До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да

...
До края на седмицата няколко експертни съвета ще трябва да
Коментари Харесай

Експертни съвети решават как да продължи имунизацията с АстраЗенека


До края на седмицата няколко експертни съвета ще би трябвало да дадат мнение по какъв начин ще се продължи с имунизацията с препарата на " АстраЗенека " за лица под 60 години. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов, представен от Нова тв.

Той посочи, че в Европейски Съюз са получили писмо на министъра на опазването на здравето на Португалия. В него той упорства, че като общоевропейски метод би трябвало да се ограничи потреблението на препарата за лица под 60 години.

Няколко експертни съвета у нас би трябвало да кажат какво да се прави с хората, които са получили първата си доза от препарата и не желаят втората, както и с тези, които са подготвени да си слагат и втората игла.

Ще дадем явен отговор какво да създадат с втората доза – дали да е ваксина на основата на осведомителна РНК, или да е от новата векторна ваксина на Janssen. Ще обсъдим и дали да удовлетворим желанието на тези, които желаят да си слагат втора доза " АстраЗенека ", в случай че имунизацията бъде спряна на територията на страната за съответната възрастова група, сподели Ангелов.

Той призна

„ Интересът към AstraZeneca е понижен до най-малко ", изясни още здравният министър. Той още веднъж увери, че имунизацията е тествана и ефикасна.

Избор на ваксини ще има от месец май, изясни още проф. Ангелов.

Днес страната ни е получила 62 010 дози от имунизацията на Pfizer. Същите количества ще идват всеки понеделник до края на месеца. Следващият месеч се чакат 1 млн. дози, а по-късно и още 1,5 милиона.

Здравните управляващи обмислят и по какъв начин да облекчат достъпа на персоналните лекари до имунизациите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР