До момента са сключени 51 договора за повишаване на енергийната

...
До момента са сключени 51 договора за повишаване на енергийната
Коментари Харесай

Сключени са 51 договора за повишаване на енергийната ефективност на жилищни и публични сгради със средства от НПВУ

До момента са подписани 51 контракта за повишение на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни и обществени здания със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност. Министерството на районното развиване и благоустройството е виновната конструкция за осъществяването на тези процедури.

Подписани са първите 13 контракта за повишение на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания с безплатна финансова помощ от Националния проект за възобновяване и резистентност в размер на 17 946 041,76 лева В резултат от инвестицията жителите на 738 независими обекта в тези здания с обща разгъната застроена повърхност 69 096 кв. м ще живеят в по-топли и удобни за обитаване домове. Договорите са подписани с Община Свищов, която е първата подала планови оферти по Етап I на процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ". От своя страна, локалната администрация също би трябвало да подпише контракти с утвърдените блокове.

Целта на плануваните ограничения вследствие на извършени енергийни обследвания е енергийните характерности на тези блокове да бъдат усъвършенствани и те да доближат клас на енергопотребление „ В ", да се реализира 30% икономисване на първична сила за всеки обект в тях, да се понижат излъчванията на парникови газове, 30% икономисване на първична сила за всеки обект от жилищния сграден фонд, понижаване на енергийната беднотия посредством понижаване на разноските за сила, възстановяване на изискванията и качеството за живот посредством софтуерно обновяване и модернизиране на сградния фонд и други

Общо 756 многофамилни жилищни здания в 102 общини са утвърдени за саниране със средства по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап I ". В ограничения за повишение на енергийната успеваемост на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лв..

Подадените планове по Етап II на процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд ", срокът за кандидатстване по която изтече на 28 март, се преглеждат от образувана за задачата комисия в Министерството на районното развиване и благоустройството.

Отделно, със средства от Плана за възобновяване и резистентност са утвърдени 292 оферти в страната по процедурата за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд. От тях 139 са за административни здания, 112 са за здания за просвета и 41 са за здания за спорт за общо 409 млн. лв.. Процедурата цели въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост за реализира на клас на енергопотребление най-малко клас " В " и икономисване на най-малко 30% първична сила на постройките.

Предложения са подадени за обществени здания от 131 общини, 20 държавни и регионални администрации, 10 районни служби „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", районни ръководства към Министерството на вътрешните работи, читалища, опери, библиотеки, културни центрове, художествени галерии, многофункционални спортни зали, игрища, басейни и други

Вече са подписани 26 контракта на стойност 52 351 266,56 лева, от които 45 091 192,63 лева са безвъзмездните средства по Плана за възобновяване и резистентност, а 7 260 073,93 лева е съфинансиране от страна на претендентите.

Други 47 контракта са изпратени за автограф от страна на претендента, след което ще влязат в действие. Предстои това да бъде направено и за други 79. Изпратени са и 40 предложения за показване на документи от претендентите. Подготвени са контракти за финансиране на още 95 обекта, за които се чака да бъдат показани документи, с цел да бъдат подписани.

Извършва се инспекция на утвърдените претенденти по процедурата за енергийна успеваемост на предприятия, след което ще стартира сключването на контракти и по нея.

Българската академия на науките към този момент работи по подписаните 12 контракта за 35,8 млн. лв. безплатни средства по процедурата за повишение на енергийната успеваемост в обществени здания на Българска академия на науките по Плана за възобновяване от Механизма за възобновяване и резистентност.

За 15-те утвърдени плана по процедурата „ Екологосъобразна подвижност ", която също се ръководи от Министерство на регионалното развитие, са изпратени предложения за показване на документи от претендентите, след което ще се пристъпи към подписване на квалифицираните контракти за съфинансиране от НПВУ. Те са на обща стойност 98,4 млн. лева Почти 28 млн. лева е личният принос на общините. Той ще бъде вложен в част от дейностите, заложени в предложенията. Проектите плануват да бъдат доставени 97 нови транспортни средства с нулеви излъчвания, както и да бъдат построени 68 зарядни станции. В 7 общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще бъдат създадени или обновени Генералните проекти за организация на придвижването на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни ограничения в поддръжка на пешеходци и велосипедисти, включително ще бъдат построени съвсем 30 км велоалеи. Проектите ще се извършват от общини, кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на социална услуга за транспорт на пасажери.

Чрез осъществяването на плановете би трябвало да бъдат реализирани главните цели на процедурата, които са свързани с поддръжка за устойчивата градска подвижност посредством ограничения за развиване на екологични, безвредни, функционални и енергийно ефикасни транспортни системи, основаване на публичен превоз с по-малко ползване на сила, което ще докара до икономисване на обществен ресурс; осъществяване на ефикасна съгласуваност сред градските и селските региони.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР