До началото на декември Конституционният съд ще се произнесе по

...
До началото на декември Конституционният съд ще се произнесе по
Коментари Харесай

КС се произнася до декември по искането на президента за конституционната комисия

До началото на декември Конституционният съд ще се произнесе по настояването на президента Румен Радев да бъде оповестено за противоконституционно решението за основаване на краткотрайната парламентарна комисия за плана за нова конституция.

Това съобщи във Велико Търново ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев, съобщи БНР. Той посочи, че към този момент е отправено настояването до Народното събрание за мнение.

След като делото беше позволено всъщност, Конституционният съд към този момент е изпратил писма за мнения с изключение на до Народното събрание и до неправителствени организации и експерти по конституционна доктрина, уточни ръководителят на Конституционен съд.

"Те имат един месец да дадат своите мнения. Ние изпратихме писмата при започване на тази седмица. Давате си сметка, че е прекомерно рано да стартират да идват, само че се надявам, че в границите на месечния период ще дойдат тези мнения. Ние ще си създадем и своите разбори. И вследствие на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември ", сподели Велчев.

Президентът счита, че решението за основаването на парламентарната комисия, която да се занимава с плана за нов главен закон, е противоконституционно, тъй като съгласно настоящата конституция нова може да се одобри само от Велико национално заседание.

Председателят на Конституционния съд отхвърли да разяснява какви биха били следствията от двата вероятни разновидността за решение. Той не разяснява и настояването на Съюза на съдиите, признато за сведение от Висшия правосъден съвет, за предварително преустановяване на пълномощията на основния прокурор. "Като арбитър не мога да си разреша да имам никакво обществено отношение по сходни тематики. Надавам се да ме разберете ", уточни магистратът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР