До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат

...
До края на седмицата се очаква здравните власти да предложат
Коментари Харесай

До края на седмицата определят правилата за влизане на чужди туристи у нас

До края на седмицата се чака здравните управляващи да предложат ясни и точни правила за влизане в страната на туристите както от Европейския съюз, по този начин и от трети страни. Tова съобщи във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Мариqна Николова, която се срещна с представители на сектора в морската столица.

От министерството на туризма са направени няколко предложение към Министерстовто на здарвеопазването. Туристите да показват цифров зелен документ, който удостоверява, че са ваксинирани, както и отрицателен PCR-тест. Друга опция за преболедувалите коронавирусната зараза ще бъде здравното проучване за съществуване на антитела, сподели Николова.

Тя изясни още, че поради обстоятелството, че туризмът е структурно определящ бранш за стопанската система на страната, както и наближаващият летен туристически сезон, бе решено да се положат нужните старания заетите в бранша лица, които желаят да бъдат имунизирани против COVID-19, да бъдат навременно ваксинирани. " Призовавам сектора да бъде деен, с цел да може дейно да се провежда имунизирането ", бе безапелационна министър Николова. И посочи, че за задачата е належащо да се плануват съответните количества ваксини, както и да се сътвори ред на районно равнище от РЗИ за обгръщане на тези, които желаят, в относително къси периоди.

Стана ясно,че 86 000 от общо 150 000, заети в туризма са подали писмена декларация, че желаят да се имунизират , до началото на сезона те би трябвало да получат първа доза от ваксина по желание,а до 15 юни да завърши всеобщата имунизация за целия отрасъл.

По думите ѝ политиката за зелен документ за пътешестване и за отваряне на зелени коридори ще продължи, като и това лято приоритет остават главните структуроопределящи пазари и прилежащите страни.

Николова изясни, че за Северното Черноморие обичайно са значими румънките туристи. „ В тази връзка бих желала да посоча, че се обмислят разнообразни вероятни разновидности за облекчено влизане на гостите, като има упования, че имунизационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от Европейска комисия “, бе безапелационна тя.

Важно е всички - държавни и локални институции, контролни органи и представители на бизнеса, да работят в синхрон, тъй като единствено по този метод можем да подсигуряваме несъмнено и безвредно пътешестване и отмора за туристите, както и съблюдаване на разпоредбите, съобщи вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на срещата си с представителите на туристическия отрасъл и контролните органи във Варна. В полемиката участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Коста Базитов, зам.- кмет на община Варна и Стоян Пасев, регионален шеф на Варна.

Областният шеф на Варна Стоян Пасев сподели, че в изискванията на пандемията туристическият отрасъл е потърпевш най-вече. „ Секторът се крепи на прилежащите страни. Трябва да създадем всичко допустимо PCR тестванията да отпаднат преди Великден, каза  той.

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов увери министър Николова, че варненските и районните структури имат подготвеност да се включат в самодейностите за разрешаване на проблемите, свързани с отваряне на пазара на туристическите услуги.

По време на срещата бизнесът сложи въпросите за методите за влизане на чужденци в България, както и издаването на визи за съветските жители. Относно чартърите бе упоменато, че за април, май и юни има много анулации и заради тази причина би трябвало да се работи бързо, с цел да се понижи техният брой. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР