До края на годината официално ще бъдат открити 69 социални

...
До края на годината официално ще бъдат открити 69 социални
Коментари Харесай

До края на годината официално ще бъдат открити 69 социални жилища в Кърджали

До края на годината публично ще бъдат открити 69 обществени жилища в Кърджали построени по план „ Изграждане на обществени жилища в град кърджали ” на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”.

След като това стане към този момент потребителите на обществената услуга ще могат да бъдат настанявани като на този стадий са подадени 63 заявки, от които 25 към този момент са утвърдени. Те ще се отнасят до 55 консуматори. Това стана ясно на заключителната конференция по плана за създаване на обществените жилища, в която присъединяване взеха кметът доктор инж. Хасан Азис, заместник-кмета по строителството инж. Катя Митовска и шефът на дирекция Хуманитарни действия в общинската администрация Ширин Сюлейман.

Подробности за плана изнесе инж. Катя Митовска. „ Общатастойностна плана е 2 169 957,96 лв., от които 1 844 464,26 лева съфинансиране отЕС посредством ЕФРР и 325 493,70 лева национално съфинансиране. Основната цел на плана е посредством обезпечаване на подобаваща инфраструктура да се основат условия за поощряване на общественото приобщаване и интеграция на уязвими и необлагодетелствани групи от жителите на община Кърджали. Специфичните цели на плана са: Изграждане на 69 обществени жилища за обществено уязвими групи в постройката на бивше общежитие на Строителния колеж в град Кърджали;  Осигуряване на условия за еднакъв достъп до обществени услуги, обучение, претовареност, обществено приобщаване и опазване на здравето на необлагодетелствани групи от жителите на община Кърджали.

Целевата група на плана обгръща уязвими, малцинствени и обществено слаби групи от популацията и други групи в неравностойно състояние, които нямат лично жилище и не могат да си разрешат жилище чартърен на пазарни цени.

Основните действия по плана са свързани с осъществяване на строително-монтажниработи в постройката на бивше общежитие на Строителния колеж в град Кърджали, доставка на съоръжение, реализиране на строителен и авторски контрол ”, сподели инж. Митовска.

По думите й обществените жилища са въведени в употреба и към този момент ще може да се употребяват по предопределение. „ Многофамилната жилищна постройка за обществено слаби хора е пететажна с общо 69  жилището – 11 двустайни жилището на етаж, 3 тристайни жилища на етаж.

Двустайните жилища се състоят от дневна с ъгъл за готвене, спалня и хигиеничен възел, а тристайните имат втора спалня или независима кухня. Към всяко жилище има тераса. На всеки етаж е обособено помощно помещение, а към фоайето на първия етаж е обособена стая за пазач със хигиеничен възел.

Изграден е нов асансьор и външна платформа за инвалиди.

В южната част на обслужващия кулоар е построена стоманена спешна стълба. Отоплението ще е самостоятелно – с климатици и електрически конвектори.

В обществените жилища са основани подобаващи условия за обитаване на настанените лица, чийто финансови благоприятни условия не разрешават закупуване на главно жилищно обзавеждане и съоръжение.

С реализацията на плана се обезпечи най-необходимото съоръжение и обзавеждане на новоизградените обществени жилища, а точно кухненски шкафове, маси, столове, кревати и дрешници.

Апартаментите са оборудвани и обзаведени  и дават отговор на общоприетите стандарти жилищни условия на територията на общината. Те ще се ръководят от община Кърджали в интерес на локалната общественост. Настаняването в тях се контролира от специфична разпоредба.

Ползвателите на тази обществена услуга ще могат да се включат и към ограниченията от „ Социалния пакет ”, ориентирани към претовареност и обучение, което ще се отрази на техния социално-икономически статус ”, сподели още инж. Катя Митовска.

За да бъдат настанени хора в обществените жилища, те би трябвало да отговорят на избрани критерии – да са от уязвими, малцинствени и обществено слаби групи от популацията и други групи в неравностойно състояние, които нямат лично жилище и не могат да си разрешат жилище чартърен на пазарни цени, разясни шефът на дирекция Хуманитарни действия в общинската администрация.  Но и са задължени да бъдат трудово ангажирани и децата им да посещават постоянно учебно заведение. Това е така наречен обществен пакет от ограничения, които са наложителни за ползвателите на обществените жилища. Ако нарушат едно от тези условия, залегнали като клаузи в договорите им, общината може да ги приключи.

„ Целта е хората да бъдат социализирани, тъй че да могат да си заплащат наемите и в следствие да могат да наемат жилища на свободния пазар, за което е належащо да са трудово ангажирани ”, изясни Бехрин Местан, началник на план „ Шанс “, който се явява естествено продължение на плана „ Изграждане на обществени жилища в град Кърджали ”. Договорите, които ще се подписват с наемателите са едногодишни и са за период най-много 3 години. След това в продължение на 10 години няма да имат право да подават заявки за настаняване в обществени жилища, акцентира Бехрин Местан.

Като своевременен и значим дефинира реализирането на плана за създаване на обществените жилища кметът на община Кърджали доктор инж.Хасан Азис.  „ С създаване на обществените жилища ние насочваме вниманието си към най-уязвимите групи от обществото и изпълняваме този план в миг на голям брой рецесии. Те се отразиха най-лошо точно на тези уязвими групи от нашето общество ”, разяснява кметът доктор инж. Хасан Азис. По думитес плана се надгражда обществената политика на общината като дава на потребителите и обществен пакет, който визира тяхното здраве, здравето и образованието на децата им, трудовата им претовареност. 

На заключителната конференция стана ясно още, че настанените в обществените жилища ще заплащат месечен наем, който е 0,60лв. на кв.м или приблизително сред 30 и 40 лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР