До края на седмицата депутатите ще отложат влизането в сила

...
До края на седмицата депутатите ще отложат влизането в сила
Коментари Харесай

Законът за социалните услуги ще бъде отложен с половин година

До края на седмицата депутатите ще отсрочат влизането в действие на Закона за обществените услуги с 6 месеца. Той трябваше да влезе в действие от 1 януари 2020 година, само че това няма да се случи поради офанзивите против него. Темата е била разисквана и на председателски съвет в сряда като само от групата на Движение за права и свободи са били срещу отлагането на закона.

Предложението за отлагането на закона с половин година беше импортирано от групата на Обединени патриоти преди 2 седмици, а новият обществен министър Деница Сачева разгласи, че го поддържа, с цел да има време да се проведат нови разисквания по него със заинтригуваните страни, макар че един път към този момент той извървя целия законодателен път на разисквания и гласоподаване на две четения в Народното събрание.

Отлагането е поради офанзивите против закона от страна на протестиращи против Стратегията за детето родители, патриотични и религиозни обединения, към които се причисли и Светият Синод на Българската православна черква. По-конкретно нападките против закона са поради и пълномощията им да бъдат снабдители на обществени услуги, каквато алтернатива и сега съществува, само че отсега нататък се разписват доста по-строги критерии за качество и надзор над тези услуги. И в сряда няколко родители стачкуваха до Народното събрание против Закона за обществените услуги.

“Подкрепяме отлагането на Закона за обществените услуги с 6 месеца, с цел да понижим напрежението в обществото “, разяснява общественият министър Деница Сачева в сряда след среща с депутатите от Българска социалистическа партия.

“Още един път желая да подчертая, че тематиките, свързани с деца и семейство не са обект на този закон “, сподели тя. Сачева изясни, че 85% от обществените услуги в България се извършват от българските общини и едвам 15% - от неправителствените организации като Министерството на труда и обществената политика не заплаща на неправителствени организации. Те получават своето финансиране посредством общините, тогава, когато самата община е решила, че няма задоволително потенциал и би трябвало да наеме надлежно неправителствена организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР