До месец юни тази година община Пазарджик ще реновира открития

...
До месец юни тази година община Пазарджик ще реновира открития
Коментари Харесай

Започва реконструкция на Балона в Пазарджик

До месец юни тази година община Пазарджик ще реновира открития 50-метров басейн, по-известен като " Балона ", както и съблекалните към него. Това е първият стадий от плана градът още веднъж да има огромен открит плувен комплекс, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„ С този обект продължаваме нашата поредна политика в това да обновяваме и да вдъхнем живот на такива територии в града, които бяха, меко казано, занемарени и забравени. Затова тази година по проект ще създадем нещо, което ще зарадва огромна част от хората, изключително малко по-порасналите девойки и момчета, тъй като това е място, което е създавало първенци – хора, с които сме се гордели и продължаваме да се гордеем.
 Защото Пазарджик е имал една от най-силните плувни школи в България! Нашият проект за тази година е до 1 юни да реновираме открития плувен басейн със съблекалните, а всеки от клубовете да има собствен кабинет в постройката. Амбицията ни е след ремонта 50-метровият басейн да дава отговор на стандартите за провеждането на национални надпревари. Говорим за цялостна реорганизация, с нова отоплителна система, както и такава за пречистване на водата и всички допустимо най-хубави технологии за този тип активност “, съобщи Тодор Попов.  Ремонтните действия ще обзет и прилежащата постройка. Ще бъдат обособени външни и вътрешни душове, ще бъде ремонтиран покривът, ще бъдат инсталирани слънчеви системи за топла вода.

„ В идната година ще продължим с ремонта на втория басейн. Съоръжението за скокове във вода не дава отговор на никакви стандарти, по тази причина там ще създадем басейн за по-малките деца и с това ще приключим комплекса. Важно е да кажем, че това ще е открит плувен басейн и ще бъде стопанисван в интервала май-септември, а през останалата част от годината децата ще упражняват в закрития плувен басейн. Впоследствие, в случай че имаме опция и средства, може да помислим за целогодишното му стопанисване, само че на този стадий сходни разноски не можем да си позволим.
Реновацията на постройката със съблекалните ще коства към 350 хиляди лв., инвестицията във басейна е близо милион и 200 хиляди лв., а дружно с дребния басейн ще доближи към 1 милион и 700 хиляди лв..

Средствата са поравно разпределени и обезпечени от държавна дотация за финансови разноски, каквито всяка община получава и лични средства, посочи кметът. Той заяви още, че с изключение на за спортисти, басейнът ще бъде отворен и за жители.
 „ В събота и неделя ще се употребява като плажна зона, до момента в който не бъде ремонтиран градският плаж, което е планувано за 2022 година, а през делничните дни ще се реши дали един или два коридора би могло да се заделят за жители.

Организацията на допускането на жители ще стане ясна на по-късен стадий, откакто бъде направено разпределението за клубовете, в които над 480 деца упражняват плуване, триатлон и съвременен петобой. “, безапелационен е Попов.

„ С този открит плувен комплекс продължаваме нашата поредна, уверена и безкомпромисна политика в това да подтикваме повече хора да спортуват в нашия град. Няма да се уморя да дублирам, че всеки лев, даден в спортни бази, е умножен по 10 във връзка с здравето на деца и нашите съграждани. Не може да виним децата, че не спортуват, щом няма бази, по тази причина първо би трябвало да осигурим спортни бази и те да бъдат налични за всички. Догодина ще създадем и градския плаж, с което ще приключим този открит комплекс - той е обвързван с острова и тук се обособява една зона, с която справедливо да се гордеем и която ще ни разреши да имаме освен повече самочувствие, а и да сме по-здрави, което е най-важното “, сподели още Тодор Попов.

marica.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР