До края на следващата седмица ще е ясно дали големите

...
До края на следващата седмица ще е ясно дали големите
Коментари Харесай

Решават дали големите дружества ще могат да купуват ток с директни договори от АЕЦ и НЕК

До края на идната седмица ще е ясно дали огромните енергоемки предприятия у нас ще могат да купуват електрическата енергия с директни контракти от АЕЦ „ Козлодуй “ и Националната електрическа компания.

Това предложиха на среща при премиера Стефан Янев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците и от Федерацията на индустриалните енергийни потребители.

Новите насоки на Европейската комисия, за преодоляване цените на електрическата енергия на свободния пазар, съгласно Кирил Домусчиев - ръководител на работодателската организация, дават такава опция, само че това ще бъде дефинитивно решено от основаните през днешния ден работни групи по тематиката.

Домусчиев разяснява:

" Ние настояваме както има контролиран пазар на жителите, по този начин да има и някаква форма, в тази ситуация приказваме за двустранни контракти, с които да може да работи енергоинтензивната промишленост. Тя също е доста стратегическа за страната. Тя е доста значима за стабилността на енергийната система, тъй като тя употребява 24 часа в денонощието ".

Докато работните групи разискват тематиката, КРИБ няма да стачкува, ще призове и останалите работодатели да не излизат на митинг, сподели още Домусчиев.

Министерството на енергетиката ще проучва дали, в случай че огромните енергийни предприятия, които са към 160 на брой, купуват ток по контракти до края на 2022 година, това ще провокира недостиг на свободния пазар. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР