До момента от началото на сезона системата Видео асистент рефер

...
До момента от началото на сезона системата Видео асистент рефер
Коментари Харесай

БФС призна 7 грешни решения на VAR в Първа лига

До момента от началото на сезона системата " Видео помощник рефер " (VAR) е довела до седем неверни отсъждания. Това стана ясно на конференция на Съдийската комисия към БФС, на която се регистрира работата на VAR във футбола ни.

" В миналите 94 мача от шампионата имаме 55 намеси на VAR съдиите. Това е приблизително 1.7 на мач. От тях позитивните намеси са 48 ", разгласи мениджърът на VAR за България Петър Петров. Главният инструктор на съдиите в България Радан Мирянов добави: " Седем несполучливи намеси са 13% от всичките . Но с всеки мач реферите усъвършенстват работата си с VAR. Бих се радвал грешките да паднат под 10% ".

Една от грешките е изтъкване на дузпа в интерес на " Ботев " (Пд) против " ЦСКА 1948 ", като при ситуацията нарушението е отвън наказателното поле, а след интервенция на VAR наказателният удар се удостоверява. Заради това от " ЦСКА 1948 " реагираха след загубата с 1:3 и желаеха премахване на основния рефер Димитър Димитров от съдийството. В други пет обстановки не се предлага на основния рефер да прегледа обстановката. " Заради колебливост на VAR рефери или от взаимност " , прецизираха от Съдийската комисия.

Петров регистрира позитивните промени след въвеждането на " Видео помощник рефер " в българския футбол. " Ние нямаме позволен гол от засада или анулиран гол за погрешно маркирана засада. Това е реалност. Имаме 48 обстановки, решени вярно, които преди VAR, биха довели до 48 скандални издънки. Препоръчани са 25 прегледа за наказателни удари. Това са 25 скандални неточности, които ВАР е съумял да поправя ", сподели той.

Отговорникът за VAR у нас призна и за няколко клуба от елита, които съзнателно стеснявали очертанията на терените или увеличавали дъгата пред наказателното поле. Това пречи на естественото действие на VAR и постоянно преди мач реферите и виновните за системата лица мерят терена с ролетки, като дават инструкции да се поправят очертанията. " За да бъдем точни при установяване на засада и дали топката е минала голлинията, очертанията би трябвало да са стрикно направени ", добави Петър Петров.

В момента има 15 стадиона, които са утвърдени за потребление на VAR, в това число на втородивизионните " Етър " и " Монтана ". Предстои да бъде утвърден стадионът на " Витоша " (Бистрица), където към този момент ще семейства " ЦСКА 1948 ". Има кардинално утвърждение за стадиона на " Локомотив 1929 " (Сф) в квартал " Надежда ", само че там се чака слагане на осветяване, с цел да бъде лицензирано оборудването. Изготвя се и план за стадиона в Драгалевци, където семейства " Септември " (Сф).

" Ние не желаеме да се оправдаваме, а да сведем до обществеността, че се работи по-добрият на терена да победи. Нека да работим, планът е нов. Дайте ни късмет ", прикани още Петър Петров. Той призна, че главното, което би трябвало да се усъвършенства, е да се намали пасивността на VAR при противоречиви обстановки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР