До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от

...
До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от
Коментари Харесай

Петкова обеща на САЩ да намалим наполовина потреблението на руски газ

До края на тази година ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на визитата си във Вашингтон. В момента употребяваният у нас природен газ е 99% съветски.

Диверсификацията значи, че страната ни ще понижи потреблението на съветски газ с 50% още тази година макар че договорът ни с " Газпром износ " завършва през 2022 година За да извърши обещанието си страната ни ще би трябвало да внася 1,5 милиарда куб. метра друг от съветския газ, само че да продължи да заплаща за него. Съгласно контракта с руснаците по изискването " take or pay ", компанията е длъжна да заплаща поръчани, само че невзети количества газ. Чрез тази уговорка България ще може да получи оставащите съветски доставки, откакто изтече договорът 2022 година и през идващите две години да получава 50% друг от съветския газ.

Обещанието на енергийния ни министър пред американците за разнообразяването на доставките на природен газ идва след рецензиите на Съединени американски щати против България поради така наречен " Балкански поток ". Само преди две седмици зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл разяснява, че Съединени американски щати са срещу втората линия на " Турски поток " през страната ни.

В известието на енергийното министерство написа, че съгласно Петкова от цялото ползване на природен газ в страната - 3 милиарда куб. метра, половината количество в размер на 1,5 милиарда куб. метра газ ще бъдат диверсифицирани посредством доставките на контрактуваните количества синьо гориво от Азербайджан и доставките на полутечен природен газ. За тези доставки обаче би трябвало да е построена газовата връзка с Гърция, която по проект би трябвало да влезе в употреба до края на тази година. По нея в страната ни ще влизат американски и азербайджански газ.

По думите й България и Съединени американски щати имат необятно поле за съдействие в региона на втечнения природен газ, а нашата страна е решена да продължи да работи в посока на диверсифициране на източниците и маршрутите. През юни предходната година България получи своите първи доставки на американски полутечен природен газ. За предходната година доставките на LNG за България са в размер на близо половин милиарда кубични метра. В началото на тази година кабинетът одобри решение България, посредством " Булгартрансгаз " ЕАД, да придобие 20% в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР