До края на януари най-вероятно парламентът ще бъде разпуснат и

...
До края на януари най-вероятно парламентът ще бъде разпуснат и
Коментари Харесай

Разпускат парламента до края на януари

До края на януари най-вероятно Народното събрание ще бъде разхлабен и президентът ще насрочи следващи изключителни избори за края на март или първата седмица на април, предвидиха пред “Труд news ” политолози и депутати. Като минимална бе оценена от тях опцията да се образува държавно управление с третия мандат и като нулева, това да се случи с втория мандат, който президентът Румен Радев през днешния ден връчва на “Продължаваме смяната ”. 

Парламентарните партии още преди коледните празници демонстрираха на Политическа партия, че нямат желание да се заиграват с тях, отказвайки да вземат участие в сформиране на лист с цели. Единствено и предстоящо от “Демократична България ” оповестиха, че са подготвени на общи дейности с Политическа партия. От Българска социалистическа партия, които бяха съдружен сътрудник в държавното управление на Кирил Петков споделиха, че ще дадат лист с цели от предизборната си стратегия поради електората си, на който желаят да потвърдят, че не са отстъпили от своите претенции.

Според адвокати няма никакво значение дали претендентът на Политическа партия за министър председател акад. Николай Денков незабавно ще върне мандата, или ще го вземе и седмица ще показва опити за сформиране на държавно управление. 

Политолози разясниха пред “Труд news ”, че борбата на всички парламентарни партии предвид на идните избори е да не бъдат упрекнати, че по своя воля за провалили мандат. До 10 януари Денков може да държи мандата, а откакто го върне като несполучлив президентът има седем дни - т. е. до 17 януари, с цел да избере третата партия, на която да даде третия мандат. 

Прогнозите на политолози и наблюдаващи на коя политическа мощ ще бъде даден последния късмет за сформиране на кабинет се разминават. Едни настояват, че още веднъж ще е Българска социалистическа партия, а други, че изборът ще е сред “Български напредък ” и Демократична България. По конституция няма период за партията, получила мандата, само че адвокати считат, че освен това състояние с мощ е тълкуването за рационален период. 

Той не би следвало да е повече от седем дни, които изтичат на 24 януари. Възможно било обаче срокът да се удължи и с няколко дни, в случай че от “Дондуков ” 2 упорстват изключителните избори да са на 26 март или 2 април.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР