До лятото Швеция и Дания смятат да въведат електронен имунизационен

...
До лятото Швеция и Дания смятат да въведат електронен имунизационен
Коментари Харесай

Швеция и Дания: Ваксинираните ще имат привилегии

До лятото Швеция и Дания считат да вкарат електронен имунизационен паспорт за имунизираните. Това ще им даде привилегии - право на пътувания, визити на културни и спортни прояви. И други страни имат сходни проекти.

Досега Швеция беше известна с другия си модел в битката против ковид. Вместо локдаун и ограничавания, шведите изначало разчитаха на груповия имунитет, след което – на здравия разсъдък на популацията. Поради това към страната бяха отправени доста рецензии, изключително откакто броят на случаите скочи внезапно.

Сега скандинавската страна за следващ път потегля по характерен път на развиване, и то дружно със прилежаща Дания: до лятото те считат да вкарат цифров имунизационен паспорт.

Облекчаване на рестриктивните мерки

По думите на шведския министър на осведомителните технологии Андерс Игеман, става дума да вземем за пример за това човек да може елементарно да потвърди, че се е ваксинирал. Тъй като този тип доказателства могат да се окажат значими в бъдеще – да вземем за пример с цел да се облекчат пътуванията зад граница, командировките в личната страна, визитите на културни и спортни прояви. Дигиталната инфраструктура за имунизационния паспорт би трябвало да бъде подготвена до първи юни.

Дания разгласи проектите си за въвеждане на сходен паспорт още преди Швеция. Данните за имунизациите би трябвало да бъдат налични на уеб страницата на датските здравни управляващи или посредством особено приложение на смарт телефона.

Засега от електронния паспорт обаче биха могли да се възползват единствено малко на брой. До 14 февруари в Дания са били имунизирани единствено 6,87 % от популацията, в Швеция – 4,53%. С други думи индикаторите на тези две страни са сходни с тези на Германия (4,95 процента) и на целия Европейски Съюз.

И към този момент не се знае дали в последна сметка дали по-голямата част от шведите ще се имунизират. Страната е сериозно настроена към имунизациите, откакто преди към 10 години всеобщата имунизация против свински грип докара до неподходящи последствия за здравето на децата. Стотици се разболяха от нарколепсия - тип патологична, мъчителна унесеност. Тогавашната имунизация се трансформира в един от най-големите медицински кавги в страната и хората още не са го не запомнили.

Какви привилегии и за кого?

Наличието на цифров имунизационен паспорт ще даде на имунизираните избрани привилегии, само че критиците на концепцията означават, че тя има и противоположна страна - може да докара до неофициална насила за имунизация, изключително измежду хората, които желаят или би трябвало да пътуват повече или желаят още веднъж да вземат участие интензивно в публичния живот.

Не бива да се не помни и това, че има хора, които по справедливи аргументи не могат да се ваксинират – да вземем за пример тъй като са склонни към тежки алергични реакции. Излиза, че те ще бъдат лишени от преимуществата, без да имат виновност за това.

Какви са проектите на другите европейски страни?

Гърция, Кипър и Испания приканват за основаването на обединен имунизационен паспорт, с цел да могат имунизираните още веднъж да пътуват свободно и туризмът да се съживи. Полша и Румъния към този момент оповестиха, че анулират наложителната карантина за идващите в страната, в случай че са имунизирани против ковид.

И Европейски Съюз планува да утвърди обединен паспорт за имунизацията против ковид. В Германия концепцията обаче не се употребява с огромна поддръжка. Съвсем неотдавна немският Етичен съвет изрази своите запаси. Според членовете на съвета, към момента не е изрично потвърдено, че имунизираните не могат популяризират вируса. За по-голяма независимост би могло да се намерения едвам в случай че се откри сигурно, че имунизацията е в положение да ограничи разпространяването на вируса SARS-CoV-2 и предаването му от човек на човек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР