е играно над 60 пъти.

Има още две представления в репертоара. „ Отплесване “ е шоу с посетител – известна персона, в което актьорите основават скечове по същински истории на госта, които чуват за първи път. „ ШиЗи Шекспир “ пък е пиеса в стила, тематиките и езика на Уилям Шекспир по заглавие, заложено от публиката.

Като част от образованието, трупата е имала уъркшопи с едни от най-големите имена в жанра – Стейси Смит от Съединени американски щати, международно приет музикален импровизатор и уредник на Музикалния импро фестивал в Чикаго, Съединени американски щати, и Ела Галт от Австралия.

От 2015 година Златин Цветков провежда Международен импро фестивал.

За Златин Цветков

Той е професионален артист, приключил НАТФИЗ в класа на проф. Крикор Азарян през 2005 година Преминал е цялостната обучителна програмата на образование в родното място на лонгфром импровизацията - iO Theater, Чикаго, през 2015 и 2016 година, и натоварен курс към The Annoyance Theater, Чикаго.

Завършил е курс по музикална импровизация в Лондон с преподаватели носителите на премия „ Оливър “ артисти от спонтанния мюзикъл The Showstoppers. Участвал е на фестивали в Копенхаген и Лион, и в голям брой уъркшопи в Съединени американски щати.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР