До края на годината може да бъде намерена ваксина срещу

...
До края на годината може да бъде намерена ваксина срещу
Коментари Харесай

ЕС може да няма капацитет да произвежда ваксина, ако бъде открита

До края на годината може да бъде открита ваксина против COVID-19, изрази увереност българският еврокомисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на онлайн цивилен разговор на тематика " Ден на Европа 2020: Още по-силни дружно. Европейска взаимност по време на рецесия “. Според Габриел обаче, когато се откри ваксина, ще възникне проблем с това дали Евросъюзът ще има потенциал да я създава в нужните количество .

Еврокомисарката се спря в детайли и, както постоянно, доста витиевато, на въпроса за намирането на ваксина от европейски лаборатории и съобщи:

" Имаме очаквания да бъде открита ваксина от европейска лаборатория. Още в края на януари започнахме дейности в региона на науката по три основн посоки - медикаменти, ваксини и диагностични проби . Да не забравяме, че и трите са еднообразно значими, тъй като сме наясно, че дългогодишен излаз няма от тази обстановка, до момента в който не намерим ваксина и медикаменти. Затова Европейски Съюз сега разполага с над 151 научно-изследователски екипа, които работят за това . Освен това, дружно с европейската капиталова банка, поддържаме най-обещаващите компании.

Днес, когато се вгледаме в пространството на фирмите, които са най-напреднали - имаме две европейски, които към този момент анонсираха началото на клиничните си проби с първа група от 200 индивида през юни месец, нещо немислимо в днешно време. Ваксина да се създаде, несъмнено значи години. Но факт е, че в последните месеци виждаме невиждана готовност, виждаме, че това, което на ме ми се желае да усетят тези компании, тези научни откриватели, е че Европа е техният дом, че ние сме тук, с цел да ги поддържаме, а по-късно добавената стойност на европейския метод към имунизацията е, че тя ще бъде за всеки: Универсален достъп до тази ваксина и разпространяване до всяка страна членка, която има потребност (...)

На донороската конференция, проведена от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник бяха събрани единствено за три часа 7.4 милиарда евро. Така че - да, ще имаме скоро ваксина. Но да не стопираме до намирането на ваксина. След това има доста значими интервали, които лишават време. Ще стигнем до доста ценностен въпрос - какви са нашите качества за произвеждане, какъв е потенциалът ни. Тук има потребност от доста съществени вложения . Имаме доста регулаторна работа. Това не би трябвало да бъде подминавано, тъй като една ваксина би трябвало да бъде ефикасна и безвредна. Тук става въпрос за най-ценното - човешкия живот и не можем да вършим взаимни отстъпки. Това ще отнеме време, да бъдем реалисти. Надявам се в действителност европейската просвета да продължава да демонстрира водачеството, което в този момент имаме, и оттам-нататък да усеща нашата поддръжка ".   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР