До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на

...
До няколко дни ще подпишем меморандум между газопреносните оператори на
Коментари Харесай

Росен Христов: До дни 9 държави ще подпишем меморандум за газа

До няколко дни ще подпишем меморандум сред газопреносните оператори на 9 страни. Целта е да се направи огромен разбор на газовия пазар и инфраструктурата, с цел да се доставя природен газ от различни на Русия източници. Това съобщи в " Говори в този момент " министърът на енергетиката Росен Христов.

Проектът е по самодейност на България и планува повишение на свързаността и потенциала на газопреносните мрежи на участващите страни.

Имаме предложение да компенсираме разликата сред цената, на която е запълвано газохранилището в Чирен и цената, която е в този момент, с цел да може компаниите, които държат газ там, да го пуснат на пазара, добави енергийният министър. В момента никой не изпомпва газ от Чирен, само " Булгаргаз " с дребни количества, акцентира Христов.

Министър Христов сподели, че сега се работи с бизнес асоциациите, с цел да може енергийните обезщетения да бъдат още по-ефективни. По думите на Христов мярката на държавното управление е помогнала за опазване на работни места, даже бизнесът е разширил пазарния си дял в Европа.

Според Христов остава настоящ въпросът за високата инфлация, както и нуждата от спомагателни дейности за реализиране на по-голяма енергийна успеваемост.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР