До края на септември ще заработи електронната билетна система на

...
До края на септември ще заработи електронната билетна система на
Коментари Харесай

БДЖ пуска електронна билетна система

До края на септември ще проработи електронната билетна система на БДЖ, разгласи транспортният министър Росен Желязков. Очаква се в идващите седмици да бъдат оповестени търгове за нови влакове и локомотиви. Именно поради остарялата техника, с която работи, БДЖ продължава да натрупа големи закъснения и да не извършва разписанията. Ще стартира ли този път модернизацията на националния железопътен транспортьор, която се бави с години - в репортажа.

Новата електронна билетна система на БДЖ ще разрешава на пасажерите да резервират и купуват билети онлайн, без да минават през каса на гара.

Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията. До края на месеца ще има всичките функционалности, включително и онлайн резервационните модули, тъй че системата ще работи. Тя е подготвена, в тестови интервал работи добре.

БДЖ към този момент разгласи търг за 40 нови вагона, защото всичките 300, с които разполага, са на по 35 години. Очаква се да бъдат оповестени още две публични поръчки: за 15 нови мотрисни влака и 6 локомотива.

Освен закупуването на нови мотрисни влакове и локомотиви, БДЖ възнамерява и ремонтирането на в този момент съществуващите, тъй че да понижи закъсненията по гарите.

БДЖ има 128 локомотива - 15 по-малко, в сравнение с е належащо. Липсата им води до закъсняващи влакове и смяна на графиците.

Петър Бунев, Синдикат на железничарите в България, КНСБ: Качеството на услугата не е единствено скоростта. Важното е да е чисто, не лятно време да умират от горещина вътре, а зимно време да им е студено, тези неща съчетаят ли се, сигурно ще се върне много огромният интерес към железницата.


Модернизацията ще коства 100 млн. евро и би трябвало - като най-малко - да спре продължаващите закъснения на влакове.
АНКЕТА Жена: Закъсняват, изоставят ни, стопират, с топло, студено, зимата сме мръзнали на замръзнал вагон.
Мъж: Само в случай че погледнете влаковете на какво наподобяват...
Мъж: Знаем от край време, че не са бързи, обаче, изискванията са до долу.
Жена: Трябва и дребните села да бъдат обслужвани, а освен огромните градове, които са покрай София.
Ремонтите и пазаруването на нови влакове и локомотиви ще се осъществя на три стадия в идващите 10 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР