До края на тази година ще стартира процедура за набиране

...
До края на тази година ще стартира процедура за набиране
Коментари Харесай

Стартиращи компании ще могат да ползват 67 млн. лв. финансиране по ОПИК

До края на тази година ще започва процедура за набиране на планови оферти " Насърчаване на предприемачеството ", която е ориентирана към започващи предприятия. Общият бюджет по нея е 67 млн. лева като размерът на финансирането ще бъде до 391 хиляди лв..

Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на церемонията за връчване на премиите на Central European Startup 2017 година, оповестиха от Министерството на стопанската система.

„ Предприемаческата самодейност в начална фаза в България през днешния ден е към 3,5% по данни от националния отчет на JEM за 2015/2016, само че може да се регистрира, че относително огромен % от започващите предприятия съумяват да оцелеят задоволително дълго, с цел да станат одобрен бизнес “, сподели Александър Манолев. По думите му политиката на Министерството на стопанската система е да предизвиква и подкрепя тези бизнесмени, с цел да могат да се обединят всички нужни запаси – финансов капитал, хора, бизнес модел, тактика, които са нужни за превръщането на една иновация или концепция в жизнерадостен бизнес. „ На база написаните в стратегическите документи ограничения осъществяваме разнообразни стратегии в поддръжка на започващите предприятия “, добави заместник-министърът. Пример бе даден с плана “Техностарт”, който е ориентиран към младежи с жизнеспособни и новаторски бизнес хрумвания. По него те могат да получат финансова помощ за пускане на бизнес като към този момент са предоставени над 600 хиляди лева за започващи компании. В момента е в ход третото му издание с бюджет от 270 хиляди лева, стана ясно от неговото изявление.

Зам.-министър Манолев поздрави уредниците като означи, че „ сходни начинания са доста значими тъй като те освен демонстрират положителния образец, само че и слагат предприемчивите хора в центъра на вниманието, което ще въодушеви и други да тръгнат по техните стъпки. “ Специално внимание бе обърнато и на Асоциацията на започващите предприятия, която неотдавна бе учредена в интензивно партньорство с Министерството на стопанска система, като организация, която си слага за цел да предизвиква предприемаческата самодейност и внедряването на повече нововъведения.

Заместник-министър Манолев връчи премията „ Стартъп на годината " на компанията „ Coursedot “. Тя създава онлайн платформа, посредством която свързва корпоративни и самостоятелни клиенти, които търсят IT образования за чиновниците си, с тренинг компании и инструктори. В момента през нея се оферират над 35 000 IT курсове, като работи дружно с над 430 обучителни компании и 2000 инструктори. Чрез нея се демократизира целия развой на избор на образования и дава достъп на компании до стратегии, благоприятни условия и цени, които те мъчно биха намерили сами. Изборът на бранша не е инцидентен: съгласно последни изследвания единствено през 2016 година пазарът на IT образованията в целия свят е достигнал 27 милиарда $, означиха уредниците.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР