До края на утрешния ден трябва да станат ясни резултатите

...
До края на утрешния ден трябва да станат ясни резултатите
Коментари Харесай

Мерките за газа: Министърът на икономиката призова да се пести, бизнесът - с резерви към намеренията на кабинета

До края на утрешния ден би трябвало да станат ясни резултатите от анкетата какъв брой компании у нас употребяват газ като съществена суровина, въз основата на която се чака спешният щаб би трябвало да създаде ограничения за справяне с рецесията.

Това съобщи в " Денят стартира " служебният министър на стопанската система Никола Стоянов. Той се разгласи против идентичните ограничения в поддръжка на бизнеса и изиска те да бъдат диференцирани. Бизнесът пък е с запаси към желанията на кабинета да ограничи използването на газ.

Оказва се, че на този стадий никой в страната няма изясненост какъв брой са компаниите, които употребяват като съществена суровина природен газ и какъв брой са тези, които са индиректно наранени от цената на синьото гориво, защото употребяват първични материали, създадени от природен газ.

Отговори на този въпрос би трябвало да даде анкетата, която обобщава Министерството на стопанската система и която до края на седмицата би трябвало да бъде предоставена на спешния щаб. На този декор от промишлеността имат съществени забележки върху готвените ограничения от служебния кабинет за ограничение потреблението на природен газ или замяната му с различни горива.



Фирма за сладка и конфитюри в пловдивското село Стряма употребява природен газ в производството, а ограничавания в потреблението му са невъзможни, настояват от управлението.

" Ограничаването на потреблението на газ значи ние да спрем да работим. Да не доставяме значи неустойки от договорите, които сме сключили с нашите клиенти и загуба на пазари ", изясни шефът на предприятието Николай Жеков.

Все отново изследват различна опция да преминат от природен газ към пропан-бутан. Пресмятат,че преоборудването на котлите ще коства към 150 хиляди лв. и ще отнеме половин година.

В нашия случай няма бързо решение - каквото и да създадем, ще би трябвало да създадем нови планове, периодите по плановете, приемането, доставката на съоръжение ", сподели още Жеков.

Според служебния министър на стопанската система освен страната, само че и бизнесът би трябвало да търси разновидности за ограничение използването на газ в изискванията на рецесия.

" Точно това е част от анкетата- какъв брой употребяват газ, какъв брой от тях могат да минат на различно гориво и какъв брой могат да понижат потреблението на газ, защото знаете, има инструкция или изобщо да се опитаме на европейско равнище с 15% да понижим потреблението на газ. Европейска комисия се стреми към това ", сподели Никола Стоянов.





Стоянов уточни още, че досегашните ограничения в помощ на бизнеса поради скъпите ток и газа са нужни, само че се разгласи за диферинциран метод.

" Хоризонтални ограничения за всички не са идеалният вид. И въпреки всичко ограниченията по някакъв метод би трябвало да търсим опция и да подтикват спестяването. Трябва да са обвързани по някакъв метод с вероятно понижение на потреблението ".

Министърът се разгласи срещу таван на цените като антикризисна мярка.

" Чисто от бизнес позиция таван на цените не поддържам, защото аз избирам пазарът да контролира нещата ", посочи Стоянов.

От Българската стопанска камара изпратиха писмо до служебния министър председател, в което показват, че непредвиденото и непланирано понижаване на потреблението на газ ще се отрази отрицателно върху осъществяването на към този момент подписани контракти или в нарушение на осъществяване на поръчки и стесняване на производството на предприятия.

От Камарата насочат и съответни въпроси към Гълъб Донев - питат какви са критериите за понижаване на потреблението и планувани ли са обезщетения за промишлеността.





Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР