До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но

...
До примирие в Близкия изток вероятно ще се стигне, но
Коментари Харесай

Доц. Валентин Вацев: Резултатът е 3:0 за Хамас срещу американската дипломация

" До помирение в Близкия изток евентуално ще се стигне, само че няма да бъде с помощта на дипломатическите совалки, а на обективната логичност на процеса на израелско-палестинския спор ". Това съобщи пред БНР в предаването " 12+3 ". геополитическият анализатор доцент Валентин Вацев.

Този спор би трябвало да се преглежда в културно-исторически подтекст, счита анализаторът.

На 7 октомври стартира офанзивата на Хамас, която беше сполучлива, разяснява той и разясни, че " на 10 октомври Саудитска Арабия се отхвърли от процеса за подписване на така наречен авраамически съглашения. Без да знаем нищо за тези съглашения, ние не можем да разберем същината на спора ".

Авраамическите съглашения съставлява система от контракти сред Израел и основните ислямски страни, посредством която да се реши веднъж вечно казуса на Израел с палестинците. Вацев акцентира, че само Техеран тогава са предизвестили, че триумфът на този развой ще бъде " нож в гърба на палестинското придвижване ".

Хамас атакува Израел, 3 дни по-късно Саудитска Арабия прекъсна договарянията. Това е мат за президента Байдън, който очакваше посредством триумфа на тези съглашения да реши казуса с изборите. Това е шах и мат в един ход. В момента " Хамас " се върна в тунелите под Ивицата Газа и там чака бомбардировките – това е победа. Всичко останало е агитация ".

Хамас е Мюсюлманските братя, акцентира още доцент Валентин Вацев и добави:

" Според идеолозите на " Хамас " тази интервенция разделя цялата история, както потопът разделя човешката история, на допотопна история и следпотопна история. Това е самодейност, която имаше за цел да удари и съумя дейно да удари дясното държавно управление на Израел и далечния стратегически план на Мюсюлманските братя в лицето на " Хамас " – удар по дълбинната ционистка същина на днешното израелско държавно управление – там те също са сполучливи ".

Според него на този стадий огромният победител от този спор е Иран:

" Иран в този момент е мениджърът на този развой. Подозирам, че дружно с Русия, тъй като тези неща не можеха да станат в този ред и смисъл без някакво дискретно съветско вдъхновяващо присъединяване ".

По думите му в случай че Байдън не успее да овладее процеса и в случай че не успее да внуши на всички участници, че процесът би трябвало да се деескалира, успокои или замрази, той губи президентските избори.

" На този стадий борбата приключва 3:0 за Хамас, като нулите са в американската дипломация ".

Процесът може да приключи по този начин, както е почнал, означи геополитическия анализатор. Той съобщи, че не е сигурен, че израелските въоръжени сили ще влязат в границите на сухопътна интервенция на територията на Газа. Влизането на " Хизбула " във военните дейности е извънредно нежелано за главните играчи в тази част на света, изясни той.

За войната в Украйна доцент Вацев изрече мнение, че Русия има сили да добута тази война до военно-техническа победа:

" Русия има сили да победи военно-технически и ще победи военно-технически. /…/ Не тя ще сътвори огромния проблем на Русия, а методът на осмисляне на военната победа на Русия – кой в края на краищата ще победи в съветския политически дуел – съветската олигархия ли или съветския военнопромишлен комплекс ".

Според анализатора управлението на Украйна е дестабилизирано. Той чака в околните 3 месеца доста съществени промени.

На фона на тази изменена среда за сигурност ние не седим, а лежим, безапелационен бе Валентин Вацев и съобщи:

" България е затънала във всекидневието на своята всекидневна политика и към огромният проблем какво е сглобката и какво не е ".

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР