До предсрочните избори се стигна, защото много случайни хора много

...
До предсрочните избори се стигна, защото много случайни хора много
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Много случайни хора бързо се оказаха на изключително високи позиции в политиката

" До предварителните избори се стигна, тъй като доста инцидентни хора доста бързо се оказаха част от политиката. И то на извънредно високи позиции. Това са хора, на които не се е налагало да носят политическа отговорност ".

Това сподели пред БНР политологът Христо Панчугов, учител в Нов български университет (бил е зам.-главен секретар на Съюз на демократичните сили, ръководител на младежката организация на партията. През 2013 година оглави партия " Синьо единение " ).

" Навремето и ГЕРБ бяха такива. Имаха всички шансове да се трансфорат в оздравителна за българската политика мощ, само че избраха да се трансфорат в въплъщение на сливането на олигархията с държавния модел. Бойко Борисов има мощен инстинкт за това по какъв начин да се дава отговор на публичните упования, за нуждата всяко решение да бъде подкрепяно от хора оттатък тесния кръг на благосклонности. Той сполучливо направляваше публичните упования в България, които обаче бяха праволинейни по това време, нямаше толкоз разграничителни линии, " разяснява Панчугов.

Според него огромният проблем е в метода, по който се приготвят едни или други политици за позициите, които ще заемат по-късно.

" Има хора, които елементарно се подведоха по главния и най-вредния мит на българския преход - неизбежното остаряло против новото. В рамките на настоящето ръководство видяхме композиция на два фактора - на огромния възторг за политическа смяна, който обаче не стъпваше на политически опит, и на отвращение да се позволен хора с политически опит в процеса на взимане на решения. Кръгът, в който се вземаха решенията в Политическа партия, беше стеснен и бъркаше фантазиите си с действителността. Политическа партия са изпаднали в един от класическите синдроми на българската политическа реалност – да считат, че те са единствени и непобедими. Тази партийна горделивост води до активизиране, само че и до затваряне, " изясни той.

В предаването " Политически НЕкоректно " Панчугов предвижда дребна възможност Има Такъв Народ да стане част от идващия парламент поради непоследователността и неспособността на партията да изясни позициите си.

" Не беше изненада напускането на ръководството от Има Такъв Народ. Изпълнението беше едва. И то ще ги изкара от Народното събрание... Тази четворна коалиция ни научи, че по-широко обединяване без ценностна основа, без единни оценки на обстановката към нас, без опцията за дефиниране по общ метод на казуса и оттова да бъде открито общо решение, е безспорен неуспех, " изясни Панчугов.

По думите му единственият роман със смисъл и с поддръжка би бил " обединявайки се, обединенията какво ще произведат, кой ще е министър председателят, кои ще са министрите, в името на каква политика и в какви периоди ".

" В три следващи избора видяхме тъкмо противоположното - правеха едно и също, а чакаха друг резултат. И обединенията оставяха отговора на въпроса " какво ще вършим " за след изборите. Това се провали с гръм и тропот. Този роман явно не води до нищо. Големият въпрос е не дали ще възпроизведем същия парламент след идващите избори, а дали политическите обединения ще убедят негласуващите жители да отидат до урните… Не е значима политическата смяна, а просъществуването на политическите партии. Това е част от казуса на съдружната политика в България. Ако няма прям диалог с българските жители оттук насетне, ще влезем в поредност от избори и по пътя ще отпаднат много политици, които считат, че политическото им оцеляване е значимо, " разяснява още политологът.

Силен реваншизъм в границите на служебното държавно управление и поредност кавги чака Панчугов в идващите месеци.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР