До края на годината ще бъде възложена рехабилитация на засегнат

...
До края на годината ще бъде възложена рехабилитация на засегнат
Коментари Харесай

Николай Нанков: До края на годината ще рехабилитираме участъка между Свиленград и с. Капитан Андреево

До края на годината ще бъде предоставена рехабилитация на обиден от свлачище сектор с дължина 200 м от първокласния път сред Свиленград и с. Капитан Андреево. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при присъединяване си в постоянния парламентарен надзор, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Той осведоми, че за сектора е обезпечено нужното финансиране. Обектът е включен преди всичко в листата на приоритизирани свлачища, направен по отношение на процедурата за „ Превенция и противопоставяне на свлачищните процеси за ограничение на риска от тях “, която се финансира с общо 65 млн. лева по Приоритетна ос 4 на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.

Министърът заяви още, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е осигурила финансиране за подсилване на засегнатата от свлачището права и при започване на септември 2017 година е стартирана процедура за избор на реализатор за осъществяване на проучвателно-проектантски работи и практикуване на авторски контрол за подсилване на сектора от път I-8. В случай че решението за избор на реализатор не бъде обжалвано, най-късно до началото на април тази година ще бъде подписан контракт с определения архитект.

Срокът за осъществяване на поръчката е 40 календарни дни от датата на подписване на контракта. Веднага след приемането на работата ще започва и процедурата за избор на реализатор на строителството. Ако няма обжалване на процедурата за планиране и авторски контрол, тръжната процедура за избор на строител може да стартира в края на месец май, съобщи министър Нанков.

Срокът за подаване на плановото предложение по оперативната стратегия е до 28.06.2018 година Ако няма обжалвания, още през тази година ще възложим, стартираме и ще приключим действителното строителство и подсилване на свлачището, разяснява министърът и уточни, че индикативната стойност за всички действия по възобновяване на засегнатия от свлачищния развой сектор е 6,5 млн. лева с Данък добавена стойност. Точните параметри на строително-монтажните работи, както и дължината на пътния сектор, в който те ще се правят, ще бъдат ясни след приемането на плана на Експертен технико-икономически съвет в АПИ.

Агенцията е подхванала съответни дейности за възстановяване цялостното положение на сектора от път III-702 Пристое – Подайва – Исперих на територията на област Разград, осведоми още районният министър в отговор на въпрос. До средата на месец април т. година ще бъде направен софтуерен план за предпазен ремонт на сектора с дължина 20 км. Изготвено е задание за планиране на стойност 80 000 лева, а цената на типовете работи ще възлезе на към 10 млн. лева според от това каква технология ще се планува.

След като планът бъде утвърден от специалистите на Агенция „ Пътна инфраструктура “, Института по пътища и мостове и Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Разград с оглед въвеждането на краткотрайна организация на придвижване в сектора, ще се пристъпи неотложно към обезпечаване на нужните средства от бюджета на АПИ и пътят ще бъде главно рехабилитиран в границите на 2018 година по контракта за настоящ ремонт и поддръжка. При присъединяване си в днешния парламентарен надзор министър Нанков заяви още, че през тази година предпочитан обект на територията на област Перник ще бъде ремонтът на път I-1, в сектора от бензиностанция „ Лукойл “ до п.в. „ Даскалово “, заради високата активност на придвижване в пиковите часове и образуването на тапи. Ремонтните действия ще включват с изключение на възстановяване положението на правата, също по този начин осъществяване на реверсивно придвижване посредством светофарни уредби.

Страдаме от систематичното недофинансиране в пътния бранш, заради което има стотици сектори от републиканската пътна мрежа в недобро положение, разяснява също министърът.

Намираме систематичното решение с въвеждането на тол-таксите и електронните винетки. Той изрази убеденост, че с въвеждане на тол-системата ще бъде решен хроничният проблем с дефицита на средства в пътния бранш, а след 4 до 6 години тематиката за положението на второкласните и третокласните пътища няма да стои на дневен ред.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР