До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните

...
До настъпването на пандемията механичният прираст на населението отличаваше силните
Коментари Харесай

Пандемията промени вътрешната миграция, хората се връщат по ...

До настъпването на пандемията механичният приръст на популацията отличаваше мощните стопански центрове, които съумяват да притеглят млади и дейни хора, и там се забелязваше напредък. През 2020 година обаче настъпи смяна, подбудена от пандемията и наложените ограничаващи ограничения. От една страна, доста българи се завръщат от чужбина, а от друга, се следи миграция на популацията от огромните градове към по-малките обитаеми места. Това се показва в новия десети подред отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за районните профили на областите в България, който се показва сега в Българска телеграфна агенция.

През 2020 година всички огромни градове отпред със София, Пловдив и Варна регистрират негативен машинален приръст, т.е. в тях има отлив на население. В същото време общо 205 общини означават позитивен
машинален приръст, което е невиждано в новата история на страната. В годината на пандемията регионалните центрове губят население, до момента в който периферните общини записват приток на поданици, се показва в отчета, показан от старши икономиста на ИПИ Петър Ганев.

Въпреки тази промяна, настъпила в резултат на пандемията и ограничаващите ограничения, дълготрайните демографски
трендове по-скоро остават непроменени, като мощните стопански центрове са в най-хубава позиция да притеглят млади и дейни хора.

Пандемията е трансформирала и картината на престъпността в страната. През последните години се следи спад на записаните закононарушения против личността и собствеността в страната, само че пандемията в допълнение се отразява върху намаляването на цената на този индикатор, като през 2020 година са регистрирани под 10 закононарушения против личността и собствеността на 1000 души от популацията, което се случва за първи път, уточни Ганев. Кърджали и Смолян остават най-сигурните области с към 5 закононарушения
против личността и собствеността на 1000 души.

През 2020 година разкриваемостта е най-висока в област Габрово – над 76% от записаните закононарушения през годината са разкрити. Северозападните области Монтана, Враца и Видин, както и морските Варна и Бургас се отличават с максимален брой на записаните закононарушения. София (столица) и Варна регистрират доста ниска разкриваемост, само че въпреки всичко стабилно през последните години под половината от записаните закононарушения против личността и собствеността биват разкрити.

Столицата концентрира към този момент 43% от творби БВП в страната.

Очаквайте детайлности!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР