До края на годината Фондът за гарантиране на пътуванията ще

...
До края на годината Фондът за гарантиране на пътуванията ще
Коментари Харесай

Фонд за гарантиране на пътуванията ще измести застраховките

До края на годината Фондът за гарантиране на пътуванията ще бъде основан. Такава е упоритостта на Министерството на туризма, заяви заместител министър Ирена Георгиева по време на полемика по тематиката през днешния ден. Създаването му, съгласно нея, ще бъде съпроводено с отпор на част от съсловието, само че по този начин или другояче процесът е неминуем. Екипът на Христо Проданов и работна група с присъединяване на представители на неправителствения към този момент проучва импортирани два плана за новия финансов инструмент. Той ще бъде признат с необятен публичен консенсус, увери Георгиева.

Световната процедура, а и събитията към COVID-19, демонстрираха, че покриването на рисковете при пътуванията не трябва да е концентрирано само и единствено в ръцете на огромни застрахователни компании, чието въздействие и благоприятни условия надвишават доста тези на застрахованите туроператори. Повечето застрахователни компании прекратиха едностранно договорите си при започване на рецесията през 2020-а, поради опасения, че ще би трябвало да покриват възможни банкрути на компании от сектора.

Фондът ще усъвършенства обстановката в няколко съществени насоки, само че най-много ще извади на ярко бизнеса на тези, които са в сивата зона, показват браншови организации. „ На първо място бих загатнал безспорната отбрана на предплатените суми на клиентите – фондът ще ги покрива на 100% при всевъзможни условия. Това ще рефлектира позитивно върху имиджа на българските туроператори, защото клиентите ще оценят преимуществата. Разбира се, доста значима е вярната връзка с потребителите. Мисля си, че е добре всеки един от тях да получава документ за съответното пътешестване и сумата, която е внесъл. Считаме, че този фонд ще контролирана активността на българските туроператори и туристически сътрудници и ще приключи активността на тези, които оперират в сивата зона, тъй като всички ще бъдем задължени да заявяваме счетоводни си данни ”, обясни  за Мениджър Нюз Димитър Балтов, заместител ръководител на Обединение „ Бъдеще за туризма ” (ОБТ).

Министерството договаря с Българската банка за развиване, която да поддържа с първична вноска бъдещия фонд. Ведомството на Христо Проданов си е сложило период до края на полугодието да излезе с подготвен законопроект за смяна в Закона за туризма, който по-късно ще бъде импортиран в Народното събрание.

Според сектора, ръководството на Фонда би трябвало да бъде поверено на специалисти в региона на застраховането, финансите и счетоводния одит, тъй като същинската му активност няма да има доста общо с туризма. Логично е обаче да има контролен орган, който да е формиран от представители на главните заинтригувани, а точно вносителите във Фонда – българските туроператори и туристически сътрудници, показва Балтов. „ В този смисъл считам, че е редно този надзорен орган да бъде формиран от излъчени представители на асоциациите, чийто членове способстват най-вече за образуването на неговия портфейл ”, посочи представителят на ОБТ.

Георгиева и Балтов участваха в панел на тематика " Гаранционен фонд в туризма - непоклатимост на сектора и успокоение за клиентите ", част от съпътстващата стратегия на 38-о издание на ВАКАНЦИЯ & СПА, което се организира в Интер експо център.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР